Pondělí 1. července 2024
ikona hodiny18. 6. 2024 06:00

Pusťte dovolenou k vodě!

Turistika na vodě je čím dál populárnější. Tento trend reflektuje projekt Středočeské centrály cestovního ruchu Pustit k vodě. Hravou formou a lehkým tónem ukazuje turistům potenciál turistiky ve středních Čechách po vodě, na vodě i v její blízkosti a chce prokázat, že zde lze strávit dny volna i dovolené přinejmenším stejně zajímavě jako v zahraničí, kam našinci na vodu jezdí.

Eva Mráčková autor

členka Czech Travel Press

Foto: Shutterstock.com Plno zážitků na vodě slibuje například orlická přehrada. Foto: Shutterstock.com

Kampaň Pustit k vodě je produkt zaměřený na aktivní pobyt u vody i na vodě ve středních Čechách. Sloganem vtipně vyjmenovává, že k vodě můžeme pustit práci, starosti, stáří, ženu, chlapa – a zároveň že pustíme k vodě sebe, děti, partnery, pejsky… Koncept hravý, dobře zapamatovatelný, podpořený spoty, inzercí, veselými barvami a symbolem lodičky, jaké děti skládají z papíru. A také s růžovými srdíčkovými brýlemi.

Růžové trendy

Střední Čechy zaznamenaly v minulém roce nejvyšší návštěvnost za posledních dvanáct let, a to v každém čtvrtletí. Podle údajů Českého statistického úřadu přijelo do regionu za loňský rok 1,32 milionů hostů. Jak uvedl radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Václav Švenda: „Oproti roku 2022 se jedná o nárůst o 14,5 %. Zvýšení návštěvnosti jsme přitom zaznamenali jak u tuzemských, tak i u zahraničních návštěvníků. Návštěvnost tuzemských návštěvníků překročila 1 milion hostů, což znamenalo nárůst přes 10 % a u zahraničních návštěvníků byl nárůst návštěvnosti ještě výraznější, celých 35 %.

Faktem zůstává, že zatímco u českých hostů je to absolutní rekord za posledních dvacnáct let, u zahraničních hostů se ještě nepodařilo úplně dorovnat výsledky předcovidových let – v roce 2023 jich přijelo 272 tisíc, zatímco v roce 2019 jich bylo 275 tisíc. Průměrná délka pobytu zůstala v citovaných letech stejná – 2,3 u rezidentů a 2,2 u zahraničních turistů.

Pravdou také je, že Středočeský kraj je netypický svým rozložením, když jeho centrem je hlavní město, které na sebe strhává hlavní část ubytování cizinců. Z nich leckteří vyrážejí na výlety právě do Středočeského kraje, což se ovšem v ubytovacích statistikách neukáže. Záměr dostat turisty na vodu by mohl perspektivně bilanci trošku vylepšit (např. po Labi z Německa), ale k působení do zahraničí to bude chtít víc času – a jiný slogan. A jiné statistiky, protože ubytování na kajutových lodích v těch běžných souhrnných tabulkách nenajdeme.

Střední Čechy mají díky Labsko-Vltavské cestě více splavných kilometrů, než má Baťův kanál. Vybavenost pro vodní turistiku a její propagace má však oproti Baťovu kanálu co dohánět.

Střední Čechy – české Holandsko?

Střední Čechy mají díky Labsko-Vltavské cestě více splavných kilometrů, než má Baťův kanál. Vybavenost pro vodní turistiku a její propagace má však oproti Baťovu kanálu co dohánět. V posledních letech to opravdu dohání, jenže se o tom zas až tak moc neví.

Právě na to je zaměřena jak podpora rozvoje turistické infrastruktury, tak kampaň Pustit k vodě. Pro plavbu jako na kanálech netřeba vlastnit hausbót. Půjčovny rády zapůjčí kajutové lodi – bez dalších služeb, i jako balíček s dalším programem. Vzhledem k omezenému výkonu lodi turista nemusí mít ani průkaz vůdce malého plavidla. Měl by se ovšem seznámit s pravidly plavebního provozu i s mapou vodních cest, plavebních komor a aktuální splavností.

To vše rozcestník webu Pustit k vodě umožňuje. A samozřejmě seznámí také s tím, jak si dovolenou na lodi užít – kde zakotvit a co si tam prohlédnout. V počtu atraktivit můžeme s Holandskem a možná i s Francií klidně soutěžit. Až na to, že web www.pustitkvode.cz umí pouze češtinu. Takže zatím může jen vracet české vodomily zpět z ciziny do domácích vod.

