Čtvrtek 16. května 2024
ikona hodiny12. 4. 2024 06:57

Houbové obaly z jižní Moravy mají Red Dot

Příběh kluků z Kyjova, kteří se rozhodli zbavit planetu části plastových obalů za pomoci houbového mycelia, pokračuje. Startup Myco ve spolupráci s designérkou Kateřinou Gálovou a grafickým studiem Takuu za jeden ze svých produktů získali prestižní ocenění produktového designu Red Dot. 

Vladan Košut autor

Foto: Myco Obaly z hub bodují u zákazníků i expertů vlastnostmi i designem Foto: Myco

Myco SafePads jsou papírová kapsle naplněná inovativním materiálem využívajícím růstu mycelia v odpadní surovině – v tomto případě jde konkrétně o piliny. Jedná se tedy o 100% přírodní a přírodně rozložitelné řešení. Ochranné polštářky tlumí nárazy a rozkládají je na větší plochu. Ve spojení s kartonem jde o univerzální obalové řešení Myco 4Pack vhodné i pro sofistikované aplikace. Zabalit lze citlivou elektroniku, křehké lahve nebo i robustní strojní součásti. Používat je lze však i samostatně jako jednoduchý výplňový či fixační prvek. Představují ekologickou alternativu plastových obalových materiálů (polystyren, PUR, PE atd.) a reagují tak na naléhavou potřebu ekologických obalových řešení.

„Vývojem materiálu na bázi mycelia se soustavně zabýváme od roku 2021, nicméně první pokusy probíhaly již 2 roky předtím. Myco SafePads a 4Pack jsou naším nejnovějším produktem, který vzešel z požadavků trhu na ekologické obalové materiály,” vysvětluje David Šohaj Minařík, jeden ze zakladatelů a CEO společnosti.

Ekologické obalové řešení v praxi

Že se jedná o velmi slibný a zajímavý produkt, dokazuje i zpětná vazba od zákazníků. Například společnost CAMEA, která od roku 1995 vyvíjí a vyrábí inteligentní řešení pro dopravu a průmysl, zvolila pro jeden ze svých produktů právě oceňovaný obalový systém. „Doposud jsme pro balení našich vážicích senzorů používali pěnové vycpávky a běžně dostupné krabice. Firma Myco nám poskytla celkové řešení na míru zahrnující fixace z jejich jednotek SafePads a kartonu, robustní kartonové krabice a papírové lepicí pásky. Takto jsme dospěli k několika výhodám: jednoduchá manipulace, čistý design, větší ochrana produktu, a hlavně je teď celé balení z biodegradabilního materiálu. Do budoucna chceme s pomocí firmy Myco zabalit všechny naše výrobky,” popisuje Martin Fučík z oddělení marketingu společnosti CAMEA.

Dobrou zkušenost s myceliem má i firma Počítárna, která nabízí počítače, monitory, telefony a další elektroniku. „Začali jsme ochranné rožky z materiálu Myco používat při balení monitorů a All in One počítačů, které jsou náchylnější na poškození při přepravě,” říká Tomáš Netopil, spoluzakladatel společnosti Počítárna.cz. Množství zásilek poškozených přepravou se jim díky tomuto řešení snížilo o neuvěřitelných 80 procent. „Investice do tohoto inovativního balicího materiálu se nám tak už několikanásobně vrátila. Navíc se nám zvýšila i úspěšnost uznávání reklamací přepravními společnostmi, které mají velmi přísná kritéria a v minulosti nám proto část poškození způsobených přepravou neuznaly. Náklady na opravu či náhradu zboží jsme tak museli hradit v plné výši my,” dodává Netopil.

O řešení mají zájem i obalářské společnosti. Například Servisbal, který už více než třicet let nabízí inovativní způsoby balení, navrhl obalové řešení s použitím Myco 4Pack pro balení hřídelí průmyslových technologií. „Ve spolupráci s firmou Myco jsme navrhli fixační vložku z podhoubí a vlnité lepenky, která šla snadno ohnout a skvěle se tak přizpůsobila neobvyklému tvaru produktu, díky kombinaci těchto materiálů je možné předejít k poškození čepů na konci hřídelí,” popisuje Lukáš Jiří Horčička, ředitel společnosti Servisbal.

Kromě skvělých vlastností srovnatelných s konvenčními balicími materiály nabízí řešení Myco 4Pack ještě jednu zásadní výhodu. Představuje totiž zajímavou příležitost v rámci ESG strategie firem. Umožňuje organizacím snížit ekologickou stopu, šetřit vodu a vyhnout se použití neobnovitelných zdrojů. „Je to ekologický obalový materiál, jehož výroba je levná a energeticky nenáročná. A jako odpad nijak nezatěžuje přírodu. Firmy, které začaly mycelium využívat, svým zákazníkům, zaměstnancům i investorům jasně ukazují svůj zájem o udržitelné a ohleduplnější podnikání,” podotýká Martin Janča, obchodní ředitel společnosti Myco.

Myceliový materiál nabízí široké možnosti využití

Český biotechnologický startup Myco, který za produkty z lesklokorky a odpadů ze zemědělského a dřevozpracujícího průmyslu stojí, se svým nápadem, jak snížit nadbytečné používání plastu, dostal až do celosvětového finále soutěže Energy Globe Award, získal ocenění Startup roku v rámci Vodafone Nápad roku 2022 a také 1. místo v kategorii Startup v Generali SME EnterPRIZE 2023. Kromě obalových materiálů Myco vyrábí ekologické difuzéry do auta i domácnosti, nosiče pachových koncentrátů a spolupodílí se například na vývoji ekologické dřevotřísky bez použití formaldehydu či výzkumu využití houbového materiálu pro absorbci olejů při odstraňování znečištění.

Nejnovější články

Expertní pohled
Jestřábí ČNB dodala koruně nový impuls

Na domácím poli hraje koruně do karet změna...

My nadále počítáme s pozvolným posilováním koruny –...

Cestovní ruch
České aerolinie najedou na nový obchodní model

Důvodem změny obchodního modelu ČSA je zefektivnění provozu...

Pro klienty ČSA se nic nemění. Značka ČSA...

Komora.cz
Konference poradí firmám s umělou inteligencí

„Podařilo se nám pod jednu střechu dostat největší...

„Součástí akce budou praktické ukázky využití umělé inteligence...

Den před konferencí, ve středu 29. května, se...

Nejnovější Pohled z praxe

Pohled z praxe
Pietro Filipi se vrací na český trh

Značka Pietro Filipi byla založena v roce 1993...

I tento důvod vstupu SPM do Trenýrkárna.cz dokresluje...

Pohled z praxe
Centrum lidských zdrojů pomáhá v Plzeňském kraji s integrací cizinců

„Podnikání v Plzeňském kraji čelí řadě výzev, které...

Tento nedostatek pracovníků firmy částečně řeší zapojením cizinců,...

Plzeňský kraj se nepotýká jen s problémy, ale...

V centru vznikají rovněž nové generace pohonů pro vozy...

Pohled z praxe
Polyglot Gathering 2024: Poprvé v Praze!

Polyglot Gathering (www.polyglotgathering.com) je neformální každoroční akce, která se...

Průměrně ovládá účastník tohoto setkání šest jazyků. Znalost...

Za zmínku určitě stojí i takzvaná jazyková výzva,...