Sobota 29. června 2024
ikona hodiny27. 6. 2024 06:37

Meziměstí – jak se dělají zázraky

Městečko tak trochu na okraji. V Broumovském výběžku, kam se na dovolenou až tak nejezdí. A i tam ve stínu slavných sousedů. Vlastně odjakživa. Krajní výspa českého království, původně nic než pohraniční tvrz vůči Slezsku, později i letní sídlo broumovského opata. Takže krásně k odpočinku by tu bylo. Ale zatímco Adršpach, Teplice nad Metují a Broumov jsou známým pojmem, kdo z nás už kdy slyšel o Meziměstí? Tady nemají úžasné skalní útvary. Mají ale jiný poklad, o němž se tolik neví: úžasné lidi.

Eva Mráčková autor

členka Czech Travel Press

Foto Edita Volková Inspirace z Meziměstí Foto Edita Volková

Na význam a slávu se Meziměstí kdysi zablesklo se stavbou železnice. Měl tu být hlavní mezistátní přechod Rakousko-Prusko. Takže se naprojektovalo velkolepé nádraží se dvěma celnicemi a dvěma výtopnami – ale sotva se dostavěla polovina, plány se změnily a hlavní trasa šla jinudy. Nádraží zůstalo. Krásné, grandiózní. Unikát. Zvenčí vypadá spíš jako obrovský lázeňský pavilon, uvnitř velkolepá hala, místo výtopny a celnice tělocvična a divadlo. A také železniční expozice. Také unikátní. Najde se tam kde co. Od cedulí a dobových fotografií přes kancelář výpravčího a lepenkové jízdenky po modely a jednoduchý funkční ovál pro děti. A u vchodu z haly opravdové mechanické návěstidlo, které si lze osobně vyzkoušet. To hlavní je ale pan Petr David, který to jako železniční veterán a nadšenec sesbíral, uspořádal a který tam provází. Na zavolání, resp. objednávku. Za dobrovolné vstupné. S tím, že umí poutavě vysvětlit prakticky cokoliv. Proč a jak co fungovalo, kde hrála roli bezpečnost a kde lidský faktor a vynalézavost. Ten úžasný pán má železnici tak v srdci i v malíčku, že si malou úzkokolejku postavil dokonce na své zahradě. Krásnou, funkční. Ale tam vozí jen svá vnoučata a přátele.

Fabrika na zážitky

S železnicí přišel do Meziměstí i textilní průmysl, jehož představitelem byl rod Walzel. Jenže po přičlenění Sudet k Říši se výroba zastavila – a už se neobnovila. Krásná budova textilky se stala skladištěm a postupně chátrala, až se dočkala demoličního výměru. Ale místo demolice přišla rekonstrukce. Objektu se zželelo šikovnému podnikateli, který pojal záměr vytvořit v Meziměstí zábavní centrum. A měl na to ten správný instinkt i drive (a také svůj úspěšný obchod, takže měl z čeho žít a jak získat úvěr). Původní Walzelovka už deset let stojí v novém kabátě téměř přesně původního střihu – a je z ní „fabrika na zážitky“. S restaurací U Švejka, kde vaří zásadně z čerstvých (často místních) surovin, dobově laděným salonem a dalším víceúčelovým sálem pro firemní i zábavní akce, bowlingem, kulečníkem, fotbalpoolem, laserovou střelnicí i doopravdickou certifikovanou střelnicí nejvyšších parametrů. A také fitness nejen s posilovacími, ale i cardio stroji, cvičební sál i s lezeckou stěnou a dvanáctimetrovou Slackline. Pro odpočinek solná jeskyně. Možnost odevzdat přebytečné knihy jako do knihobudky. A k doplnění domácích zásob vinotéka a Coop prodejna. V parčíku za továrnou lavičky, lehátka a dětské hřiště. Jediné, co tu ještě chybí, jsou postele. Právě se v patře budují – hotelová část bude mít 53 pokojů pro 153 hostů. Pomalu čas dát vědět, aby si toho cestovky, kluby a firmy všimly. Okolní přírodní lákadla turistů, Adršpachem počínaje, jsou totiž přívětivé, jen když je hezky. Walzelovka je atraktivní alternativní „dům pro mokré počasí“. A jen tak mimochodem, majitelé pomáhají i s obnovou chátrajících kostelů broumovského systému v okolí.

