Středa 3. července 2024
ikona hodiny1. 7. 2024 16:05

ČNB znovu výrazně snižovala sazby

V posledním červnovém týdnu zasedala domácí centrální banka, která měla znovu uvolňovat svoji utaženou měnovou politiku. Banka proti očekávání analytiků snížila úrokové sazby o 50 bps. Základní sazba, 2týdenní repo sazba, tak bude činit 4,75 % místo 5,25 %, diskontní sazba se sníží na 3,75 % a lombardní sazba na 5,75 %. Celkově tak v letošním roce došlo zatím k uvolnění měnových podmínek v ekonomice již o 225 bps. Jaké byly okolnosti rozhodnutí měnové autority a jaký je výhled do dalších měsíců?

Kryštof Míšek Kryštof Míšek autor

hlavní ekonom Argos Capital
Úspěšně absolvoval dvě ekonomické školy a nabral bohaté zkušenosti v předních společnostech a institucích jak v České republice, tak v zahraničí. Jeho specializací je převážně měnový trh, komodity a energetika – oblasti, ve kterých má rovněž v minulosti publikované odborné články v řadě významných odborných médií.

Foto: Shutterstock.com ČNB znovu výrazně snižovala sazby Foto: Shutterstock.com

Rozhodnutí ČNB skutečně nebylo překvapivé. Aktuální inflační ohniska byla v podstatě uhašena, což opravňuje k rychlejšímu snížení o 50 bps na 4,75 %. Na druhou stranu zejména mzdově inflační tlaky plynoucí ze sektoru služeb v ekonomice zůstávají mimořádně perzistentní. Podpora křehkého oživení ekonomiky je lákavá, nicméně cenová stabilita je prvním a nejdůležitějším cílem centrální banky. Navíc, velice slušně oživuje spotřeba domácností. V příkrém kontrastu proti tomu jde stav českého průmyslu, který je stále v útlumu. Měkké indikátory v průmyslu naznačují přetrvávají kontrakci (např. PMI je na úrovni 46 bodů, tedy znatelně pod růstovými 50).

Není pochyb o tom, že nastavení měnové politiky je v současné době pro českou ekonomiku vysoce restriktivní, a to zejména z historického hlediska. Reálná úroková sazba, která znamená rozdíl mezi nominální sazbou a meziroční spotřebitelskou inflací, je silně kladná. Současná úroveň této sazby se pohybuje okolo 2,25 %, což zvyšuje míru úspor na zcela mimořádnou úroveň. Zároveň to vytváří tlak na smysluplnost investic do strojů a výrobních zařízení při vysokých úrokových sazbách. Zvýšené úrokové sazby tak pravděpodobně brzdí spotřebitelské výdaje a významně demotivují firmy k investicím.

Další výhled pro domácí měnovou politiku je tažen zejména očekáváním dalších kroků ze strany amerického Fedu a evropské ECB. Obě tyto instituce v pohledu do zpětného zrcátka vyhlížejí další vývoj cenové hladiny, tempa růstu ekonomiky či možné šoky v hospodářství. Z mého pohledu nyní bude ČNB zajímat zejména vývoj ve Francii (země bojuje s deficity přes 5,5 v poměru k HDP), kterou čekají zásadní parlamentní volby. Nestabilita, která by mohla být způsobená nějakým složitým volebním patem, pak může plně nastartovat obavy o udržitelnost zadlužení zemí měnové unie. To může sazby snadno znovu solidně rozhýbat směrem dolů.

Články autora Kryštof Míšek

Nejnovější články

Pohled z praxe
Férový zaměstnavatel: Kdo letos získal nejlepší hodnocení?

„Dnešní pracovní trh je dynamický a konkurenční, a...

1. Agnostix Vynikající hodnocení získala od svých lidí...

1. Cesta domů Práce v organizaci Cesta domů,...

1. Skupina innogy Ocenění získává již potřetí. V...

„Atmoskop.cz poskytuje lidem mimo jiné také takzvaný Company...

Expertní pohled
Tonejde vs. 300 tisíc letadel

Druhou světovou válku dokázali Spojenci vyhrát díky obrovské...

Jedním z úzkých míst byla pracovní síla, zvlášť...

Názory
Lze Green Deal s novým Evropským parlamentem zrušit?

Zelená dohoda je shodou 27 členských států na...

Důležité je také lépe monitorovat implementaci Zelené dohody....

Nejnovější Názory

Názory
Lze Green Deal s novým Evropským parlamentem zrušit?

Zelená dohoda je shodou 27 členských států na...

Důležité je také lépe monitorovat implementaci Zelené dohody....

Názory
Důvěra spotřebitelů v ekonomiku opět poklesla

Souhrnný indikátor důvěry vyjádřený bazickým indexem se sice...

Do důvěry spotřebitelů se pak propisuje i růst...

Pohled z praxe
Plasty se stávají strategickou komoditou

Je to celkem pochopitelné. Plasty jsou v různé podobě...

Nejen evropský plastový odpad se z části vyvážel do...

Plasty se vyrábějí z ropy, která se kvůli omezeným...

Jak úplné cirkularity dosáhnout? Samozřejmě by bylo nejlepším...