Pátek 10. května 2024
ikona hodiny5. 10. 2023 12:38

Kde se rodí unikátní cihly?

Cihelna Novosedly vyrábí cihly plněné minerální vatou jako jediná v Česku

Výrobní závod v Novosedlech na Moravě vyrábí až 200 palet jednovrstvého tepelněizolačního zdiva Porotherm denně. A to už od roku 2015. Instalace této technologie zařadila novosedelskou cihelnu mezi nejatraktivnější závody z portfolia společnosti Wienerberger. Cihla Porotherm T Profi je vyrobena výhradně z přírodního materiálu, její hlavní složkou je jíl, který se v Novosedlech těží, a minerální kamenná vata.

Věra Binderová autor

Foto: Wienerberger Cihelna Novosedly vyrábí cihly plněné minerální vatou jako jediná v Česku Foto: Wienerberger

Každý výrobní závod společnosti Wienerberger má svou specializaci, která vychází především z lokální suroviny a kvality zpracovávaného materiálu. Novosedly se věnují tepelněizolačnímu zdivu. Denně závod vyrobí 25 až 30 tisíc produktů, přičemž ⅔ z nich jsou plněné minerální vatou. Zbytek výroby představují jednovrstvé cihly Porotherm EKO+ Profi bez výplně. „Od roku 2015 se cihelna Novosedly řadí mezi čtyři závody na světě v rámci koncernu Wienerberger, které mají technologii na produkci tepelněizolačních plněných cihel. Jako jedni z mála výrobců zdiva plníme cihly minerální kamennou vatou, a tím dokážeme zaručit, že je cihla vyrobena z přírodních materiálů a odpovídá své kvalitě. Modernizace plnicí linky proběhla v roce 2019 za účelem zvýšení výkonu v souvislosti se vzrůstající poptávkou po těchto prémiových cihelných systémech na českém trhu,“ vysvětluje ředitel závodu společnosti Wienerberger v Novosedlech Jakub Šafář.

Proces výroby v cihelně Novosedly je téměř automatizovaný. Na robotické výrobní lince se nejprve lisuje nekonečný pruh ze směsi jílu a pilin. Potom se materiál řeže na jednotlivé kusy, které se odváží do sušárny. Jakmile má zpracovaný materiál zhruba 3% vlhkost, putuje do pecí o teplotě 870 stupňů Celsia. Výpal trvá 25 až 30 hodin. Poté se už jednotlivé cihly brousí. U klasických cihelných bloků a jednovrstvých cihel EKO+ Profi proces výroby tímto krokem končí. U zdiva plněného minerální vatou se ještě odváží na plnicí linku. Kde se denně zpracuje zhruba 200 kubíků minerální vaty do vypálených polotovarů.

Obě řady cihel, které nepotřebují dodatečné zateplení, plní s přehledem standardy pro nízkoenergetické i pasivní bydlení a umožňují stavbu rodinných domů i bez dodatečného kontaktního zateplovacího systému. K osvětě této technologie zdění slouží i marketingová kampaň 7v1: Pořádné cihly.

„Dům člověk staví jednou za život, proto se snažíme investory přesvědčit, že volba pořádného materiálu pro obvodové zdivo je klíčová. Na trhu stále vnímáme převahu řešení s dodatečným zateplením a často se setkáváme s nedůvěřivostí ohledně produktových řad pro jednovrstvé zdění. Tomu je potřeba jít naproti a zvrátit ve společnosti uvažování nad investicí do hrubé stavby. Hlavní je také nenechat se ovlivnit samotnou cenou cihly, která je sice vyšší, ale po sečtení všech nákladů za dodatečné zateplení s instalací se dostáváme na velmi srovnatelné částky,“ říká manažerka za značku Porotherm Pavlína Jandová.

Lokalita Novosedel je s výrobou keramických pálených cihel spojena už po staletí. V roce 1989 odkoupila již zaběhlou cihelnu společnost Wienerberger a investovala do výrobního zařízení. Jedna z prvních změn se týkala změny vytápění pecí. Namísto mazutu se začalo topit plynem a nyní se pomalu přechází na elektřinu. V průběhu desetiletí prošly Novosedly i několika dalšími vlnami modernizace.

„Ve všech 200 závodech společnosti Wienerberger se snažíme snižovat ekologickou stopu na minimum. Neustále přemýšlíme nad složením jednotlivých produktů. Naše produkty jsou výhradně z přírodního materiálu. Omezili jsme přidávání polystyrenu, hnědého uhlí a papírenského kalu do směsi cihly. Zároveň dbáme na kvalitní zpracování cihel, a to 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, 300 dní v roce,” dodává Jakub Šafář.

Články autora Věra Binderová

Nejnovější články

Pohled z praxe
Centrum lidských zdrojů pomáhá v Plzeňském kraji s integrací cizinců

„Podnikání v Plzeňském kraji čelí řadě výzev, které...

Tento nedostatek pracovníků firmy částečně řeší zapojením cizinců,...

Plzeňský kraj se nepotýká jen s problémy, ale...

V centru vznikají rovněž nové generace pohonů pro vozy...

Cestovní ruch
Emirates chtějí zdvojnásobit dubajskou ekonomiku

Dohoda byla podepsána na veletrhu Arabian Travel Market...

Partnerství zahrnuje širokou škálu iniciativ, na kterých mohou...

Aktuality
První Wienerberger fórum roku 2024 je tu!

„Wienerberger je lídrem ve stavebnictví na českém trhu,...

Těšit se můžete i na další pohledy do...

Závěr online konference bude věnován lícovému zdivu a...

Nejnovější Pohled z praxe

Pohled z praxe
Centrum lidských zdrojů pomáhá v Plzeňském kraji s integrací cizinců

„Podnikání v Plzeňském kraji čelí řadě výzev, které...

Tento nedostatek pracovníků firmy částečně řeší zapojením cizinců,...

Plzeňský kraj se nepotýká jen s problémy, ale...

V centru vznikají rovněž nové generace pohonů pro vozy...

Pohled z praxe
Polyglot Gathering 2024: Poprvé v Praze!

Polyglot Gathering (www.polyglotgathering.com) je neformální každoroční akce, která se...

Průměrně ovládá účastník tohoto setkání šest jazyků. Znalost...

Za zmínku určitě stojí i takzvaná jazyková výzva,...

Pohled z praxe
Když má svět dveře dokořán

Poslechněte si první epizodu. Poslechněte si druhou epizodu....