Neděle 30. června 2024
ikona hodiny28. 6. 2024 08:26

Pro dovolenou bez starostí

Cestovatelský systém DROZD nově v Portálu občana

Ministerstva zahraničních věcí a pro místní rozvoj před začátkem letní sezony představila několik opatření, která mají přispět k bezproblémovému průběhu zahraničních dovolených českých turistů. Asi největší novinkou je propojení systému DROZD s Portálem občana.

Petr Manuel Ulrych autor

moderátor a novinář, expert na cestovní ruch, ředitel mediální divize agentury COT group

Foto: Shutterstock.com MZV a MMR představily opatření a doporučení pro bezproblémovou dovolenou Foto: Shutterstock.com

Z výsledků nedávného průzkumu agentury CzechTourism vyplývá, že 60 procent Čechů plánuje během letní sezony cestu do zahraničí. To je meziročně asi o 3 procenta více než v loňském roce. Přestože už Češi patří mezí ostřílené cestovatele, každoročně se řada z nich obrací na úřady s žádostí o pomoc při řešení různých problematických situací. A to jak před odjezdem, tak v průběhu svých cest. Řadě problémů se přitom dá a priori předejít. „V první řadě bych turistům plánujícím výjezd do zahraničí doporučil, aby si zavčas ověřili platnost svých cestovních dokladů,“ říká poradce ministra pro místní rozvoj Stanislav Zíma. „Některé země totiž vyžadují, aby byly doklady platné až pět měsíců po návratu z cesty,“ upozorňuje. Dále by turisté podle něj měli pamatovat na cestovní pojištění. „Při cestách v rámci zemí Evropské unie doporučuji alespoň pětimilionový limit u léčebných výloh. A určitě pojištění odpovědnosti,“ doplňuje Zíma.

Cestovky v kondici

Cestovní ruch je v České republice v gesci ministerstva pro místní rozvoj. Na tiskové konferenci před zahájením letní sezony proto vystoupil i ministr Ivan Bartoš, který mj. řekl: „České cestovní kanceláře jsou v dobré kondici a klient má u nás silné jistoty dané povinným pojištěním proti úpadku navíce ještě vyztužené Garančním Fondem. Na stránkách MMR je potom aktualizovaný seznam pojištěných cestovních kanceláří. Na webu MMR každý najde aktualizovaný seznam kanceláří, které opravdu mají toto povinné pojištění sjednané, takže si může jednoduše předem svou cestovku tzv. proklepnout.“ Ministr rovněž informoval o aktivaci Skupiny pro koordinaci řešení krizových situací, která proběhla před několika týdny na MMR. „Společně s Ministerstvem zahraničních věcí, cestovními kancelářemi, jejich asociacemi a Letištěm Václava Havla jsme nastavili podrobný postup řešení krizí. V případě mimořádné události skupinu snadno aktivuje první člen, který se o ní dozví,” dodal.

Portál občana

Třetím doporučením ministerského poradce je nainstalovat si do chytrého telefonu aplikaci Portál občana. Ta totiž nově kromě řady dalších užitečných funkcí (např. ověření platnosti dokladů) zahrnuje i systém DROZD (Dobrovolná registrace občanů ČR při cestách do zahraničí). „MMR doporučuje se před cestou, ať již s cestovní kanceláří, nebo organizovanou individuálně, do DROZDa registrovat a zadat si cílovou destinaci. Následně budete informováni o důležitých skutečnostech včetně možných krizových situací v destinaci pobytu, jako jsou přírodní katastrofy či náhlá politická nestabilita,“ vysvětluje Stanislav Zíma a dodává, že uživatelé zároveň dostanou doporučení, jak se v takových situacích zachovat a koho případně kontaktovat. Význam systému DROZD se ukázal i během minulé turistické sezóny, kdy lidé díky němu dostali včasné upozornění na požáry na ostrově Rhodos či v Turecku, spolu s krizovou linkou, na kterou se mohli obracet.

Ministerstvo zahraničních věcí v citované tiskové zprávě upozornilo také na tzv. Rozcestník MZV, v němž lze nalézt informace o každé zemi světa, či fungování tzv. call centra. To má podle ministra Jana Lipavského v první fázi sloužit českým občanům, kteří se ocitnou v nouzi v evropských zemích.

Konzuláty připraveny pomoci

K co možná nejhladšímu průběhu zahraničních letních dovolených českých turistů má přispět také zřízení letních konzulárních jednatelství. Ta se nacházejí v zemích, které jsou oblíbenými dovolenkovými destinacemi českých občanů – v bulharském Burgasu a v chorvatských městech Rijeka a Split, kde bude fungovat konzulární jednatelství až do konce září. Rovněž dochází k posílení českého honorárního konzulátu ve španělské Barceloně.

Ministerstvo zahraničních věcí také rozšiřuje síť honorárních konzulátů tak, aby byli úředníci českým občanům v nouzi co nejblíže, a to i v zemích, kde je profesionální český zastupitelský úřad daleko, nebo se tam vůbec nenachází. „Od loňského léta jsme zřídili nebo obnovili 12 honorárních konzulátů ČR. Jde o úřady v místech, kde lze očekávat množství českých turistů, např. na řecké Lefkadě či v jordánské Akabě, nebo kde se koncentruje česká diaspora, např. v kanadském Vancouveru, či v zemích, kde jiný úřad nemáme, např. v Libérii, Togu, Beninu či Bhútánu,“ uvedl ministr Lipavský. Ve vybraných destinacích budou také během letní sezony fungovat společné hlídky českých a místních policistů.

Články autora Petr Manuel Ulrych

Nejnovější články

Pohled z praxe
ČEZ ve svých kancelářích snížil spotřebu tepla o 15 %

Za šest let pokles spotřeby tepla o 15...

„Domácnosti i firmy k nám chodí pro odborné...

Cestovní ruch
Kongresové centrum Praha posiluje globální renomé sobě i Praze

Obchodní čísla za minulý rok naznačují, že budou...

KCP si za svého hostitele volí politické špičky,...

Cílení na velké mezinárodní konference se centru vyplácí...

Trendy
Benefity pro zaměstnance do 5 minut

Ačkoliv virtuální platební karty na trhu již nějakou dobu...

Společnost nasazuje virtuální řešení u své karty All Inclusive,...

Zavedení virtuálních karet bude vedle zaměstnanců znamenat větší...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Hospodářská komora otevřela vzdělávací centrum

„Centrum vzdělávání KHK KK je nový projekt, který...

Další společnost, ept connector, se do projektu zapojila...

Aktuality
Podnikatelé potřebují definovat rozsah veřejnoprávní služby

„Debatu o koncesionářských poplatcích a zabezpečení financování veřejnoprávních...

Dalším problematickým aspektem může být podle Hospodářské komory...

Aktuality
Diamanty v hangáru

Po Inovačním centru Ústeckého kraje to bylo další...

Letošní ročník žebříčku Diamanty českého byznysu navazuje na...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček, který je objektivním hodnocením úspěšnosti...

Seriál Diamanty českého byznysu bude pokračovat po prázdninách,...