Pondělí 6. května 2024
ikona hodiny17. 2. 2023 07:00

Energeticky šetrné rekonstrukce jsou in!

Péče o budovy je v dnešní době stále větší téma. Rekonstrukce, které nemovitost posunou k energeticky úspornějšímu standardu, jsou dnes velmi žádané. Trendem jsou i udržitelná a úsporná řešení jako zelené střechy či zelené fasády. Ne každý se ale může dát do přestavby od základu. Nemalým přínosem pro oživení budov za rozumné náklady představuje i profesionální hloubkové čištění fasád.

Michal Hoblík autor

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Zelené střechy dokáží zlepšit tepelnou stabilitu v budovách až o 25 %, což znamená významnou úsporu energie na topení i chlazení interiéru. Podobně působí i ozelenění fasád popínavými rostlinami. A nejedná se jen o inspiraci pro nové budovy. Ekologického i finančního efektu mohou dosáhnout i stávající budovy, do kterých lze implementovat moderní ekologické prvky. Vždy záleží individuálně na závěrech komplexního auditu, z něhož vyplyne, co je pro danou budovu nejlepší řešení.

Zelené střechy a fasády jsou významným prvkem ve snižování nákladů na energie. Nabízejí totiž přirozenou cestu k energetické úspornosti budov, ale i celých průmyslových komplexů, které se nyní navíc potýkají s ekonomickými problémy kvůli růstu cen energií,“ říká Jiří Vágner z SSI Energy. Zelené budovy jsou pro majitele budov stále zajímavější, protože vedle nesporného ekologického efektu přinášejí také velké úspory.

Rekonstrukce historických budov

Opravy historických budov mají svá specifika, pravidla a legislativní omezení. Historické budovy, které svou historií sahají až do dávné minulosti musí procházet pečlivou rekonstrukcí. Často se totiž jedná o kulturní památky, které již často historicky prošly několika rekonstrukcemi a aktuální rekonstrukce musí citlivě spojit moderní přístup s historickým dědictvím.

Hlavním koncepčním prvkem mnohé rekonstrukce historického objektu je hledání citlivého kontrastu mezi moderním a historickým. Jsem přesvědčená, že když se původní historické věci dá prostor a postaví se v kontrastu s moderními prvky, tak vynikne mnohem více, než když se vytvoří napodobenina historie. Z mého pohledu je velmi důležité, aby v památce byl nějaký odkaz dnešní doby. Hlavní roli v tomto případě hraje nejen volba formy, ale i materiálu. Musí se postupovat s respektem, aby vznikl jemný kontrast, který podpoří historickou tvář,“ říká architektka a představitelka projektu Royal Capital Clubu Věra Nagyová.

Restaurátoři už nemusí ničit památky

Hloubkové čištění fasád

Celkový dojem z budovy posuzujeme v první fázi podle fasády. Povětrnostní podmínky a vlivy životního prostředí zanechávají své stopy. Proto stojí za to fasádu na domě, firmě, továrně profesionálně vyčistit. Investice je ve srovnání s rekonstrukcí minimální, efekt obrovský. Fasáda časem zešediví nebo zčerná, když se na ní usazuje prach a výfukové emise, někdy vznikají skvrny od olejů, sazí nebo sousední zeleně. Patinu, narušení a následnou devastaci způsobují i mechy, řasy a lišejníky. Správně udržovaná fasáda nejen dělá lepší dojem, ale i déle vydrží.

Správná údržba fasády má vliv na celkovou hodnotu budovy. V současné době lze využít řadu moderních technologií pro čištění fasád, které jsou šetrné nejen k ošetřovaným povrchům, ale i k životnímu prostředí. Moderní technologie jako čištění párou nebo suchým ledem nám dávají možnost ekologicky a nedestruktivně ošetřovat historické památky z kamene nebo dřeva, ale také pečovat o novodobé budovy zatěžované městskými zplodinami,“ říká Lukáš Rom ze společnosti Kärcher.

Důležitá je volba správné technologie čištění, vědět, co se skrývá pod špínou, znát materiály a jejich speciální vlastnosti. Správná volba technologie čištění se odvíjí od typu ošetřovaného materiálu, ale i znečištění a podmínek, které je třeba dodržet.

Články autora Michal Hoblík

Nejnovější články

Analýzy
Výrazná změna v chování hostů

Jak vypadal cestovní ruch v Česku na začátku...

Začátek roku znamenal úbytek českých hostů, ovšem stále...

Data se pochopitelně velmi liší pro jednotlivé kraje....

Velkým tématem byly v posledních letech platby kartou...

Dalším globálním trendem je využívání aplikací a velkých...

HotelTime PMS a další systémy jsou aktuálně používány...

Analýzy
Hypotéky očima experta

Aktuální analýza přináší přehled vývoje v oblasti úrokových...

Březen 2024 byl podle statistických údajů České národní...

Úrokové sazby jsou, přinejmenším pro mě osobně, spíše...

Druhým hlavním důvodem je bezesporu fakt, že čím...

Situace okolo zákona o spotřebitelském úvěru a možnost...

Pojem „nevýkonné úvěry“ označuje laicky řečeno úvěry, u...

V den vydání tohoto dokumentu proběhlo měnověpolitické zasedání...

Další zasedání bankovní rady nás čeká za bezmála...

Advertorial
Panevropská univerzita potvrzuje svou kvalitu

„Jsme nesmírně hrdí na udělení institucionální akreditace, jež...

Panevropská univerzita je první univerzitou vzniklou po novele...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Letadlo Lufthansy v Praze přivítala vodní děla

„Těší mě, že jsme se mohli symbolicky připojit...

„Jsem hrdý na to, že Letiště Praha oslavilo...

Letadlo je jedním ze čtyř strojů nesoucích na...

Aktuality
Virtuální vodárna. K čemu se hodí digitální dvojče úpravny vody?

Partneři oslovili město Železná Ruda, zda by se...

„Digitální dvojče představuje počítačový model, který dokonale kopíruje...

Součástí digitálního dvojčete úpravny vody je i systém...

JUDr. Tomáš Koníček z Mezinárodního bezpečnostního institutu, který se...

Aktuality
Už i slovenské firmy snadněji přejdou na udržitelné podnikání

„Slovensko je kvůli své rozmanitosti a průmyslovému zázemí...

„Náš servis není jen o tom, že za...