Neděle 23. června 2024
ikona hodiny10. 6. 2024 16:23

Dědictví dinosaurů a poušť Gobi

Eznis Airways nabídne přímé lety z Prahy do Mongolska

Letiště Václava Havla Praha nabídne poprvé v historii pravidelné přímé lety do Ulánbátaru. Dopravce Eznis Airways bude do mongolské metropole létat od 10. července dvakrát týdně vždy ve středu a v sobotu. Lety bude obsluhovat širokotrupý Airbus A330 s kapacitou pro 256 cestujících. Teprve třetí přímá evropská linka do Mongolska nabídne i zajímavé možnosti pro navazující lety například do Vietnamu.

Klára Divíšková autor

Foto: Shutterstock.com Dědictví dinosaurů a poušť Gobi – Eznis Airways nabídne přímé lety z Prahy do Mongolska Foto: Shutterstock.com

„Jsme velice rádi, že dopravce Eznis Airways spouští přímou linku z Prahy do Ulánbátaru. V Česku žije přibližně 12 000 Mongolů, což je jedna z jejich vůbec největších komunit v Evropské unii. Mongolsko je navíc tradičním obchodním partnerem České republiky. České firmy se v Mongolsku podílí na řadě projektů a věřím, že i tato nová linka přispěje k prohloubení vzájemné obchodní spolupráce, která roste a podle údajů Ministerstva průmyslu a obchodu ČR v roce 2023 překročila 513 milionů korun. Spokojeni jistě budou také čeští turisté, kteří mohou vyrazit za poznáváním neprobádaného Mongolska, kam navíc aktuálně nepotřebují víza,” uvedl Jiří Pos, předseda představenstva Letiště Praha.

Mongolsko již dávno nejsou jen tradiční jurty. V zemi zaujímající plochu více než 1 500 000 km2 žije pouze 3,27 milionu obyvatel. Mongolsko je dvacetkrát větší než Česká republika, ale velkou část země pokrývají drsné stepi. Na jihu u hranic s Čínou se pak nachází poušť Gobi, která zaujímá téměř třetinu území Mongolska a je šestou největší pouští na světě. Právě tato poušť je navíc považována za vůbec největší světové naleziště pozůstatků dinosaurů. V hlavním městě Ulánbátaru žije téměř 1,5 milionu obyvatel. V dnes moderním městě turisté najdou nejen výškové budovy, ale také památky i tradiční jurty.  Pro krátkodobé cesty do Mongolska (do 30 dnů) za účelem turistiky nepotřebují v současné době návštěvníci z České republiky vízum. Více informací na stránkách MZV ČR.

„Nově zavedený bezvízový styk pro české turisty zdvihl zájem o cesty za nedotčenou mongolskou přírodou. Češi si cení velehor v pohoří Altaj, pouště Gobi, cestování na motorkách nebo třeba za rybolovem. Opačným směrem míří mongolští zaměstnanci českých firem v rámci vládního Programu kvalifikovaný zaměstnanec či nejnověji studenti,” říká český velvyslanec v Ulánbátaru Jan Vytopil.

Články autora Klára Divíšková

Nejnovější články

Pohled z praxe
Plasty se stávají strategickou komoditou

Je to celkem pochopitelné. Plasty jsou v různé podobě...

Nejen evropský plastový odpad se z části vyvážel do...

Plasty se vyrábějí z ropy, která se kvůli omezeným...

Jak úplné cirkularity dosáhnout? Samozřejmě by bylo nejlepším...

Cestovní ruch
Pražské zastupitelstvo schválilo novou strategii cestovní ruchu

Součástí strategie na roky 2024–2027 jsou i konkrétní...

Vyhodnocení Koncepce příjezdového cestovního ruchu Zájmy Prahy na...

Pohled z praxe
Digitalizace HR: Trend, který mění svět podnikání

Firmy se primárně zaměřují na digitalizaci výroby a...

„Pokud personální oddělení stále využívá převážně papírové dokumenty,...

Nové technologie se v HR aktuálně využívají v rámci...

Nejnovější Cestovní ruch

Cestovní ruch
Pražské zastupitelstvo schválilo novou strategii cestovní ruchu

Součástí strategie na roky 2024–2027 jsou i konkrétní...

Vyhodnocení Koncepce příjezdového cestovního ruchu Zájmy Prahy na...

Cestovní ruch
Last minute zájezdy jsou levnější než loni

Prodeje zájezdů cestovních kanceláří letos dosahují podobné úrovně,...

Při stanovování cen ze strany CK jsou hlavními...

Cestovní ruch
Letiště Praha produkuje jen čtvrtinu emisí CO₂ oproti dřívějšku

„Nejprve jsme se zaměřili na snižování dopadů na...

Letiště Praha využívá hned několik projektů, které mu...