Čtvrtek 27. června 2024
ikona hodiny19. 6. 2024 06:30

Otevřela se nová laboratoř užitečná pro léčbu rakoviny

Aktinium-225 (225Ac), které má vysoký potenciál pro léčbu malých nádorů a metastáz, by se mohlo v budoucnu vyrábět podle technologie vyvinuté českými vědci. Laboratoř s unikátní aparaturou, kde by měla výroba probíhat, se včera otevřela v Ústavu jaderné fyziky AV ČR v Řeži u Prahy. Předcházely tomu dva roky spolupráce týmu špičkového experta na radionuklidy Ondřeje Lebedy s německou společností Eckert & Ziegler Radiopharma. Do vývoje přístrojů a technologie investovala firma 100 milionů korun.

Markéta Růžičková autor

Foto: Shutterstock.com Nádorové buňky. Ilustrační obrázek Foto: Shutterstock.com

Laboratoř v Řeži bude po skončení testovacího provozu dodávat aktinium-225 německému partnerovi jako surovinu pro výrobu léčivých preparátů. Pro přípravu aktinia-225 se bude kromě nové laboratoře využívat jeden z urychlovačů částic, které patří k základním nástrojům výzkumu v jaderné fyzice.

Slavnostního otevření laboratoře se zúčastnili mimo jiné předseda vlády ČR Petr Fiala, generální ředitel společnosti Eckert & Ziegler Radiopharma Lutz Helmke a předsedkyně Akademie věd Eva Zažímalová.

„Nová laboratoř Ústavu jaderné fyziky AV ČR je myslím dokonalým synonymem úspěšného transferu znalostí a technologií: na jedné straně špičkové znalosti a inovativní technologie, na druhé straně silné zázemí a podpora solidního investora,“ uvádí předsedkyně AV ČR Eva Zažímalová.

Nová laboratoř Ústavu jaderné fyziky AV ČR je myslím dokonalým synonymem úspěšného transferu znalostí a technologií: na jedné straně špičkové znalosti a inovativní technologie, na druhé straně silné zázemí a podpora solidního investora.

Eva Zažímalová, předsedkyně Akademie věd České republiky

Radionuklid aktinium-225 (225Ac) je jedním z nejslibnějších zdrojů tzv. záření alfa, jež se užívá k léčbě rakoviny. „Otázka jeho výroby je jedním z klíčových problémů nukleární medicíny, kterým se zabývají největší světová výzkumná centra. I když se v experimentální terapii ukazuje jeho potenciál, např. pro léčbu rakoviny prostaty, současné metody jeho přípravy zdaleka nevyhovují potřebám lékařské komunity,“ říká Ondřej Svoboda, ředitel Ústavu jaderné fyziky AV ČR.

Aktinium-225 je schopno uvolnit vysokoenergetickou kaskádu částic s velmi krátkým doletem v tkáni, který je kratší než 0,1 mm. „To umožňuje zacílit vysoké dávky ničivé energie do malého objemu nádorových buněk, tedy i do mikrometastáz, s minimálním dopadem na okolní zdravou tkáň,“ vysvětluje Ondřej Lebeda, vedoucí oddělení radiofarmak Ústavu jaderné fyziky AV ČR. Jeho tým se přípravě zářičů alfa věnuje od konce 90. let. Od roku 2004 při ní spolupracuje s vědeckou skupinou Alfreda Morgensterna z Ústavu transuranových prvků v německém Karlsruhe.

Těšíme se, že se nám podaří zpřístupnit aktinium-225 ve velkém měřítku a otevřít tak nové možnosti léčby rakoviny.

Lutz Helmke, generální ředitel společnosti Eckert & Ziegler Radiopharma

Dohoda o spolupráci mezi Ústavem jaderné fyziky AV ČR a společností Eckert & Ziegler byla uzavřena na přelomu dubna a května 2022, jednání o projektu započala už v září 2021. Společnost
Eckert & Ziegler se sídlem v Berlíně a výrobními kapacitami v Evropě i USA je jedním z klíčových výrobců lékařských radionuklidů a techniky v oblasti nukleární medicíny.

„Jsme hrdí na to, že můžeme spolupracovat s vynikajícími českými vědci na vývoji této průlomové technologie výroby aktinia-225,“ zdůrazňuje Lutz Helmke, generální ředitel společnosti
Eckert & Ziegler Radiopharma. „Toto partnerství podtrhuje naše úsilí o inovace a pokrok v nukleární medicíně. Těšíme se, že se nám podaří zpřístupnit aktinium-225 ve velkém měřítku a otevřít tak nové možnosti léčby rakoviny,“ dodává.

Články autora Markéta Růžičková

Nejnovější články

Analýzy
Zahraniční konkurence na českém stavebním trhu

Naopak 66 % ředitelů uvedlo, že nevnímá výrazný...

„Udržení konkurenčního postavení stavebních firem na českém trhu...

Pro 44 % českých stavebních firem je zásadní...

Pouze 15 % českých stavebních společností se účastní...

Největším rizikem pro investora, v případě využití zahraniční...

„Na základě zkušeností vidíme, že vstup zahraničních firem...

Údaje vycházejí z Kvartální analýzy českého stavebnictví Q2/2024...

Komora.cz
Obchodní válka s Čínou má nepřekvapivě další dějství

Mezi hlavní důvody ztráty konkurenceschopnosti automobilek můžeme zařadit...

V každém případě je situace mimořádně kritická. Evropské...

Aktuality
Hospodářská komora otevřela vzdělávací centrum

„Centrum vzdělávání KHK KK je nový projekt, který...

Další společnost, ept connector, se do projektu zapojila...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Hospodářská komora otevřela vzdělávací centrum

„Centrum vzdělávání KHK KK je nový projekt, který...

Další společnost, ept connector, se do projektu zapojila...

Aktuality
Podnikatelé potřebují definovat rozsah veřejnoprávní služby

„Debatu o koncesionářských poplatcích a zabezpečení financování veřejnoprávních...

Dalším problematickým aspektem může být podle Hospodářské komory...

Aktuality
Diamanty v hangáru

Po Inovačním centru Ústeckého kraje to bylo další...

Letošní ročník žebříčku Diamanty českého byznysu navazuje na...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček, který je objektivním hodnocením úspěšnosti...

Seriál Diamanty českého byznysu bude pokračovat po prázdninách,...