Pátek 28. června 2024
ikona hodiny5. 6. 2024 07:29

Stavebnictví na prahu nové éry

Stavební sektor se v České republice připravuje na mírný propad trhu ve druhém pololetí, odhadovaný na 1,2 % v průměru. Je to pozitivnější odhad, než firmy očekávaly v konci roku 2023 a také o 0,5 % lepší výsledek než v minulém čtvrtletí. Důvodem je to, že stavebnictví je setrvačný obor, a proto změny ve vývoji přicházejí s větším zpožděním. V roce 2025 už ale firmy počítají s oživením trhu a s jeho růstem o 2,4 %. Vyplývá to z Kvartální analýzy českého stavebnictví Q2/2024, kterou zveřejnila společnost CEEC Research na konferenci Setkání lídrů českého stavebnictví na Pražském hradě.

Helena Grofová Helena Grofová autor

Foto: Shutterstock.com Stavebnictví na prahu nové éry Foto: Shutterstock.com

Tento očekávaný růst je zčásti podpořen nadějemi na ekonomické oživení, které by mohlo stimulovat investice do stavebních projektů a infrastruktury. Analytici i manažeři ve stavebním sektoru se domnívají, že se obnoví nejen tempo růstu předchozích let, ale také přibydou nové příležitosti pro rozvoj celého odvětví.

Je zajímavé, že velké stavební společnosti jsou optimističtější než malé firmy. Zatímco ty velké předpokládají mírný pokles – asi o 0,3 %, ty malé naopak čekají pokles až o 2,2 %. Velké firmy mají lepší přístup ke kapitálu a lepší schopnost ustát krátkodobé tržní turbulence, zatímco ty malé mohou být citlivější na okamžité ekonomické faktory.

Rozdíly v očekáváních jsou také patrné podle specializace firem

Zatímco společnosti zaměřené na inženýrskou výstavbu, které těží z dlouhodobých veřejných investic, očekávají růst trhu o 1,5 % v roce letošním a posílení pak ještě o 2,6 %, ty specializující se na pozemní stavitelství předpovídají pokles o 2,4 %, v roce příštím pak obrat k lepšímu – s růstem o 2,3 %.

„Předpovědi firem naznačuji, že by se situace měla v roce 2025, kdy ředitelé stavebních firem počítají s celkovým oživením trhu, obrátit lepšímu. Růst stavební produkce však bude záležet jakým způsobem se bude vyvíjet celková ekonomická situace a chuť investorů vypisovat zakázky. U dopravní infrastruktury jsou zprávy pozitivní, na rozdíl od pozemní výstavby, kde lze očekávat oživení trhu výrazně pomalejší,“ říká k aktuální analýze ředitel společnosti CEEC Research Michal Vacek.

„Rok 2024 je pro stavební trh rokem očekávání a pozvolného růstu. Věříme, že za rozhýbáním trhu stojí jednoznačně vývoj výše úrokových sazeb.  Na zásadní rozhýbání výstavby si však musíme počkat do začátku roku 2025, kdy by se hranice hypotečních úrokových sazeb mohla pohybovat pod 3,5 %. Podle našich interních dat lze říct, že touha po vlastním bydlení u investorů nezmizela, avšak v souvislosti s tuzemskou ekonomickou situací, která nebyla úplně příznivá, se rozhodli investice do vlastního bydlení odložit a vyčkat na lepší podmínky financování,“ sdílí optimismus ve vývoji generální ředitel a jednatel společnosti Wienerberger Kamil Jeřábek a potvrzuje tak i data, která vyplývají z průzkumu CEEC Research.

