Pátek 3. května 2024
ikona hodiny24. 8. 2020 14:42

Ministryně financí odmítá další nároky municipalit

Když dopad a dopad nejsou totéž

Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová odmítla požadavek Svazu měst a obcí ČR na dalších 13 miliard korun, který by měl pokrýt výpadky daňových příjmů obcí v souvislosti s koronavirem, s nímž přišel předseda svazu Lukl.

Petr Karban Petr Karban autor

šéfredaktor portálu KomoraPlus, měsíčníku Komora a magazínu Be the Best
Dlouhodobě se orientuje na ekonomická a společenská témata, podnikání, personalistiku, komunikaci, reklamu a marketing. V komunikační agentuře COT group působí také jako marketingový stratég a kreativní ředitel.

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Zhruba 13,4 miliardy korun, které obce dosud od státu dostaly, podle něj nestačí kompenzovat ztráty. Ministryně nyní ale s dalšími penězi pro samosprávy nepočítá. „Já rozhodně v tuto chvíli nevidím důvod, protože kompenzační bonus, my to máme spočítáno přesně, znamenal propad 5,5 miliardy korun. Poslali jsme 13,4 miliardy,“ řekla Schillerová v rozhovoru pro Českou televizi. „Obce musí zapojit rezervy, které mají díky bezprecedentnímu výběru daní, které probíhalo v posledních letech,“ doplnila.

Dosud státem poskytnutých 13,4 miliardy korun podle Františka Lukla ale pokrylo zhruba polovinu výpadků a stejná částka by byla ještě potřeba. Chtěl by, aby vláda peníze poslala do konce roku. Obce mají připravené projekty a peníze pro ně se státu vracejí na dani z přidané hodnoty nebo odvodech, řekl Lukl.

Šest nebo dvacet šest

Redakce portálu KomoraPlus se již minulý týden zajímala o to, jaké jsou skutečné dopady pandemie na obecní rozpočty, protože samo Ministerstvo financí dříve uvádělo odhad jejich ztrát kolem 6 mld. korun. Problém osvětluje Jelisaveta Puač z odboru Vnější vztahy a komunikace MF ČR. Ta upřesňuje, že obce získají v roce 2020 mimořádné prostředky v souvislosti s řešením pandemie onemocnění covid-19 ve výši 29,8 mld. Kč, z toho 13,4 mld. Kč činí kompenzační příspěvek obcím souvislosti s koronavirem, který MF uvolnilo dne 10. 8. 2020.  Zbývající prostředky jsou zahrnuty do dotačních titulů cílených do jednotlivých oblastí. Potvrzuje také, že příspěvek vycházel z očekávání Ministerstva financí o dopadu na daňové příjmy obcí ve výši cca 6,3 mld. Kč. Dodává však, že současné odhady celkového dopadu daňových příjmů na rozpočty obcí mezi roky 2020 a 2019 se pohybují ve výši  11 %, tedy přibližně 26  mld. Kč.  Vzhledem k tomu, že obce obdrží v roce 2020 mimořádné prostředky v plánované výši cca 29,8 mld. Kč, lze podle Puač říci, že pomoc ze strany státu spočívající v kombinaci výplaty plošného příspěvku a adresných dotačních titulů ještě převyšuje předpokládaný propad v daňových příjmech obcí.

Pomiňme, že přímé finance v rozpočtu a dotační tituly nejsou totéž, protože zvláště menší obce budou mít s administrací dotačních projektů patrně problém. S podivem i tak zůstává otázka, o jakých dopadech mluví ministryně, o jakých úřednice z Ministerstva financí a o jakých předseda Svazu měst a obcí. Zdá se, že není dopad jako dopad a ž každý použije to číslo, které se kdy hodí. Schopnosti státu a jeho úřadů komunikovat jasně a srozumitelně to dobrou známku nedává.

Články autora Petr Karban

Nejnovější články

Advertorial
Panevropská univerzita potvrzuje svou kvalitu

„Jsme nesmírně hrdí na udělení institucionální akreditace, jež...

Panevropská univerzita je první univerzitou vzniklou po novele...

Expertní pohled
V budoucnu bude možné pojistit takřka cokoliv

První pojistka se jménem Slavia pojišťovny byla prodána...

Zmínil jste se, že tuto novinku ocení podnikatelé,...

Všichni cizinci pocházející ze zemí mimo EU mají...

Hrdě se hlásíte k partnerství Velké pardubické, která se...

Expertní pohled
Dům je jako ekosystém, je třeba ho stavět komplexně

„Dům nejde stavět po částech, jedná se o...

V rámci celku má důležitou roli také materiál,...

Společnost jako jediná na trhu nabízí stavebníkům komplexní...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...