Středa 15. května 2024
ikona hodiny17. 7. 2023 13:29

Němečtí podnikatelé se zajímají o investice v Česku

Investice a spolupráce česko-německých podnikatelů byly hlavním tématem jedinečného setkání, které v Chebu připravila Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje (KHK KK). Akce se zúčastnila třicítka hostů z řad podnikatelů a zástupců hospodářských komor z obou stran hranice. Na účastníky čekala spousta zajímavých informací a připraven byl i čas na cenný networking, během kterého měli podnikatelé prostor se poznat a diskutovat o svých zkušenostech.

Lenka Mansfeldová autor

Foto: KHK KK Němečtí podnikatelé se zajímají o investice v Česku Foto: KHK KK

Setkávat se a navazovat obchodní vztahy je velmi důležité, zvlášť ve světě, který se stává stále více propojeným a globalizovaným. „Německo je jedním z největších obchodních partnerů Česka. Navázání kontaktů a setkávání českých a německých podnikatelů vytváří příležitosti pro rozvoj obchodu mezi oběma zeměmi,“ uvedl předseda představenstva KHK KK Tomáš Linda. „Podnikatelé mohli diskutovat o společných projektech, investicích a obchodních dohodách. Německé firmy mají širokou škálu odborných znalostí a technologií, které mohou přinést českému trhu, zatímco české firmy mohou nabídnout konkurenceschopné ceny a kvalitní produkty. Společné podnikání může přinést výhody oběma stranám,“ podotkl.

Stejně to vidí také účastníci z německé strany. „V době krizí a s nimi spojených nejistot představuje přeshraniční spolupráce a informovanost rozhodující přínos pro společný hospodářský rozvoj,“ sdělil Florian Rieder z IHK Regensburg. „Průmyslové a obchodní komory z Bayreuthu, Chemnitz a Regensburgu a Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje zintenzivnily obchodní vztahy a vzájemnou výměnu informací již v době pandemie koronaviru. Nyní bychom chtěli v tomto dialogu pokračovat a společně zmapovat aktuální rámcové podmínky pro investice a spolupráci v obou zemích. Naše setkání nabízelo nejen příležitost k získání informací, ale také k přímému navázání kontaktů mezi aktéry,“ doplnil.

Do Chebu dorazila například delegace hornofranckých podnikatelů. „Hornofrancké firmy se přímo na místě mohly dozvědět mnoho informací o aktuální situaci v České republice. Zjistili jsme, že nás spojují i podobné problémy, například nezaměstnanost. Ta je překážkou hospodářského růstu na obou stranách. A je to hlavní důvod, proč se v České republice neinvestuje více,“ řekla Janina Kiekebusch z IHK pro Horní Franky.

Setkání se zúčastnili i němečtí podnikatelé, kteří již v Česku působí. Například společnost Kropf Solutions má v Chebu svou pobočku už od roku 2006.  „Jsme zde velmi spokojeni. Díky naší kanceláři v Chebu můžeme našim českým zákazníkům nabídnout přímý kontakt,“ potvrdil André Fruh, jednatel společnosti KROPF Solutions. Jak poznamenal, podobná setkání jim pomáhají lépe poznat situaci na trhu a navázat kontakty na obou stranách hranice. „Zvláštní poděkování patří naší partnerské komoře KHK KK za skvělé přijetí a pohostinnost,“ dodal André Fruh.

Jednání bylo česko-německé, tak zde nechyběly ani firmy z Česka. „Pozvání na toto setkání si vážíme,“ řekl Josef Novotný z advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík. „Akce měla dobrý formát, při kterém bylo možné se zástupci německých společností probrat jejich zájmy a trable při vstupu na český trh. Advokátní kancelář KŠB má jako jediná z velkých českých advokátních kanceláří pobočku v karlovarském regionu, přičemž je naším zájmem rozvíjet podnikatelské a společenské vztahy jak uvnitř tohoto krásného regionu, tak ty přeshraniční. Těšíme se na příští podobné setkání.”

Účastníci si také vyslechli informace od zástupců CzechInvestu, kteří popsali, jaká v současné době existuje podpora investorů. Zájemci se poté vydali na prohlídku průmyslové haly společnosti Tchibo na chebské průmyslové zóně, která patří k těm nejmodernějším v republice.

Články autora Lenka Mansfeldová

Nejnovější články

Expertní pohled
Výhled pro černé zlato a možný dopad na ceny benzínu

Termínové kontrakty na ropu BRENT, WTI si připsaly...

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v úterý podle listu...

Pohled z praxe
Pietro Filipi se vrací na český trh

Značka Pietro Filipi byla založena v roce 1993...

I tento důvod vstupu SPM do Trenýrkárna.cz dokresluje...

Cestovní ruch
Praha zůstává mezi nejžádanějšími kongresovými destinacemi

V mezinárodním srovnání si zároveň Praha zajistila šesté...

Kongresový průmysl v hlavním městě si po vynucené...

Praha si ve svých strategických dokumentech zaměřených na...

Praha je v rámci České republiky dlouhodobě první...

Od roku 2022 můžeme na základě dat sledovat...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
První Wienerberger fórum roku 2024 je tu!

„Wienerberger je lídrem ve stavebnictví na českém trhu,...

Těšit se můžete i na další pohledy do...

Závěr online konference bude věnován lícovému zdivu a...

Aktuality
S kontrolami firmám pomůže aktualizovaná příručka HK ČR

Kontrol ze strany státu vůči podnikatelům přibývá. Podle...

„Základní věc je, že v případě kontroly by...

„Vyrábíme na světové úrovni, ale ani nás neminuly...

Aktuality
Spolupráce na obou stranách hranice ještě zintenzivní

Dohodu podepsali představitelé Krajské hospodářské komory Karlovarského kraje...

„Cílem spolupráce je čelit společným výzvám a prostřednictvím...