Sobota 11. května 2024
ikona hodiny19. 3. 2024 07:39

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými.

Michal Hoblík autor

Foto: Shutterstock.com Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou? Foto: Shutterstock.com

Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

Digitální dovednosti

Efektivní zvládání digitálních dovedností je již řadu let vstupní branou k získání dobré práce. A co teprve se zde v konkurenci udržet. To znamená, že dnes, pokud zaměstnanci chtějí být konkurenceschopní na trhu práce, musí na dobré úrovni pracovat s počítačem, internetem, mobilními zařízeními, kancelářskými balíky programů a různými online aplikacemi, které usnadňují práci, komunikaci a spolupráci. Hlavně pak ale nesmějí usínat na vavřínech, protože svět digitálu se řítí stále vpřed.

„Digitalizace pracovního světa jde rychle kupředu, dovednosti v této oblasti jsou třeba k práci, spolupráci i pracovní komunikaci,“ říká Michal Černý z Audiopro a dodává: „Dnes už si zkrátka nikdo, kdo chce fungovat na trhu práce nemůže dovolit neumět s aplikacemi Microsoftu, Googlu nebo s videokonferencemi. Je to zkrátka již must have v portfoliu základních dovedností.“

Flexibilita a nebát se učit nové věci

V současné době je schopnost přizpůsobit se změnám jednou z nejdůležitějších. Turbulentní prostředí přináší stále nové podmínky, nástroje a situace, které člověk v práci musí řešit. Úspěšný zaměstnanec musí umět využívat nové příležitosti a řešit nové problémy. Neustále se proto musí učit, rozvíjet a zlepšovat své znalosti i dovednosti a být otevřený novým zkušenostem a výzvám. K tomu je třeba se pravidelně a dlouhodobě vzdělávat.

„Pokud má být dnešní zaměstnanec úspěšný, měl by se průběžně vzdělávat a držet krok s dobou. Musí ovládat aktuální verze pracovních nástrojů a aplikací, zejména kancelářské aplikace MS 365: Excel, Word, Outlook a Powerpoint, stejně tak platformy pro projektové řízení a komunikaci. Výhodu má také ten, který se zdokonaluje v grafických programech, prezentačních dovednostech, základech programování, programy pro analýzu a práci s daty či v práci s AI nástroji,“ říká Jan Dvořák, výkonný ředitel Počítačové školy GOPAS.

Znalosti práce s umělou inteligencí

AI nastoupilo do běžného pracovního procesu masivně. „Perspektivní zaměstnanec by měl být otevřený světu umělé inteligence. Vědět řádově, jak vše funguje, jaké má možnosti a omezení i jak ji lze využít pro svou práci. AI může zásadně pomoci při práci, ale je třeba být maximálně obezřetný. Jazykové modely mají za úkol s vámi konverzovat stůj co stůj. Proto si často vymýšlejí nepodložená fakta a tvrzení, je proto nutné si tato data ověřovat z dalších důvěryhodných zdrojů. Umělá inteligence může také výrazně pomoci s automatizací rutinních úkolů, personalizací obsahu, překlady či digitální asistencí. Ale je nutné s ní umět pracovat nejen chytře, ale i maximálně opatrně a někdy nezapomínat na obyčejný selský rozum,“ říká Michal Černý z Audiopro.

Jazyková vybavenost

Stále více zaměstnavatelů vyžaduje nejen dokonalou či dobrou znalost angličtiny, ale třeba také němčiny. A nejedná se jenom o manažery či obchodní zástupce, ale i technické profese, které často musí komunikovat se zahraničními dodavateli. Jazyková vybavenost je také stále více žádána zákazníky na prodejnách, kde prodavači již čeština zdaleka nestačí. „Vzhledem k tomu, že centrála naší společnosti je v Německu, znalost němčiny může být u našich zaměstnanců výhodou. I když je oficiálním jazykem pro komunikaci angličtina, kterou také prioritně vyžadujeme, je němčina vítaným bonusem. Stávající zaměstnance v této oblasti také sami školíme. Poskytování jazykové výuky je jeden z našich benefitů,“ vysvětluje Marcela Kratochvílová Trnková z HR oddělení společnosti Kärcher.

To potvrzuje i Hana Bachárová, HR ředitelka společnosti Agromex, distributora a dovozce zemědělských strojů: „V minulosti tlak na jazyky nebyl, to se změnilo s příchodem vlastníka Danish Agro Group a také zvýšenou komunikací se zahraničními dodavateli zemědělských strojů, zejména z Německa. Dnes požadujeme angličtinu na všech vrcholových pozicích a němčina je velkou výhodou. Dánská matka od nás vyžaduje, abychom v budoucnosti trvali alespoň základní znalost angličtiny nebo němčiny od všech dalších pozic, a to i díky stále intenzivnější spolupráci mezi jednotlivými dceřinými společnostmi.“

Kreativita a otevřená komunikace

Pokud dnes chce zaměstnanec být v práci úspěšný, bez pracovní výkonnosti a kreativity to jistě nejde. Otevřená komunikace směrem ke všem důležitým kolegům a nadřízeným je nutností. Musí mít také dostatečnou schopnost empatie a udržovat dobré vztahy s kolegy, nadřízenými, zákazníky a partnery, vyjadřovat své názory a potřeby, naslouchat a reagovat na zpětnou vazbu, pracovat v týmu i samostatně, stanovovat si cíle a usilovat o jejich dosažení. K těmto často ne snadno dosažitelným cílům mohou pomoci výše uvedené schopnosti a dovednosti.

Články autora Michal Hoblík

Nejnovější články

Analýzy
Známe nejoblíbenější zaměstnanecké benefity!

Vyplývá to z aktuálních dat portálu Platy.cz, který se...

Výše zmíněné benefity můžeme zařadit mezi ty klasické....

Popularitu tohoto benefitu potvrzuje i Milan Beutl, ředitel...

Firmy také stále více dbají na zdravé stravování....

U některých firem poskytování benefitů ovlivnily nově nastavené...

Pohled z praxe
Centrum lidských zdrojů pomáhá v Plzeňském kraji s integrací cizinců

„Podnikání v Plzeňském kraji čelí řadě výzev, které...

Tento nedostatek pracovníků firmy částečně řeší zapojením cizinců,...

Plzeňský kraj se nepotýká jen s problémy, ale...

V centru vznikají rovněž nové generace pohonů pro vozy...

Cestovní ruch
Emirates chtějí zdvojnásobit dubajskou ekonomiku

Dohoda byla podepsána na veletrhu Arabian Travel Market...

Partnerství zahrnuje širokou škálu iniciativ, na kterých mohou...

Nejnovější Expertní pohled

Expertní pohled
Jak sebevědomá bude ECB vstříc strnulému Fedu?

Při pohledu do zpětného zrcátka platí, že od...

Není proto překvapením, že příznivější inflační výhled v...

Expertní pohled
Stále lepší překladače znásobily úspěšnost kybernetických útoků

„Revoluce v zásadě nastala před třemi lety, kdy se...

„Kvalita automatických překladačů má dopad nejen na úspěšnost...

Expertní pohled
V budoucnu bude možné pojistit takřka cokoliv

První pojistka se jménem Slavia pojišťovny byla prodána...

Zmínil jste se, že tuto novinku ocení podnikatelé,...

Všichni cizinci pocházející ze zemí mimo EU mají...

Hrdě se hlásíte k partnerství Velké pardubické, která se...