Čtvrtek 9. května 2024
ikona hodiny21. 3. 2020 07:52

Revoluce i rizika 4.0: Stavebnictví 

Koronavirus ohrožuje i data. Nevěříte? Je to tak. V posledních týdnech byla řada organizací zaplavena spamovými e-maily, které zneužily téma koronaviru, aby přiměly uživatele k otevření zavirované přílohy, například označením CoVid19_map.PDF.exe. Cílem jsou data organizace nebo výkupné za zašifrovaná data, jako obvykle.

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Ano, po digitální revoluci, která i do stavebnictví přináší úspory, vyšší kvalitu a rychlost, k nám míří rychle také hackerské útoky spojené s kyberšpionáží a vydíráním. Obor, ve kterém během posledních let došlo k přesunu práce projektantů od prken k projektování ve 2D a dále k projektování BIM ve 3D, se musí rychle připravit na novou realitu rizik. Digitalizace dokumentace a procesů ve stavebnictví umožnila mnohem pružnější spolupráci architektů, stavařů, profesantů a koordinátorů projektů. Návazně tak z nových potřeb vznikají velké objemy klíčových dat, na kterých stojí realizace projektů i finanční plnění. Jakou hodnotu mají IT aktiva, data, přístroje a technika? Zamýšleli jste se nad tím, co se stane, pokud tato data utečou ke konkurenci nebo skončí nedostupná v zašifrované podobě? I jen přerušení činnosti organizace zapříčiněné nutností provést obnovu dat ze záloh může vést k velkým škodám, jak nám ukázal případ Nemocnice v Benešově nebo případ OKD. Je tedy rozumné nejen očekávat revoluci v oblasti zabezpečení, ale být součástí této revoluce.

Udržet krok s hackery

Stojíme před otázkou, jak ochránit především efektivně a hospodárně IT infrastrukturu, vlastní data a jejich přenosy. Představa, že s kybernetickými riziky si poradí vlastní firemní IT pracovníci, je mylná. I IT zaměstnanci mají různé specializace a jen některé IT oblasti znají do hloubky. Navíc tito pracovníci jsou orientovaní na udržení provozu a nejsou trénovanými obránci na útoky, které se rychle vyvíjejí. Udržet krok s hackery mohou jen specialisté, kteří jsou s kybernetickými útoky v každodenním styku. Ti jsou na trhu velmi drazí, a navíc jich není dostatek. A už vůbec není možné interními silami zvládnout schopnost se bránit 24 hodin 7 dnů v týdnu.

Security Operation Center

Řešením je zjednodušení tohoto úkolu a sdílení špičkových zdrojů. Tedy tlak na zavedení skutečného pořádku v interní síti, postavení překážek externím útočníkům a připojení k externí službě Security Operation Center (SOC). Aby vám externí služba SOC přinesla hodnotu, potřebujete nástroje, kterými pořádek v síti vynutíte, udržíte a budete schopni sdílet pravdivé a aktuální informace s pracovníky SOC. Předpokladem je vyřešit síťovou správu a řízení přístupů do sítě, včetně pokročilé segmentace sítě. Abychom měli jistotu, že v naší interní síti komunikuje jen nám známé zařízení, a to způsobem, který jsme povolili, a abychom dokázali svou síť jednoduše ovládat a svěřovat některá běžná neinvazivní bezpečnostní opatření specialistům z externího SOCu. S těmito úkoly si snadno poradí integrovaný DDI/NAC nástroj AddNet od firmy Novicom. Díky tomuto nástroji mohou mj. za vás bojovat s hackery pracovníci SOC, když vy zrovna spíte. A aby dokázali správně reagovat a uměli vyhodnotit dopad útoku i přijatého obranného opatření, poskytne jim informace o vaší infrastruktuře a vazbách na vaše klíčové procesy nástroj BVS (Business Visibility Suite od společnosti Novicom). Tento nástroj z vás též sejme břímě poskytnout SOC kompletní a aktuální informace o vaší síti a komunikujících zařízeních.

Soustřeďte se na svůj byznys

Další vývoj určují nové technologie a například pro průzkum a monitoring se bude stále více prosazovat nasazení dronů. Je to levnější a ostatní možnosti jsou i technicky náročnější. A pokud i vy uvažujete o masivnějším nasazení dronů, jdete správnou cestou, která opět ale vynutí zvážit, které další oblasti činnosti budou závislé na IT a jak a kým bude bezpečnost dat a kontrola vaší IT infrastruktury zajištěna. A kolik to bude stát. Dobrou správou je, že již existují právě takové nástroje, jako jsou Novicom AddNet a Novicom BVS a specializovaná SOC centra, které podporují nákladově efektivní zajištění bezpečnosti. Díky tomu se můžete soustředit na svůj core byznys a budovat nejen své stavby, ale též vlastní úspěšnou firmu.

 

Články autora Revoluce i rizika 4.0: Stavebnictví 

Nejnovější články

Expertní pohled
Jak sebevědomá bude ECB vstříc strnulému Fedu?

Při pohledu do zpětného zrcátka platí, že od...

Není proto překvapením, že příznivější inflační výhled v...

Pohled z praxe
Polyglot Gathering 2024: Poprvé v Praze!

Polyglot Gathering (www.polyglotgathering.com) je neformální každoroční akce, která se...

Průměrně ovládá účastník tohoto setkání šest jazyků. Znalost...

Za zmínku určitě stojí i takzvaná jazyková výzva,...

Aktuality
S kontrolami firmám pomůže aktualizovaná příručka HK ČR

Kontrol ze strany státu vůči podnikatelům přibývá. Podle...

„Základní věc je, že v případě kontroly by...

„Vyrábíme na světové úrovni, ale ani nás neminuly...

Nejnovější Expertní pohled

Expertní pohled
Jak sebevědomá bude ECB vstříc strnulému Fedu?

Při pohledu do zpětného zrcátka platí, že od...

Není proto překvapením, že příznivější inflační výhled v...

Expertní pohled
Stále lepší překladače znásobily úspěšnost kybernetických útoků

„Revoluce v zásadě nastala před třemi lety, kdy se...

„Kvalita automatických překladačů má dopad nejen na úspěšnost...

Expertní pohled
V budoucnu bude možné pojistit takřka cokoliv

První pojistka se jménem Slavia pojišťovny byla prodána...

Zmínil jste se, že tuto novinku ocení podnikatelé,...

Všichni cizinci pocházející ze zemí mimo EU mají...

Hrdě se hlásíte k partnerství Velké pardubické, která se...