Středa 15. května 2024
ikona hodiny25. 7. 2023 07:08

Navigace světem investic v době inflace

Zájem o investice do nemovitostí se opět zvyšuje

Jan Večerka, zakladatel crowdfundingové platformy BrikkApp, která zprostředkovává kolektivní investování do nemovitostí v různých zemích Evropy, má za sebou dlouhé roky zkušeností v oblasti financí a investic. Jak aktuální světová situace, zejména inflace, ovlivňuje investiční rozhodování? Jak mohou investoři dosáhnout i v této turbulentní době dobrého zhodnocení svých prostředků?

Václav Růžička autor

Foto: Shutterstock.com Průvodce světem investic Foto: Shutterstock.com

Jaké faktory aktuálně nejvíce ovlivňují svět investic?

Z mého pohledu je to na prvním místě inflace. Inflace snižuje hodnotu peněz v čase. To znamená, že peníze, které máte dnes, budou za určitou dobu méně hodnotné. Toto ovlivňuje investory, protože musí zvážit zvýšené inflační riziko při rozhodování o svých investicích. Investoři hledají takové investice, které budou v dlouhodobém horizontu generovat větší návratnost než inflace, aby si udrželi reálnou hodnotu svého kapitálu. To má dopad na investiční rozhodnutí, neboť různá aktiva, především v krátkém horizontu, mají různý potenciál růstu cen v souvislosti s inflací. Zároveň jsou aktiva, kdy růst jejich cen je oproti aktuální inflaci opožděn. To se týká především nemovitostí.

Jaké komodity aktuálně profitují z geopolitické situace? Jsou investice do drahých kovů, jako je zlato a stříbro, stále oblíbenou volbou pro české investory? Je zájem Čechů o tyto kovy stabilní, nebo se mění v závislosti na období?

V období ekonomické nestability a nedůvěry v tradiční finanční systém se často zvyšuje poptávka po bezpečných přístavech pro uchování hodnoty. Zlato a stříbro jsou za takové bezpečné přístavy považovány a jejich ceny mohou růst. Investoři se často obracejí ke zlatu a stříbru jako k útočišti během krizových období, což může vyvolat růst jejich cen. Toto se projevilo i za současné situace. S tím jak se situace na trzích uklidňuje a inflace začíná klesat, lze očekávat i snižování atraktivity těchto aktiv.

Jak si vedou v této době investice do nemovitostí? Jsou stále oblíbené?

Investice do nemovitostí v této době stále patří mezi oblíbené způsoby investování. Nicméně, vysoké úrokové sazby snižují spekulativní poptávku. Vyšší úrokové sazby znamenají vyšší náklady na financování a mohou snižovat atraktivitu investic do nemovitostí pro některé potenciální kupce.

Nicméně, v posledních měsících jsme svědky růstu objemu hypoték, což naznačuje, že zájem o investice do nemovitostí se opět zvyšuje. Domnívám se, že v tom hraje roli také zvýšená důvěra investorů, že klesající inflace může v dohledné době způsobit pokles úrokových sazeb ČNB, což přinese na trh odloženou poptávku řady kupujících a může způsobit další růstu cen.

Jakou roli zde hrají nemovitostní fondy? Porážejí zisky inflaci?

Výsledky nemovitostních fondů byly v roce 2022 na historicky nejvyšších úrovních. Obecně při inflaci, která atakuje hranici 20 %, je těžké nalézt investiční nástroj, který dokáže porazit inflaci. Několika realitním fondům se k takovéto výnosnosti podařilo přiblížit, ale většina realitních fondů se pohybovala na úrovni ročního výnosu 5–10 %.

Jaké jsou další možnosti, které investoři mají, když chtějí zhodnotit své úspory v době inflace?

Existuje několik dalších možností, jak investovat své úspory v době inflace. Akciové trhy jsou jednou z možností, ale nesou vyšší riziko vzhledem k současnému stavu ekonomiky. Pokud plánujete investovat do individuálních akcií, měli byste být připraveni intenzivně se věnovat průzkumu dané firmy nejen v době nákupu, ale po celou dobu držení dané akcie. Dluhopisy, zejména státní dluhopisy, mohou být lákavou volbou pro ty, kteří hledají spolehlivou a málo rizikovou investici. Nicméně, nabízejí relativně malé výnosy v porovnání s mírou inflace. Další možností jsou investice do drahých kovů, jako je zlato a stříbro. Ty mají historicky poměrně stabilní hodnotu a s časem mají tendenci se zhodnocovat. Avšak mohou podléhat kolísavým výkyvům cen a je také nezbytné zvážit poplatky za skladování či dodání. Další nevýhodou je nízká likvidita a možnost prodeje přes velmi omezený počet zprostředkovatelů. Mezi další možnosti patří kryptoměny, jejichž hodnota však může být neuvěřitelně volatilní. Investice do kryptoměn mohou být velmi lukrativní, ale zároveň nesou i vysoké riziko. Je to oblast, kterou by si investoři měli pečlivě rozmyslet a mít na paměti její specifika.

Zmínil jste mikroinvestice do nemovitostí. Proč se ukazují jako výhodný způsob investování i v době vysoké inflace?

Mikroinvestice do nemovitostí jsou poslední dobou velkým hitem a ukazují se jako výhodný způsob investování i v době vysoké inflace. Skrze platformy jako BrikkApp je možné investovat již od 500 kč do projektů po celé Evropě a diverzifikovat tak riziko nejen díky různým regionům a různým měnám, ale i skrze různé typy nemovitostí od komerčních přes rezidenční až po půdu. Navíc možný výnos tohoto typu investování se pohybuje mezi 7–12 % za rok. Oproti loňsku vidíme v BrikkApp nárůst vyplácených úroků ve výši 1–2 %. Projekty, které nabízíme, mají typický investiční horizont 12–24 měsíců a v tomto horizontu i při současné inflaci obstojí.

Články autora Václav Růžička

Nejnovější články

Expertní pohled
Výhled pro černé zlato a možný dopad na ceny benzínu

Termínové kontrakty na ropu BRENT, WTI si připsaly...

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v úterý podle listu...

Pohled z praxe
Pietro Filipi se vrací na český trh

Značka Pietro Filipi byla založena v roce 1993...

I tento důvod vstupu SPM do Trenýrkárna.cz dokresluje...

Cestovní ruch
Praha zůstává mezi nejžádanějšími kongresovými destinacemi

V mezinárodním srovnání si zároveň Praha zajistila šesté...

Kongresový průmysl v hlavním městě si po vynucené...

Praha si ve svých strategických dokumentech zaměřených na...

Praha je v rámci České republiky dlouhodobě první...

Od roku 2022 můžeme na základě dat sledovat...

Nejnovější Expertní pohled

Expertní pohled
Výhled pro černé zlato a možný dopad na ceny benzínu

Termínové kontrakty na ropu BRENT, WTI si připsaly...

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v úterý podle listu...

Expertní pohled
Jak sebevědomá bude ECB vstříc strnulému Fedu?

Při pohledu do zpětného zrcátka platí, že od...

Není proto překvapením, že příznivější inflační výhled v...

Expertní pohled
Stále lepší překladače znásobily úspěšnost kybernetických útoků

„Revoluce v zásadě nastala před třemi lety, kdy se...

„Kvalita automatických překladačů má dopad nejen na úspěšnost...