Středa 15. května 2024
ikona hodiny17. 5. 2023 13:34

Česku chybějí zdravotnické start-upy

Rozvoj nových technologií by přitom ušetřil miliardy

Jen zhruba 7 % start-upů v Česku se věnuje zdravotnictví.  Jejich rozvoj komplikuje složité financování ve zdravotnictví, ale i nevole Čechů si za zdravotní péči připlácet. V ČR chybí v tomto segmentu nové technologie a inovace, jako je např. umělá inteligence nebo telemedicína. Podle odborníků ze startupového akceleračního fondu zaměřujícího se na udržitelnost a zdravotnictví by přitom Česko mohlo být ideálním inkubátorem oborových inovací – nabízí kombinaci špičkového zdravotního systému, kvalifikovaných IT odborníků a nízkých nákladů na výzkum a vývoj.

Jan Kroupa autor

Foto: SoulmatesVentures Hynek Sochor a Václav Gregor Foto: SoulmatesVentures

Se 4% podílem na celkovém objemu zainvestovaného kapitálu v regionu CEE jsou startupy z oblasti zdravotnictví v těchto zemích srovnatelné se sektory gamingu nebo marketingu. V globálním měřítku přitom odvětví health-tech tvoří mnohem významnější část startupového trhu. Celoevropský průměr činí až 19 %.  Naproti tomu v České republice se v letech 2019 a 2020 věnovalo odvětvím Medtech a HealthCare jen 7 % všech startupů.

„Segment zdravotnických startupů je ve střední Evropě dlouhodobě silně podkapitalizovaný. S hodnotou 500 tisíc eur má nejnižší medián financování na startup v Evropě. Pro představu, ve Velké Británii činí mediánová částka financování na startup v oblasti digitálního zdraví 12,3 milionu eur, ve Francii je to 9,4 milionu eur a v regionu DACH kolem 8,7 milionu eur,“ upozorňuje Hynek Sochor, zakladatel startupového akcelerátoru SoulmatesVentures. V kontextu Evropy je největší zájem o on-demand care, zejména poskytování telemedicínských služeb a technologií kombinujících online a offline prvky.

Ideální prostředí pro health-tech start-upy

Ačkoliv je české zdravotnictví dlouhodobě hodnoceno jako jedno z nejlepších na světě, v oblasti inovací má stále velký potenciál pro zlepšení. V roce 2020 se Česká republika umístila v rámci World Index of Healthcare Innovation v oblasti vědy a technologických inovací až na 24. příčce. Za ostatními zeměmi zaostáváme zejména v oblasti lékařských pokroků a objevů. Kvůli chybějícím výzkumným a vývojovým kapacitám napříč zdravotnictvím a akademickou sférou je tak v současné době rovněž nutné spoléhat na import moderních zdravotnických přístrojů ze zahraničí, a to v celkovém objemu až 1 miliardy EUR ročně. Nejčastěji se dovážejí elektrolékařské přístroje.

„Nejlepší příležitosti na trhu existují pro špičkové, vysoce kvalitní a technicky vyspělé zdravotnické vybavení. Jde zejména o projekty, které zvyšují efektivitu poskytované péče a snižují obsazenost nemocnic. Největší potenciál mají v současné době technologie pro minimálně invazivní chirurgii, systémy pro monitorování pacientů, nebo zařízení a pomůcky pro domácí péči a oblast telemedicíny a digitálního zdravotnictví,“ upřesňuje Sochor.

Digitalizace jako odpověď na problémy s kapacitami

Health-techové startupy by mohly přinést důležité inovace i do dalších oblastí, které se dlouhodobě nedaří uspokojivě rozvíjet, například nástroje digitálního a distančního zdravotnictví, včetně elektronických zdravotních záznamů. „Pro vznik projektů v rámci health-tech sektoru panují v Česku ideální podmínky podpořené kombinací špičkového zdravotnictví, dostatku kvalifikovaných IT odborníků a stále ještě rozumných nákladů na výzkum, vývoj a klinické testování.  Dobře dostupné jsou zde i certifikace dle mezinárodních standardů,“ říká Hynek Sochor, a pokračuje: „Snažíme se najít v projektech takové přidané hodnoty, díky kterým by startup dokázal oslovit i tuzemský trh samoplátců. Pokud dokáže uspět v tomto ohledu, má zpravidla obrovský potenciál úspěchu i na klíčových trzích v zahraničí, kde je segment samoplátců výrazně silnější.“

S rozvojem pomáhají akcelerátory

Navzdory potenciálu tuzemského trhu může být rozvoj start-upu v mnohých ohledech výzvou. Klíčová je například domluva s pojišťovnami ohledně úhrad služeb a produktů. V této fázi může byznysu výrazně napomoci expertíza a komplexní podpora investičních akcelerátorů. „Ačkoliv může být cesta v health-techu složitější než v jiných segmentech, určitě není nemožná. V posledních letech jsme pomohli etablovat hned několik úspěšných startupů, které v současnosti již na trhu nabízí své produkty,“ říká Václav Gregor, partner a CEO v SoulmatesVentures. Jako příklad uvádí platformu VOS.health, jejíž zakladatelé se probojovali do prestižního žebříčku Forbes 30 pod 30.

V roce 2021 investovali Soulmates Ventures do společnosti zabývající se vývojem technologií a metod neinvazivní neuromodulace, která je nyní známa pod jménem Stimvia. Koncem roku 2022 z projektu exitovali. Letos vložil akcelerátor také více než 1 milion eur do startupu VOS.health, jehož aplikace pomáhá uživatelům monitorovat jejich náladu a překonávat psychicky náročné situace. Výkonný ředitel akcelerátoru Václav Gregor přitom dodává, že investicí jejich zapojení v projektech nekončí. „Klientům pomáháme například také s budováním značky, finančním řízením, tvorbou byznys modelu a go-to-market strategií, nebo s externí komunikací. Každý projekt je jiný a nachází se v odlišné vývojové fázi: Vždy se proto ke startupu snažíme přistupovat individuálně a poskytovat mu podporu v oblastech, kde to zrovna potřebuje,“ vysvětluje Gregor.

Nejnovější články

Expertní pohled
Výhled pro černé zlato a možný dopad na ceny benzínu

Termínové kontrakty na ropu BRENT, WTI si připsaly...

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v úterý podle listu...

Pohled z praxe
Pietro Filipi se vrací na český trh

Značka Pietro Filipi byla založena v roce 1993...

I tento důvod vstupu SPM do Trenýrkárna.cz dokresluje...

Cestovní ruch
Praha zůstává mezi nejžádanějšími kongresovými destinacemi

V mezinárodním srovnání si zároveň Praha zajistila šesté...

Kongresový průmysl v hlavním městě si po vynucené...

Praha si ve svých strategických dokumentech zaměřených na...

Praha je v rámci České republiky dlouhodobě první...

Od roku 2022 můžeme na základě dat sledovat...

Nejnovější Expertní pohled

Expertní pohled
Výhled pro černé zlato a možný dopad na ceny benzínu

Termínové kontrakty na ropu BRENT, WTI si připsaly...

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v úterý podle listu...

Expertní pohled
Jak sebevědomá bude ECB vstříc strnulému Fedu?

Při pohledu do zpětného zrcátka platí, že od...

Není proto překvapením, že příznivější inflační výhled v...

Expertní pohled
Stále lepší překladače znásobily úspěšnost kybernetických útoků

„Revoluce v zásadě nastala před třemi lety, kdy se...

„Kvalita automatických překladačů má dopad nejen na úspěšnost...