Čtvrtek 16. května 2024
ikona hodiny16. 4. 2024 16:01

Může ropa dosáhnout 130 USD za barel?

Poslední týdny přinesly další zostření situace na Blízkém východě, kde již přes půl roku probíhá ozbrojený konflikt mezi Izraelem a Palestinci. Nyní se situace ještě zhoršila. Vlna bezpilotních letounů a raket, která v noci na neděli prolétla směrem k Izraeli z Íránu, přinesla novou fázi napětí, nejistoty a konfrontace v regionu.

Kryštof Míšek Kryštof Míšek autor

hlavní ekonom Argos Capital
Úspěšně absolvoval dvě ekonomické školy a nabral bohaté zkušenosti v předních společnostech a institucích jak v České republice, tak v zahraničí. Jeho specializací je převážně měnový trh, komodity a energetika – oblasti, ve kterých má rovněž v minulosti publikované odborné články v řadě významných odborných médií.

Foto: Shutterstock.com Může v současné situaci ropa dosáhnout 130 USD za barel? Foto: Shutterstock.com

Írán tvrdí, že sobotní bombardování Izraele je odpověď na letecký útok, který se stal 1. dubna na íránský konzulární budovu v syrské metropoli v Damašku, při kterém zahynuli vysoce postavení íránští velitelé. To vše má samozřejmě dopad na cenu „černého zlata“, které postupně roste stále výš (za poslední tři měsíce se její cena zvýšila o téměř 20 %). Může aktuální geopolitická krize vyústit v rekordní ceny této komodity?

Ceny ropy v březnu a na začátku dubna pokračovaly v růstu, protože zvýšené geopolitické napětí se shodovalo s vyhlídkou na napjatější rovnováhu mezi nabídkou a poptávkou po zbytek roku. Termínované kontrakty (tzv. futures) na ropu typu Brent 5. dubna překonaly symbolickou hranici 90 USD za barel a oproti začátku března vzrostly o téměř 8 USD za barel, čímž dosáhly nejvyšší úrovně od října 2023, a to v souvislosti se zvýšeným napětím mezi Izraelem a Íránem. Na komoditu rovněž dlouhodobě dopadají omezení vývozu ze strany kartelu OPEC+ (Organizace zemí vyvážejících ropu a Ruská federace), který hodlá prodloužit těžební škrty v rozsahu 2,2 mil. barelů denně do konce druhého čtvrtletí. Mimo tento závazek Saúdská Arábie dobrovolně omezuje produkci o dodatečných 1 mil., což není málo. K tomu si přidejme vynucené sankce na vývoz z Ruské federace nebo ukrajinské útoky na ruské rafinérie a máme na stole velmi utažený trh s ropou.

Výhled pro současný trh s ropou je tedy jednoznačně „býčí“. Podle společnosti S&P Global Commodity Insights by mohly spotové ceny ropy ještě letos vzrůst na 100 USD za barel, pokud bude OPEC+ pokračovat disciplinovaně ve svých restrikcích a bude nadále udržovat cenu ropy na světových trzích. V případě, že by současná rozmíška mezi Izraelem a Írán měla vést k nějaké větší válce, snadno si dokážu představit významné dopady na Hormuzský průliv, který je pro Evropu z pohledu dovozu suroviny naprosto zásadní. Hodnota ropy na trzích by pak mohla snadno atakovat i více než 120–130 USD v prvotním období v rámci obav o rozšíření potenciálního konfliktu.

Články autora Kryštof Míšek

Nejnovější články

Expertní pohled
Jestřábí ČNB dodala koruně nový impuls

Na domácím poli hraje koruně do karet změna...

My nadále počítáme s pozvolným posilováním koruny –...

Cestovní ruch
České aerolinie najedou na nový obchodní model

Důvodem změny obchodního modelu ČSA je zefektivnění provozu...

Pro klienty ČSA se nic nemění. Značka ČSA...

Komora.cz
Konference poradí firmám s umělou inteligencí

„Podařilo se nám pod jednu střechu dostat největší...

„Součástí akce budou praktické ukázky využití umělé inteligence...

Den před konferencí, ve středu 29. května, se...

Nejnovější Expertní pohled

Expertní pohled
Jestřábí ČNB dodala koruně nový impuls

Na domácím poli hraje koruně do karet změna...

My nadále počítáme s pozvolným posilováním koruny –...

Expertní pohled
Výhled pro černé zlato a možný dopad na ceny benzínu

Termínové kontrakty na ropu BRENT, WTI si připsaly...

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v úterý podle listu...

Expertní pohled
Jak sebevědomá bude ECB vstříc strnulému Fedu?

Při pohledu do zpětného zrcátka platí, že od...

Není proto překvapením, že příznivější inflační výhled v...