Pondělí 13. května 2024
ikona hodiny21. 10. 2022 10:34

Analýza Dun & Bradstreet: Čtyři výzvy globální ekonomiky

Firmy se v krizích uchylují k podvodům

Ochlazení trhu, platební neschopnost, vyšší koncentrace podvodů a zhoršující se zdraví malých podniků. Toto jsou výzvy, kterým bude globální byznys brzy čelit. Vyplývá to z analýzy společnosti Dun & Bradstreet, nadnárodního lídra v oblasti analýzy obchodních dat, který se již desítky let zabývá analýzou rizik spojených s globálním podnikáním.

Petra Štěpánová autor

Bisnode

Foto: Shutterstock.com Firmy se v krizi častěji uchylují k podvodům Foto: Shutterstock.com

Důvodem obav je soubor problémů, které trápí svět již tři roky – pandemie koronaviru, problémy v dodavatelských řetězcích, geopolitická zemětřesení a hospodářské sankce uvalené na Rusko v důsledku invaze na Ukrajinu. Krize se v celosvětovém měřítku pravidelně opakují, a protože Dun & Bradstreet dlouhodobě sleduje organizace po celém světě, je schopna v případě hospodářského poklesu předpovědět, jak se bude ekonomika v následujících měsících vyvíjet, a to prostřednictvím pravidelného vyhodnocování rizik.

Podle společnosti Dun & Bradstreet odhalily minulé krize zajímavý trend – společnosti se v průběhu krize více zaměřují na vymáhání dluhů od stávajících zákazníků než na hledání nových obchodních příležitostí. Údaje Dun & Bradstreet však nyní hovoří o dalších varovných signálech, které charakterizují změny v ekonomice a předpovídají zpomalení.

Stáhněte si celou analýzu

ČTYŘI VÝZVY – ANALÝZA DUN & BRADSTREET

Zobrazit

Platební neschopnost

Firmám ve Velké Británii, Francii, Itálii, Indii, USA či Austrálii se výrazně zhoršila platební schopnost a v těchto zemích existuje zvýšené riziko úpadků společností. Vyplývá to z výsledků žebříčku Dun & Bradstreet Global Business Ranking, který dokáže předpovědět, co se stane se subjekty v příštích 12 měsících. Podle Dun & Bradstreet je proto velmi pravděpodobné, že dojde k efektu sněhové koule, kdy se problémy z velkých ekonomik budou přelévat i do ostatních.

Ochlazení trhu

Podnikatelský ekosystém zpomalil. Podle Dun & Bradstreet je situace nejpalčivější v USA, ale ochlazení trhu se projevuje celosvětově. Společnosti mezi sebou začaly obchodovat méně a celkový objem transakcí se také snížil.

Zhoršující se kondice malých firem

Tento trend je patrný na více trzích. Existují až tři signály. Tím prvním je, že Dun & Bradstreet Small Business Health Index poukázal na to, že od začátku letošního roku dochází k postupnému zpomalování v hlavních odvětvích americké ekonomiky. Důvodem bylo ukončení federální pandemické pomoci. Zpomalení pokračovalo i v průběhu roku v důsledku změny postojů spotřebitelů, kteří omezili nákupy zboží dlouhodobé spotřeby. To nejvíce ilustruje prudký pokles indexů automobilového průmyslu a maloobchodu. Podobná situace je i v Indii – Dun & Bradstreet Business Optimism Index pro malé podniky v zemi dosáhl nejnižší hodnoty za poslední čtyři čtvrtletí. Small Business Index prudce klesl také ve Velké Británii. Tento stav kopírují i data OECD a Index spotřebitelské důvěry (CCI). Ten klesl v USA, Británii, Evropě a Číně na historicky nejnižší hodnoty. Ze 41 ekonomik OECD jich 37 zaznamenalo pokles CCI v období od ledna 2022 do června 2022. Posledním signálem, který ukazuje na špatné platební zdraví podniků, jsou kreditní karty, resp. rostoucí objem plateb, které pocházejí z kreditních karet. To naznačuje snížení peněžních toků nebo dostupnosti peněz prostřednictvím tradičních kanálů.

Vyšší koncentrace podvodů

Údaje Světové banky poukázaly na jednu zásadní skutečnost – nárůst cen mezi dubnem 2020 a červnem 2022 byl u energií nejvyšší od konce 70. let, u potravin od roku 2008 a u kovů či nerostných surovin od roku 2011. Zároveň, jak vyplývá z údajů OECD, inflace v nejvyspělejších ekonomikách světa dosahuje dvacetiletých až třicetiletých maxim. Podle společnosti Dun & Bradstreet jsou ekonomické extrémy živnou půdou pro podvody, neboť podvodníci často zneužívají programy zdravotních a podnikatelských dotací nebo získávají přístup ke kapitálu prostřednictvím jiných dotačních programů.  Tým certifikovaných vyšetřovatelů Dun & Bradstreet například zjistil, že v letošním roce vzrostl počet zkreslených firemních údajů o 8 % a počet krádeží identity podnikatelů o 11 %.

Články autora Petra Štěpánová

Nejnovější články

Analýzy
Firmy novou éru vítají, zaměstnanci preferují osobní přístup

Zájem HR manažerů o tuto technologii by však...

Podle průzkumu Grafton Recruitment je zavedení AI a...

Používání umělé inteligence v oblasti lidských zdrojů může...

To potvrzuje i prezident oborové organizace ABSL Jaromír...

Cestovní ruch
Delta Air Lines znovu létá z Prahy do New Yorku

„Těší mě, že společnost Delta Air Lines nabízí...

„Jsme nadšení, že na letní sezónu obnovujeme nonstop...

Názory
Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet

Nad očekávání rychlé oživení spotřebitelské poptávky napříč jednotlivými...

V nejbližších měsících by měly výše zmíněné faktory...

Nejnovější Analýzy

Analýzy
Firmy novou éru vítají, zaměstnanci preferují osobní přístup

Zájem HR manažerů o tuto technologii by však...

Podle průzkumu Grafton Recruitment je zavedení AI a...

Používání umělé inteligence v oblasti lidských zdrojů může...

To potvrzuje i prezident oborové organizace ABSL Jaromír...

Analýzy
Známe nejoblíbenější zaměstnanecké benefity!

Vyplývá to z aktuálních dat portálu Platy.cz, který se...

Výše zmíněné benefity můžeme zařadit mezi ty klasické....

Popularitu tohoto benefitu potvrzuje i Milan Beutl, ředitel...

Firmy také stále více dbají na zdravé stravování....

U některých firem poskytování benefitů ovlivnily nově nastavené...

Analýzy
Část firem benefity omezila nebo zrušila

Poskytování benefitů mimo mzdu omezily nejčastěji podniky menších...

Tyto kategorie benefitů, kam spadají například preventivní vyšetření,...