Úterý 14. května 2024
ikona hodiny27. 1. 2021 14:40

Poptávka po průmyslových nemovitostech je navzdory pandemii rekordní

Industrial Research Forum: Trh je odolný

Covid-19 ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku industriální sektor negativně neovlivnil, přispěl ale k rychlejšímu růstu e-commerce a zásilkových služeb. Celková nabídka českých moderních industriálních ploch překonala hranici 9 milionů čtverečních metrů, téměř polovina aktuálně rozestavěných hal je v Plzeňském a Moravskoslezském kraji. Neobsazenost se nachází na podobné úrovni jako na konci roku 2019.

Tereza Štosová autor

Foto: Shuttertock.com Foto: Shuttertock.com

Přestože byla ve 4. čtvrtletí 2020 opět zavedena přísná protiepidemická opatření a počet zjištěných případů infikovaných nemocí covid-19 byl mnohem vyšší než na jaře, český industriální trh zaznamenal úspěšné období. Může za to několik faktorů. Podle dat ČSÚ průmyslová produkce v říjnu a v listopadu oproti předchozímu roku dokonce nepatrně vzrostla, zejména díky automobilovému průmyslu. Opětovné uzavření většiny kamenných obchodů od 22. října do 2. prosince navíc v kombinaci s blížícími se Vánocemi zvýšila poptávku v rámci sektoru e-commerce, která se projevuje jak na větších nárocích na skladovací prostory distributorů, tak i na straně logistických firem, zejména pak zásilkových služeb.

Zatím se tak rozptylují jakékoliv výrazné obavy z negativního dopadu pandemie. Změny se projevují hlavně ve větším zájmu o krátkodobé pronájmy, což lze považovat za společný jmenovatel roku 2020, a v nižší ochotě developerů stavět spekulativně, tedy bez zajištění pronájmu před začátkem stavby. S ohledem na výrazný pokles neobsazenosti ovšem může stavební aktivita v roce 2021 opět vzrůst. Až další čtvrtletí ale ukáží, zda jde jen o výkyvy trhu, či o nové trendy.

Celková plocha moderních průmyslových prostor určených k pronájmu v České republice překonala hranici 9 milionů čtverečních metrů. Za celý rok 2020 bylo v České republice dokončeno téměř 670 000 m2 průmyslových prostor, což je 10% nárůst oproti roku 2019. Téměř 83 % z tohoto celkového objemu nově dokončených prostor bylo v době dokončení předpronajato. Největší dokončenou průmyslovou halou je budova o celkové velikosti 50 000 m2, která se nachází v industriálním parku CTPark Ostrava. Hala byla v době dokončení z 93 % obsazená dvěma výrobními společnostmi, přičemž každá si pronajala necelou polovinu haly. Druhá největší dokončená budova se nachází v parku Archan Brandýs nad Labem, třetí největší dokončený projekt ve čtvrtém čtvrtletí 2020 představuje hala v Pilsen West Industrial Park. Za celý rok 2020 byla největší dokončenou halou budova v industriálním parku P3 Lovosice.

Hlavním tahounem nové poptávky byly ve čtvrtém čtvrtletí především společnosti zabývající se distribucí a logistikou, následované výrobními společnostmi. Na konci čtvrtého čtvrtletí roku 2020 dosáhla míra neobsazenosti 4,2 %. S ohledem na probíhající krizi prokazuje český průmyslový trh odolnost. Pro srovnání jde o čtvrtletní pokles o 48 bazických bodů a malý meziroční nárůst o 11 bazických bodů. Nejvyšší dosahované nájemné průmyslových a logistických nemovitostí v České republice dosáhlo ve čtvrtém čtvrtletí roku 2020 úrovně 4,70 eur/m2/měsíc.

Články autora Tereza Štosová

Nejnovější články

Pohled z praxe
Pietro Filipi se vrací na český trh

Značka Pietro Filipi byla založena v roce 1993...

I tento důvod vstupu SPM do Trenýrkárna.cz dokresluje...

Cestovní ruch
Praha zůstává mezi nejžádanějšími kongresovými destinacemi

V mezinárodním srovnání si zároveň Praha zajistila šesté...

Kongresový průmysl v hlavním městě si po vynucené...

Praha si ve svých strategických dokumentech zaměřených na...

Praha je v rámci České republiky dlouhodobě první...

Od roku 2022 můžeme na základě dat sledovat...

Trendy
Generace Alfa: Budoucnost nakupování

Podle analytické platformy Exploding Topics, která sleduje nové...

Jak pro americký zpravodajský portál Axios řekl spoluzakladatel...

Nejnovější Expertní pohled

Expertní pohled
Jak sebevědomá bude ECB vstříc strnulému Fedu?

Při pohledu do zpětného zrcátka platí, že od...

Není proto překvapením, že příznivější inflační výhled v...

Expertní pohled
Stále lepší překladače znásobily úspěšnost kybernetických útoků

„Revoluce v zásadě nastala před třemi lety, kdy se...

„Kvalita automatických překladačů má dopad nejen na úspěšnost...

Expertní pohled
V budoucnu bude možné pojistit takřka cokoliv

První pojistka se jménem Slavia pojišťovny byla prodána...

Zmínil jste se, že tuto novinku ocení podnikatelé,...

Všichni cizinci pocházející ze zemí mimo EU mají...

Hrdě se hlásíte k partnerství Velké pardubické, která se...