Prostory pro lidi

Původní tvrz s hospodářským dvorem v Meziměstí byla později přestavěna na zámek, nejprve renesanční, po té barokní pod vedením K. I. Dienzenhofera. Po pozemkové reformě se zámek začal používat jako škola a později k zemědělským účelům, resp. administrativě. Prakticky ne moc využitý hospodářský dvůr se hodil zdejšímu rodáku Václavu Svobodovi jako sklad pro firmu na výstavbu silnic. Chtěl dvůr koupit, a protože to nešlo jednotlivě, koupil ho i se zámkem; krom toho vlastní i pozemky kolem. Co s tím? Pod heslem „chceme, aby se sem lidi vraceli“ zrekultivoval zámecký rybník i s těmi břehy, které nevlastní, z pokácených přestárlých stromů nechal vyřezat sochy pro pohádkový okruh, vzniklo ohniště na společné opékání buřtů a posezení (možno i s hudbou), stánek s občerstvením. To všechno je otevřené pro všechny, aspoň dokud se tam budou lidé chovat slušně. Na oplocení by došlo jen v případě vandalismu. Vedle buduje kemp – chatičky i místa pro stany a karavany.

Inspirace ve stínu

Ten rybník býval obecním koupalištěm – koupat se tam dá i dnes, ale proč, když Meziměstí má i svůj Aqapark (to není překlep, opravdu ho tak nazvali) se třemi bazény, tobogánem a dalšími atrakcemi včetně zázemí. A také víceúčelový sportovní areál zahrnující hřiště s umělým trávníkem, běžeckou dráhu i celý lehkoatletický sektor včetně zázemí pro sportovce. Takže budované ubytovací kapacity mohou směle počítat i se zvaním sportovců na tréninkové pobyty a soustředění.

A jen tak mimochodem se v Meziměstí a okolí uplatňuje skutečná ekologie ve smyslu výsadby alejí a původních druhů stromů, tvorby tůněk a zadržování vody v krajině. A také je tu seskupení Subterén, které cílí na obnovu kulturních památek v terénu, jako jsou Boží muka a smírčí kříže. Na okraj musím zmínit, že s kým jsme mluvili, ti velebili předchozího starostu a litovali jeho odchodu (nejen z funkce). I jeho současná nástupkyně. To všechno v obci, která je tak trochu ve stínu. Určitě by bylo zajímavé se do Meziměstí podívat. Nejen jako turisté, ale i pro inspiraci.

Články autora Eva Mráčková

Nejnovější články

Cestovní ruch
Cestovatelský systém DROZD nově v Portálu občana

Z výsledků nedávného průzkumu agentury CzechTourism vyplývá, že 60...

Cestovní ruch je v České republice v gesci ministerstva pro...

Třetím doporučením ministerského poradce je nainstalovat si do...

K co možná nejhladšímu průběhu zahraničních letních dovolených českých...

Pohled z praxe
ČEZ ve svých kancelářích snížil spotřebu tepla o 15 %

Za šest let pokles spotřeby tepla o 15...

„Domácnosti i firmy k nám chodí pro odborné...

Cestovní ruch
Kongresové centrum Praha posiluje globální renomé sobě i Praze

Obchodní čísla za minulý rok naznačují, že budou...

KCP si za svého hostitele volí politické špičky,...

Cílení na velké mezinárodní konference se centru vyplácí...

Nejnovější Cestovní ruch

Cestovní ruch
Cestovatelský systém DROZD nově v Portálu občana

Z výsledků nedávného průzkumu agentury CzechTourism vyplývá, že 60...

Cestovní ruch je v České republice v gesci ministerstva pro...

Třetím doporučením ministerského poradce je nainstalovat si do...

K co možná nejhladšímu průběhu zahraničních letních dovolených českých...

Cestovní ruch
Kongresové centrum Praha posiluje globální renomé sobě i Praze

Obchodní čísla za minulý rok naznačují, že budou...

KCP si za svého hostitele volí politické špičky,...

Cílení na velké mezinárodní konference se centru vyplácí...

Cestovní ruch
Hainan Airlines obnovili svoji linku z Prahy do Pekingu

„Těší mě, že se nám po dlouhých jednáních...

„Jsem velmi rád, že se podařilo na základě...

„Dnes obnovená linka do Prahy je již jedenáctou...

Hainan Airlines v současnosti provozuje z Číny více...