Pondělí 29. dubna 2024
ikona hodiny3. 3. 2023 08:30

Finské trendy ve stavebnictví: Moduly a udržitelnost

Zdražení energií, stavebních materiálů a práce, rostoucí inflace, vysoké hypoteční úvěry, zdlouhavé povolovací procesy – to vše se loni v developmentu projevilo a nepříznivě ovlivnilo trh s novými byty.

Michaela Muczková autor

Foto: YIT PARVI Cibulka – jeden z projektů finského developera v Praze Foto: YIT

„Realitní trh v roce 2022 prošel opravdu turbulentním vývojem. Zásadně jej ovlivnila geopolitická situace a následný vývoj ekonomiky a energetická krize. Po začátku války na Ukrajině a propuknutí krize s dodávkami a cenami energií trh s novým bydlením výrazně ochladl. Na jaře jej pak téměř zmrazila rostoucí inflace a zvyšující se úrokové sazby,“ uvádí generální ředitel YIT Stavo Marek Lokaj a dodává: „Zůstáváme ale optimisty a v letošním roce očekáváme oživení na poli nových bytů. S postupným snižováním inflace by mělo dojít i k poklesu hypotečních sazeb, což přispěje k obnově poptávky ze strany kupujících. Co se týče nových trendů, s ohledem na rostoucí náklady za elektřinu a plyn aktuálně sledujeme stoupající zájem o energeticky úsporné bydlení. Samozřejmě vnímáme, že budoucnost nových domů spočívá v moderních technologií, jako jsou například fotovoltaické panely, rekuperace či LED osvětlení. Proto jsou tyto technologie již součástí našich nových projektů.“

Finský developer rozšiřuje využití prefabrikace ve svých projektech

Nepříznivým vlivům čelilo v roce 2022 rovněž stavebnictví. To trápilo, a stále trápí, nedostatek personálu, především profesně znalých dělníků, zdržení dodávek stavebních materiálů a jejich vysoké ceny. Pro urychlení a zkvalitnění výstavby YIT implementuje moderní a inovativní technologii prefabrikace, která může přispět i k úspoře pracovní síly. „V některých našich projektech již instalujeme modulární koupelny, jež se vyrábí v moderních továrnách a dováží se na stavbu plně vybavené. Podmínky dělníků jsou ve výrobní hale oproti staveništi mnohem komfortnější, což má samozřejmě i pozitivní vliv na celkovou kvalitu takového výrobku. Vzorem pro nás je know-how mateřské společnosti ve Finsku, jež má s touto výstavbou dlouholeté pozitivní zkušenosti. Prefabrikaci určitě vidíme jako jednu z cest budoucnosti stavebnictví,“ vysvětluje Marek Lokaj. První instalace modulárních koupelen YIT v Česku ve větším měřítku uskutečnila ve většině bytů v etapách Kemi a Ranua projektu Lappi Hloubětín. Využití prefabrikovaných prvků ale nyní dále rozšiřuje. V bytovém domě Happi Milánská developer používá prefabrikované dílce nejen na koupelny, ale rovněž na všechny nosné svislé a vodorovné konstrukce, na konstrukce pavlačí a balkonů, schodiště či výtahové šachty.

Stále větší důraz na ekologii

YIT se dále snaží hledat nové materiály s minimální zátěží na životní prostředí. Zavedla proto například výstavbu z betonu z recyklovaného kameniva, kde je přírodní kamenivo zcela nahrazeno nadrceným směsným demoličním odpadem. K hlavním přednostem takzvaného ‚zeleného‘ betonu patří úspora přírodních zdrojů a energie na jejich těžbu, podpora cirkulární ekonomiky využitím druhotných materiálů a snížení uhlíkové stopy. V komplexu Vesi Hostivař dojde jeho začleněním ke snížení emisí CO2 o téměř 3 %.

V rámci strategie ESG společnost YIT aktualizovala své standardy. „Na využívání obnovitelných zdrojů a energeticky úsporné technologie pamatujeme již během navrhování všech našich projektů. Každý z nich má od samotného začátku tzv. ESG kartu, která sleduje celý jeho průběh. Kartu připravuje náš tým s odborníky na danou oblast, tedy mimo jiné i na energie. Ti dohromady stanovují parametry a technologie vhodné pro instalaci v daném projektu,“ říká generální ředitel YIT Stavo.

Od konce roku 2021 se YIT ve své korporátní strategii zavázala k iniciativě Science Based Targets, jejímž cílem je omezit globální oteplování pod 1,5 ºC v souladu s Pařížskou dohodou. Do roku 2030 chce YIT dosáhnout uhlíkové neutrality ve vlastních činnostech a v tzv. value chain snížit emise o 30 % oproti výchozímu roku 2019.

Nejnovější články

Názory
Česko v pasti NIMBYsmu

Dobrý příkladem je nedávná debata o vysokorychlostní železnici....

To vše ilustruje současné Česko. Chceme být moderní...

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Nejnovější Pohled z praxe

Pohled z praxe
Vinařský ráj vstupuje na rakouský trh

„České vinohrady představují pouze 0,54 % z celkového...

Pro Vinařský ráj se jedná již o historicky...

„Ve Vinařském ráji vidíme mnoho příležitostí, jak trh...

Pohled z praxe
Holcim míří k uhlíkové neutralitě

Nejnovější krok směrem k udržitelnosti a ochraně životného prostředí...

„Díky těmto úpravám dojde ke snížení celkového množství...

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...