Čtvrtek 16. května 2024
ikona hodiny11. 4. 2024 08:07

Trendy v grafickém designu: Animace, gradienty a samozřejmě AI

V neustále se vyvíjejícím prostředí grafického designu nezná kreativita hranic. V roce 2024 se tento dynamický svět stále mění a přináší inovativní trendy, které nově definují vizuální komunikaci.

Martin Katrenič autor

grafický designér se zaměřením na UX, UI v designové agentuře BrightVibe

Foto: BrightVibe Trendy roku v grafickém designu Foto: BrightVibe

Rok 2023 se ukázal být rokem dynamických změn a tvůrčího vývoje. Strategické využití nástrojů umělé inteligence nejen zefektivnilo pracovní postupy, ale také otevřelo nové hranice pro inovace založené na spolupráci lidské kreativity a umělé inteligence. V nadcházejícím roce můžeme očekávat bouřlivé změny a převratné novinky, protože generátory obrazu s umělou inteligencí se vyvíjejí a zpochybňují tradiční návrhářská paradigmata.

V tomto roce se prosadily principy utilitárního designu, které zdůrazňují funkčnost a účelnost, a zároveň se prosadil nadčasový půvab serifových písem, který ukazuje trvalou přitažlivost klasické elegance. Neonové barvy, 3D prvky, živost a hravá interaktivita v návrzích odrážejí touhu po vizuální dynamice.

Při vstupu do prostředí designu v letošním roce spočívá klíč v křehké rovnováze mezi přijetím inovací a uznáním trvalých prvků, které v průběhu let design formovaly. Rok 2024 není jen o sledování trendů – je o ražení nových cest a posouvání hranic. Grafičtí designéři se ocitají na pomezí uměleckého řemesla a technologie. Připoutejte se tedy, vydáváme se na vizuální výpravu za poznáním jazyka designu, který definuje estetiku roku.

Asistence AI: Inteligentní spojenec

Integrace nástrojů umělé inteligence (AI) se stala transformační silou, která v roce 2024 ovlivní způsob, jakým designéři vymýšlejí a realizují své výtvory. Výsledkem není náhrada lidské vynalézavosti, ale symbiotický vztah, kdy přesnost algoritmů zvyšuje a posiluje tvůrčí schopnosti designérů. V roce 2024 se umělá inteligence stane nepostradatelným nástrojem, který posune grafický design do nové éry efektivity, personalizace a inovací založených na spolupráci.

3D design: vylepšení webdesignu

Kdysi dvourozměrné webové prostory se nyní mění v pohlcující prostředí, které návštěvníky zaujme pocitem hloubky a realističnosti. Integrace trojrozměrných designových prvků přináší novou úroveň propracovanosti a interaktivity – od interaktivních zobrazení produktů až po poutavé vyprávění příběhů prostřednictvím animovaných 3D scén. Tento vývoj v oblasti webového designu odráží nejen technologický pokrok, ale představuje také závazek vytvářet digitální zážitky, které jsou vizuálně ohromující a zároveň zaměřené na uživatele.

Pohyb a animace

Od jemných mikrointerakcí, které zvyšují uživatelský zážitek, až po odvážné a strhující animace, které přitahují pozornost. Designéři využívají sílu pohybu k předávání emocí a sdělení tak, jak to statický design nedokáže. Webové stránky ožívají díky rolovacím animacím, mobilní aplikace reagují úchvatnými přechody a příspěvky na sociálních sítích zaujmou animovanou grafikou. Tento trend nejen zvyšuje zapojení uživatelů, ale také umožňuje designérům vymanit se z omezení statických obrázků.

Odvážný minimalismus: Jednoduchost a působivost

Tento rok se bude uplatňovat minimalismus, který do návrhů vnáší odvážné geometrické tvary, výrazné barevné kontrasty a působivý negativní prostor. Tradiční monochromatická paleta minimalismu se rozšiřuje o živé odstíny, které vyžadují pozornost, a vytváří vizuální jazyk, který je čistý a působivý zároveň. Tato evoluce minimalismu není o tom udělat víc, ale udělat víc s menším množstvím a využít sílu jednoduchosti k vytvoření trvalého dojmu.

Utilitární design

Je inspirován zásadou, že forma by měla následovat funkci, klade důraz na jednoduchost, přehlednost a efektivitu. Grafičtí designéři se zbavují přebytečných prvků, prosazují čisté linie a zaměřují se na intuitivní uživatelské prostředí. Prvořadými se stávají účelové prvky designu, jako je blokové rozvržení, přímočará navigace a čitelná typografie, které zajišťují, že cesta uživatele je zjednodušená a přístupná.

