Pátek 3. května 2024
ikona hodiny1. 2. 2021 17:38

Kde se daří minipivovarům?

Na jihu Moravy vzniklo navzdory opatřením proti šíření koronaviru a omezováním provozu hospod a restaurací pět nových minipivovarů. Jeden z nich převzal technologii jiného podniku. Počet subjektů podnikajících v odvětví se tak zvýšil na 61.

ČTK autor

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Kromě Brna vznikly loni nové pivovary v Šardicích na Hodonínsku, Louce u Znojma a v Sivicích na Brněnsku. Nejvíce minipivovarů, 17, je tak na Brněnsku, v samotném Brně je to 13 minipivovarů, na Hodonínsku 12, na Břeclavsku osm, na Znojemsku sedm, na Vyškovsku tři a na Blanensku jeden minipivovar. „Vzhledem k pandemii covid-19 nelze zaručit, zda se tento počet nebude rychle měnit, protože není jasné, zda všechny provozy budou ještě pokračovat,“ uvedl Filip Vrána z Mendelovy univerzity, který se pivním trhem v kraji dlouhodobě zabývá.

Dokazuje to například několikrát odložené otevření Pivovarského domu Poupě v centru Brna, které bylo původně naplánované na září loňského roku. „V dopadu koronakrize je velký rozdíl mezi mikropivovary, které se zabývají převážně výrobou takzvaných craft beer prodejných v lahvích, a mezi malými pivovary, produkujícími klasická kvalitní piva, kterým vždy lépe slušely sudy. Segment čepovaného piva je samozřejmě postižen řádově víc než segment piva lahvového,“ uvedl za pivovarský dům Poupě Marek Tichý.

Většina malých pivovarů a minipivovarů se musela kvůli omezení gastronomických provozů, na kterém byla existenčně závislá, přeorientovat na jiný způsob odbytu. „Zefektivnili jsme výrobní procesy a rozšířili sortiment. Ve větší míře jsme se zaměřili na výrobu plechovkové piva, ve kterém vidíme potenciál do budoucnosti,“ uvedl Martin Šibal, majitel skupiny Czech Craft Beers, která provozuje značky Lucky Bastard a Moravia.

Jedním z pivovarů, který loni otevřel, je brněnský EFI Pivovar spojený s hotelem, wellness a restaurací. „Doba na otvírání nejen pivovarů je složitá. Přesto si myslíme, že spolu s naším e-shopem, kde zajišťujeme distribuci hlavně chlazeného vakuově baleného jídla a piva, to zvládneme a lidem pivo dokážeme doručit až domů, když na něj nemůžou do restaurací,“ uvedl Tomáš Urbánek z EFI Pivovaru.

Články autora ČTK

Nejnovější články

Expertní pohled
V budoucnu bude možné pojistit takřka cokoliv

První pojistka se jménem Slavia pojišťovny byla prodána...

Zmínil jste se, že tuto novinku ocení podnikatelé,...

Všichni cizinci pocházející ze zemí mimo EU mají...

Hrdě se hlásíte k partnerství Velké pardubické, která se...

Expertní pohled
Dům je jako ekosystém, je třeba ho stavět komplexně

„Dům nejde stavět po částech, jedná se o...

V rámci celku má důležitou roli také materiál,...

Společnost jako jediná na trhu nabízí stavebníkům komplexní...

Pohled z praxe
Česká váza okouzlila Paříž i Milán

Vázy FUGU jsou vázy plné života. Pro jejich...

Vázy FUGU, stejně jako všechny výrobky značky KLIMCHI,...

Sklárna Jílek, kde většina výrobků značky KLIMCHI vzniká,...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Letadlo Lufthansy v Praze přivítala vodní děla

„Těší mě, že jsme se mohli symbolicky připojit...

„Jsem hrdý na to, že Letiště Praha oslavilo...

Letadlo je jedním ze čtyř strojů nesoucích na...

Aktuality
Virtuální vodárna. K čemu se hodí digitální dvojče úpravny vody?

Partneři oslovili město Železná Ruda, zda by se...

„Digitální dvojče představuje počítačový model, který dokonale kopíruje...

Součástí digitálního dvojčete úpravny vody je i systém...

JUDr. Tomáš Koníček z Mezinárodního bezpečnostního institutu, který se...

Aktuality
Už i slovenské firmy snadněji přejdou na udržitelné podnikání

„Slovensko je kvůli své rozmanitosti a průmyslovému zázemí...

„Náš servis není jen o tom, že za...