Čtvrtek 16. května 2024
ikona hodiny10. 4. 2024 15:02

Diamanty českého byznysu znají první oceněné

Kraje Jihomoravský, Zlínský a Vysočina

V brněnském hotelu Courtyard by Marriott byly v úterý 9. dubna předány první modré pyramidy nejúspěšnějším firmám z krajů Zlínského, Vysočina a Jihomoravského. Oficiálně tak byl zahájen třetí ročník žebříčku, který si klade za cíl odměňovat ekonomicky úspěšné a stabilní firmy ve všech čtrnácti regionech České republiky – seriál bude pokračovat 25. dubna v Plzni a letošní ročník se uzavře 22. října v Praze.

Petr Karban Petr Karban autor

Novinář, marketingový expert. Dlouhodobě se orientuje na ekonomická a společenská témata, podnikání, personalistiku, komunikaci, reklamu a marketing. V komunikační agentuře COT group působí jako Creative & Content Director a šéfredaktor několik titulů včetně publicistického portálu KomoraPlus.

Foto: Martin Holík Skleněné pyramidy pro oceněné navrhl výtvarník Zdeněk Lhotský a vyrobilo je jeho Studio tavené skleněné plastiky v Pelechově Foto: Martin Holík

Více než čtvrtstoletí se pohybujeme v byznysovém prostředí a víme, že každý sebemenší úspěch je podložen neskutečným úsilím mnoha lidí a firem, o nichž veřejnost často vůbec neví, běžná média přece živí spíše negativní emoce. Shodli jsme se proto před šesti lety v týmu, který organizoval regionální setkání podnikatelů se zástupci vysokých škol a governmentu, že by se hodilo o českých podnikatelích mluvit více v tom dobrém,“ vysvětluje spoluzakladatelka a jednatelka agentury COT group Gabriela Ben Ahmed.

Dnes jsme velmi rádi, že se nám po pandemické pauze podařilo s našimi partnery na první dva ročníky žebříčku Diamanty českého byznysu navázat,“ doplňuje ji druhá spoluzakladatelka a jednatelka Eva Frindtová.

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou soutěže – o pořadí firem rozhoduje Diamantový index, který na základě objektivních ekonomických ukazatelů, jimiž jsou Nárůst tržeb, Nárůst aktiv, ROE a Běžná likvidita, vyčísluje společnost Dun & Bradstreet. Hodnotí se poslední tři roky (v letošním ročníku tedy léta 2020-2022), každý samostatně a každý jinou vahou.
Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v České republice, které splňují obrat 100 mil. Kč až 5 mld. Kč, mají veřejně dostupné účetní závěrky za poslední tři roky a jejich konečný vlastník je minimálně z 49 % český. Kvalitativním kritériem je schopnost firem dostát závazkům, což znamená, že hodnocená společnost nesmí být v likvidaci či insolvenčním řízení a současně nesmí být evidována jako nespolehlivý plátce/osoba s pohledávkami státu či dalším subjektům. Vyloučeny jsou také firmy působící ve specifických oborech podnikání – finanční instituce, výrobci zbraní, výrobci a distributoři pohonných hmot a paliv, sázkové kanceláře a organizátoři hazardu.
Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská Síň slávy. „Shodli jsme se v přípravném týmu na tom, že bychom chtěli zdůrazňovat i nefinanční aspekty podnikání, že ocenění a uznání zaslouží i firmy, které naplňují podstatu odpovědného podnikání důrazem ekologickou stránku produktů a služeb, udržitelnost hodnot v čase, mají zásluhu na rozvoji tradičních odvětví a postupů výroby, udržení a rozvoj řemesla a podporu rozvoje regionu,“ představuje novinku Eva Frindtová.

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – zástupci nejlepších firem si z Brna odvezli originální modrou pyramidu, kterou pro letošní ročník navrhl Zdeněk Lhotský a vyrobilo ji jeho Studio tavené skleněné plastiky v Pelechově.

Diamanty českého byznysu – oceněné firmy

Zlínský kraj

PROROK SPORT, S.R.O.
FLORSTYL S.R.O.
CZECH WOOL COMPANY S.R.O.
SÍŇ SLÁVY: CEBES A.S. / LÁZNĚ LUHAČOVICE A.S. / KOVÁRNA VIVA A.S.

Kraj Vysočina
NEOSOLAR, SPOL. S R.O.
RAYMO S.R.O.
MĚSTSKÁ SPRÁVA LESŮ PELHŘIMOV S.R.O.
SÍŇ SLÁVY: PODZIMEK A SYNOVÉ S.R.O. / TIPAFROST, A.S. /AGROSTROJ PELHŘIMOV, A.S.

Jihomoravský kraj
ELECTRONIC WASTE RECYCLING S.R.O.
GREEN ENERGY TRADING S.R.O.
SOLSOL S.R.O.
SÍŇ SLÁVY: RHEA HOLDING – ZEMĚDĚLSKÁ SPOLEČNOST PETŘÍN S.R.O. / FOSFA A.S. / PTÁČEK – VELKOOBCHOD, A.S.

Diamanty českého byznysu – partnerství
Generálními partnery žebříčku Diamanty českého byznysu 2024 jsou společnosti Renomia a Alukov, záštitu letošnímu ročníku udělila Hospodářská komora České republiky a České vysoké učení technické v Praze.

Hlavními partnery jsou ADAX Fond firemního nástupnictví, One family office, Zdravé stravování, Nobless czech, Unicredit Bank a Studio Lhotský, partnery pak Havel & Partners, Maserati Praha, Fenix group, Moore Czech Republic, Stasto Automation, Trustav, Inten group, Lom Praha , vinařství Vajbar a Fosfa/FeelEco.

Mediálními partnery jsou magazíny Be the Best, Komora, Estate a publicistický portál Komora plus.

  • ikona galerie Prohlédnout galerii (19 fotografií)

Články autora Petr Karban

Nejnovější články

Analýzy
V centru Prahy je už každý šestý byt Airbnb

Ubytování AirBnB se, po covidovém útlumu, rychle vrací...

Situace je alarmující. „Po státu chceme, aby zajistil...

Rakouský parlament přijal v roce 2018 nový zákon...

Nové regulace v Německu přinášejí hostitelům povinnost registrovat...

Ještě přísněji se postavil letos v září soukromým...

Trendy
Digitalizace mění management stavebních projektů

Prostřednictvím digitálních platforem pro stavební profesionály (tzv. PropTech...

Prostřednictvím analýzy historických dat a ukazatelů výkonnosti lze...

Další odvětví jako třeba automobilový průmysl již se...

Trendy
Čeští experti připravují zdravější rostlinné oleje

Při rafinaci oleje dochází k odstranění zbytků mechanických...

„Od nás, jako výrobců pokročilé rafinační technologie se...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Česká revoluce na závodech Formule 1

Projekt GPtents řeší problémy s ubytováním na velkých...

Nápad na projekt GPtents se zrodil v roce...

GPtents aktuálně zastřešují ubytování na 4 akcích ve...

Cestovní ruch
České aerolinie najedou na nový obchodní model

Důvodem změny obchodního modelu ČSA je zefektivnění provozu...

Pro klienty ČSA se nic nemění. Značka ČSA...

Komora.cz
Konference poradí firmám s umělou inteligencí

„Podařilo se nám pod jednu střechu dostat největší...

„Součástí akce budou praktické ukázky využití umělé inteligence...

Den před konferencí, ve středu 29. května, se...