Neonové barvy: Elektrizovaný grafický design

Tyto zářivé barvy, od pulzující růžové po elektrickou modrou a neonovou zelenou, vytvářejí pocit dynamiky a modernosti. Grafičtí designéři využívají odvážný a futuristický pocit neonových barev a začleňují je do typografie, ilustrací a celkových designových palet. Tento trend překračuje tradiční hranice a neonové barvy slouží nejen jako prvky přitahující pozornost, ale také jako mocné nástroje pro vyjádření emocí a nastavení jedinečných vizuálních tónů. Je to odvážné prohlášení, které posouvá grafický design do zářivé a vysoce energické budoucnosti, kde se každý design stává živým majákem kreativity.

Gradienty

Gradienty jsou oblíbené již několik let a v nových podobách s námi určitě zůstanou. Už se neomezují pouze na pozadí, ale plynule se prolínají typografií, ilustracemi i celými vizuálními příběhy a vnášejí do statických návrhů pocit plynulosti a pohybu. V poslední době jsme mohli vidět hodně gradientů s přidanými šumovými texturami, které přinášejí ještě větší propracovanost a osobitost.

Retro

Tento trend, který vyvolává pocit nostalgie, vzdává hold ikonickým stylům minulých epoch a přetváří je a oživuje pro digitální věk. Použití nostalgické typografie, klasických motivů a textur inspirovaných analogem vytváří vizuální jazyk, který rezonuje s publikem napříč generacemi.

Inspirováno přírodou: Harmonické spojení

Organická elegance listů, rytmické vzory vln a složité detaily flóry a fauny se stávají výraznými prvky grafických kompozic. Designéry přitahují uklidňující barevné palety inspirované krajinou, využívající zemité tóny a botanickou zeleň, které navozují pocit klidu. Tento trend nejen oslavuje estetický půvab světa přírody, ale je také v souladu se širším kulturním posunem směrem k udržitelnosti a ekologickému uvědomění.

Abstraktní a surrealistické

Designéři se snaží o neobvyklé a snové prvky, které zpochybňují realitu a podněcují představivost. Tento trend překračuje tradiční vyprávění příběhů a umožňuje sdělit složité myšlenky a emoce prostřednictvím vizuálních metafor. V digitálním věku, který je přesycen informacemi, přináší používání abstrakcí a surrealismu v designu osvěžující odklon od očekávaného a podněcuje publikum k tomu, aby se zabývalo neočekávaným. Toto hnutí v grafickém designu odráží posun k hlubší a myšlenkově podnětnější vizuální komunikaci v roce 2024.

Čmáranice: Hravé vyprávění příběhů

To, co bylo kdysi odmítáno jako spontánní náčrtky na okraji, se vyvinulo v plnohodnotný designový trend, který vnáší do vizuálních kompozic rozmarné kouzlo. Designéři si osvojují nedokonalost a spontánnost čmáranic a dodávají svým výtvorům nádech ručně kreslené autenticity. Čmáranice dodávají návrhům osobní a přístupný prvek a odpoutávají se od uhlazené a vybroušené estetiky, která dominovala v předchozích letech.

Experimentální typografie

V roce 2023 jsme byli svědky odvážného zkoumání experimentální typografie, kde písmena přestávají být pouhými nosiči informací a mění se ve výrazná umělecká díla. Experimentální typografie zahrnuje nekonvenční prvky, nečekané tvary, textury a složité detaily, které překračují omezení standardních tvarů písmen.

Serify: Elegance v detailech

Designéři se vracejí ke klasice a nadčasovosti a znovu objevují přetrvávající kouzlo serifových písem. Serify se svými výraznými tahy a ozdobami vnášejí do grafického designu atmosféru sofistikovanosti a rafinovanosti. Ať už jsou serifová písma použita v tiskových materiálech, digitálních rozhraních nebo při tvorbě značky, přispívají k pocitu elegance a autority. V době, kdy převládala minimalistická bezserifová písma, představuje obnovení serifů záměrný odklon a zahrnuje složité detaily, které každé formě písmen dodávají charakter.

Nejnovější články

Expertní pohled
Jestřábí ČNB dodala koruně nový impuls

Na domácím poli hraje koruně do karet změna...

My nadále počítáme s pozvolným posilováním koruny –...

Cestovní ruch
České aerolinie najedou na nový obchodní model

Důvodem změny obchodního modelu ČSA je zefektivnění provozu...

Pro klienty ČSA se nic nemění. Značka ČSA...

Komora.cz
Konference poradí firmám s umělou inteligencí

„Podařilo se nám pod jednu střechu dostat největší...

„Součástí akce budou praktické ukázky využití umělé inteligence...

Den před konferencí, ve středu 29. května, se...

Nejnovější Expertní pohled

Expertní pohled
Jestřábí ČNB dodala koruně nový impuls

Na domácím poli hraje koruně do karet změna...

My nadále počítáme s pozvolným posilováním koruny –...

Expertní pohled
Výhled pro černé zlato a možný dopad na ceny benzínu

Termínové kontrakty na ropu BRENT, WTI si připsaly...

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v úterý podle listu...

Expertní pohled
Jak sebevědomá bude ECB vstříc strnulému Fedu?

Při pohledu do zpětného zrcátka platí, že od...

Není proto překvapením, že příznivější inflační výhled v...