Co na webu najdeme

Web Pustit k vodě zahrnuje všechno, co na vodě lze zažít. Rekreační plavby lodí, vodácké výlety, vodní sporty – to vše s popisy jednotlivých výletů resp. aktivit. S dostatečným množstvím informací tak, aby nevynechaly nic důležitého, ale nezahltily. K tomu v lehkém tónu. Na druhé straně, součástí projektu bylo zapojit podnikatelské subjekty, a tak najdeme jen tipy na ty, kdo se zapojil. Mám pocit, že těch možností by jinak bylo víc.

Sympatické je, že web v každé pasáži na výsost přehledně odkazuje na další weby s podrobnými informacemi ohledně vodních cest a jejich používání. A zrovna tak na informace k turistickým atraktivitám a zážitkům.

Růžové brýle – budou potřeba?

Po covidu obliba domácích dovolených silně vzrostla. Původně tak trochu jako z nouze ctnost a sázka na jistotu. Přitom lidé poznali, kolik krásných míst vlastně neznali či opomíjeli. Letos hlásí nárůsty i organizátoři dovolených v zahraničí. Vzhledem k tomu, že dovolená trvá nejméně dvakrát tak dlouho, než zkracující se zahraniční rekreace, tak to nemusí být až tak konkurence. Turistických atraktivit kolem řek a jezer je u nás habaděj. Domácí dovolená si přitom může dovolit být i dělená na několik kratších úseků.

Cestujeme rádi – a životní styl se kloní k tomu nepodceňovat volný čas. Platí to především pro mladou generaci, která má k aktivní dovolené nejblíž. O tom, nakolik se pustí k vodě, ovšem rozhodne mimo jiné i ta voda. Kolik jí bude a v jaké kvalitě. Střední Čechy mají trochu výhodu, že tam přinejmenším dvě hlavní řeky, Vltava a Labe, budou mít pro vodáky vodu vždycky; někdy jí ovšem může být až moc. A koupat se v ní bývá místy problematické. Ty ostatní řeky na tom v posledních letech bývají hůř.

Kvalitu vody na koupání už léta zachraňují pískovny – i tam došlo k velkému rozvoji infrastruktury. Zajímavý, hravý a přehledný projekt Pustit k vodě je zacílen na dva roky. Na zavedení na trhu to není nijak moc, ale prodloužit se dá vždycky. Možná i s nějakou tou jazykovou mutací.

Články autora Eva Mráčková

Nejnovější články

Cestovní ruch
Pražské hotely porážejí po dlouhých letech Vídeň!

Květen přinesl vynikající čísla pro české hotely a...

Za nárůstem Českého trhu není ani tak obsazenost...

A jaké bude léto? „Hotely se rychle plní,...

Květen je vrchol turistické sezóny. Dlouhé roky to...

Graf jinak dobře ukazuje vývoj turismu během uplynulých...

Aktuality
Vědeckou Cenu Josepha Fouriera získal Juraj Síč

Vítězové převzali ceny na slavnostním ceremoniálu v sídle...

Druhé místo a zároveň speciální cenu IT4Innovations získala...

Cílem soutěže je ocenit mimořádné vědecké práce se...

Soutěž byla pojmenována po Josephu Fourierovi, francouzském matematikovi...

Expertní pohled
Tuzemský průmysl nadále klopýtá

V červnu proto dále poklesla výroba, stejně nové...

Tuzemský průmysl bude v nejbližších měsících přinejlepším přešlapovat...

Celkově odhadujeme, že průmyslová produkce skončí za letošní...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Vědeckou Cenu Josepha Fouriera získal Juraj Síč

Vítězové převzali ceny na slavnostním ceremoniálu v sídle...

Druhé místo a zároveň speciální cenu IT4Innovations získala...

Cílem soutěže je ocenit mimořádné vědecké práce se...

Soutěž byla pojmenována po Josephu Fourierovi, francouzském matematikovi...

Cestovní ruch
Cestovatelský systém DROZD nově v Portálu občana

Z výsledků nedávného průzkumu agentury CzechTourism vyplývá, že 60...

Cestovní ruch je v České republice v gesci ministerstva pro...

Třetím doporučením ministerského poradce je nainstalovat si do...

K co možná nejhladšímu průběhu zahraničních letních dovolených českých...

Aktuality
Hospodářská komora otevřela vzdělávací centrum

„Centrum vzdělávání KHK KK je nový projekt, který...

Další společnost, ept connector, se do projektu zapojila...