Pátek 21. června 2024
ikona hodiny14. 6. 2024 11:36

Pokles cen drahých kovů, je současná rally u konce s dechem?

Zlato, stříbro a měď byly ještě nedávno uprostřed silného „býčího“ trhu. S každým dalším nárůstem zájmu investorů tak kovy posouvaly svoje historická maxima. Poslední týdny ovšem přinesly určitou korekci cen a nabízí se otázka, zda současný vývoj předznamenává hlubší pokles na trhu, nebo je možnou investiční příležitostí. Jaké jsou příčiny tohoto pádu? Co můžeme dále od těchto komodit očekávat?

Kryštof Míšek Kryštof Míšek autor

hlavní ekonom Argos Capital
Úspěšně absolvoval dvě ekonomické školy a nabral bohaté zkušenosti v předních společnostech a institucích jak v České republice, tak v zahraničí. Jeho specializací je převážně měnový trh, komodity a energetika – oblasti, ve kterých má rovněž v minulosti publikované odborné články v řadě významných odborných médií.

Foto: Shutterstock.com Pokles cen drahých kovů, je současná rally u konce s dechem? Foto: Shutterstock.com

Ceny zlata se vyšplhaly na rekordních 2 449,95 USD za troyskou unci 20. května letošního roku, stříbro ve stejný den atakovalo 32,491 USD za unci. Měď se pak dostala v tento den až na 5 USD za libru, což bylo rovněž nové absolutní maximum.  K tomuto vývoji přispěla kombinace určitého geopolitického napětí (probíhající napětí na Taiwanu, ofenziva Ruska na Ukrajině, ofenziva Izraele v Rafáhu) a obnovená očekávání brzkého snížení úrokových sazeb ze strany americké centrální banky. Prudký nárůst hodnoty kovů přišel navzdory negativním signálům, které již od začátku letošního roku vysílají data o inflaci. Index spotřebitelských cen CPI vzrostl v USA o 0,3 % po březnovém a únorovém zvýšení o 0,4 %. Spotřebitelská inflace se tak v dubnu meziročně zvýšila o 3,4 % z březnových 3,5 %. Následně přišel zápis z posledního jednání Fedu, který poněkud zamíchal kartami. Představitelé FOMC zaujali výraznější „jestřábí“ postoj, protože se domnívají, že dosažení 2% inflačního cíle může trvat podstatně déle. V tomto směru jim příchozí data skutečně dávají za pravdu. Zlato tak např. reagovalo prudkým poklesem a během následujících tří dnů ztratilo přibližně 5 %. Ostatní kovy na tom byly prakticky stejně.

Přes neuspokojivá data o růstu cenové hladiny v americké ekonomice si troufám tvrdit, že se jedná pouze o dočasný stav. Zlato bude hrát roli bezpečného přístavu a uchovatele hodnoty v čím dál více turbulentním světě, který je v éře deglobalizace daleko méně ekonomicky předvídatelný. Navíc se vyspělé státy nejen kvůli zbrojení stále více zadlužují. Dobrým příkladem jsou USA, kde deficit rozpočtu letos může dosáhnout přes 6 % v poměru k HDP. Nedávný prudký nárůst cen stříbra, který byl založen na kombinaci silné poptávky v průmyslu a cenové dostupnosti kovu, naznačuje trvalou změnu nálady investorů. Stříbro se může stát vážným uchazečem o titul „drahý kov, který je třeba sledovat“ a může dlouhodobě doplňovat zlato jako uchovatel hodnoty. A měď vzhledem k rostoucí poptávce v rámci transformace energetiky určitě neřekla poslední slovo, poptávka po tomto kovu se má do roku 2040 7,5 znásobit.

Články autora Kryštof Míšek

Nejnovější články

Aktuality
V Praze se konal největší bitcoinový festival v Evropě

V Praze během svého vystoupení mimo jiné představil 21...

Češi si bitcoin opravdu velmi oblíbili. K více...

Aktuality
Hitachi Energy zrychluje přechod na čistou energii

Tyto investice umožní společnosti plnit závazky zákazníků a...

Podpoří také nasazení řešení na bázi výkonové elektroniky,...

Podle Mezinárodní energetické agentury (IEA) zvýšené využívání generativní...

Podle zprávy IEA z října 2023 je nedávný...

Aktuality
Dvaadvacátý ročník Zaměstnavatele roku zná své vítěze

„Blahopřeji všem celostátním i regionálním vítězům. Prosadit se...

V kategorii nad 5 000 zaměstnanců obhájila prvenství...

Přestože je v České republice různých žebříčků a firemních...

Nejnovější Expertní pohled

Expertní pohled
Nečekaný způsob, jak eliminovat kyberbezpečnostní hrozby

Firmy totiž často nastavují a spravují své počítačové...

Jako prevence před napadením sítě je nutné znát...

Expertní pohled
Fed sazby letos už moc snižovat nebude

Přitom na začátku roku investoři do svých očekávání...

Americká měnová autorita ve středu ponechala svou hlavní...

Expertní pohled
O francouzských volbách, udržitelnosti dluhu a roli ECB

Trhy obecně nemají rády nejistotu, a ta je...

Dobrou zprávou je, že zatím nedochází k přelivu...