Jaroslav Heran, generální ředitel společnosti Metrostav, vidí situaci na stavebním trhu podobně, ale dodává: „Velkou neznámou a rizikem uvedené optimistické prognózy je implementace nového stavebního zákona při jeho plné účinnosti k 1. 7 2024. Případné nezvládnutí hladkého přechodu na nový systém práce stavebních úřadů může způsobit zablokování nových stavebních povolení a nyní těžko objemově i časově definovatelný propad stavebnictví.“

Zdroj: CEEC Research Zdroj: CEEC Research

Moritz Freyborn, předseda představenstva společnosti Strabag, která v soutěži TOP stavební firma roku získala druhé místo, se k situaci na stavebním trhu vyjádřil: „S ohledem na vyšší objem vypisovaných zakázek v dopravním stavitelství předpokládám v této oblasti pozitivní vývoj. Dá se očekávat velký boj na cenovém poli, zejména u velkých projektů. V pozemním stavitelství pravděpodobně dojde letos k mírnému poklesu. Ten by v následujících měsících měly zvrátit nižší sazby hypoték, a s tím související oživení především rezidenční výstavby.“

Předseda představenstva společnosti Central Group – Dušan Kunovský komentuje situaci z pohledu největšího rezidenčního stavitele: „Bytový trh již výrazně ožívá a s dalším poklesem úrokových sazeb by se mělo postupně začít zvedat i stavebnictví. Očekávám ale, že k většímu oživení pozemního stavitelství dojde spíše v příštím roce.“

Stavební průmysl stojí na prahu nové éry

Po letech útlumu, které zapříčil covid, energetická krize, vysoké úrokové sazby a tedy snížená poptávka po residenčních nemovitostech a další důvody, stavební firmy vyhlížejí opět lepší časy a křivka stavební produkce se opět zvedá vzhůru. Návrat do zelených čísel, ale bude trvat delší dobu, protože stavebnictví je obor setrvačný a na změny, ať už pozitivní nebo negativní, reaguje s větším odstupem.

Významně může pomoci také zvyšující se úroveň digitalizace a ambice vlády podpořit digitální transformaci českého stavebnictví. Právě se nacházíme v období, které je více než kdy jindy nakloněné rozvoji konceptu Stavebnictví 4.0, které by mělo následovat obdobnou proměnu jako český průmysl v rámci iniciativy Průmysl 4.0.

Údaje vycházejí z Kvartální analýzy českého stavebnictví Q2/2024 zpracované analytickou společností CEEC Research, která je v plném znění zveřejněna na www.ceec.eu.

Nejnovější články

Cestovní ruch
Cestovatelský systém DROZD nově v Portálu občana

Z výsledků nedávného průzkumu agentury CzechTourism vyplývá, že 60...

Cestovní ruch je v České republice v gesci ministerstva pro...

Třetím doporučením ministerského poradce je nainstalovat si do...

K co možná nejhladšímu průběhu zahraničních letních dovolených českých...

Pohled z praxe
ČEZ ve svých kancelářích snížil spotřebu tepla o 15 %

Za šest let pokles spotřeby tepla o 15...

„Domácnosti i firmy k nám chodí pro odborné...

Cestovní ruch
Kongresové centrum Praha posiluje globální renomé sobě i Praze

Obchodní čísla za minulý rok naznačují, že budou...

KCP si za svého hostitele volí politické špičky,...

Cílení na velké mezinárodní konference se centru vyplácí...

Nejnovější Analýzy

Analýzy
Zahraniční konkurence na českém stavebním trhu

Naopak 66 % ředitelů uvedlo, že nevnímá výrazný...

„Udržení konkurenčního postavení stavebních firem na českém trhu...

Pro 44 % českých stavebních firem je zásadní...

Pouze 15 % českých stavebních společností se účastní...

Největším rizikem pro investora, v případě využití zahraniční...

„Na základě zkušeností vidíme, že vstup zahraničních firem...

Údaje vycházejí z Kvartální analýzy českého stavebnictví Q2/2024...

Analýzy
Nemovitosti v Česku znovu zdražují

Nejnovější tržní data potvrzují, že od konce minulého...

Shrnuto, podtrženo, tuzemský nemovitostní trh má to nejhorší...

Analýzy
Spokojenost zaměstnanců v Česku klesá, globální trend je opačný

Výsledky průzkumu také ukázaly, že ke spokojenosti Čechům...

Průzkum, který se zaměřil na spokojenost jednotlivců s...

Striktně ekonomický aspekt práce sice zůstává pro zaměstnance...

Průzkum podtrhl i rostoucí zájem zaměstnanců o programy...