Pondělí 29. dubna 2024
ikona hodiny22. 3. 2021 08:25

Co je dobré vědět, než se pustíte do digitální transformace

Tři kroky k úspěchu

S digitalizací se to má podobně jako s vakcínou proti covidu-19. K vakcíně vzhlížíme s nadějí, že nám zajistí lepší zítřky. Stejné preventivní účinky má digitalizace na fungování firem. Ochrání je v horších časech a zároveň pomáhá firmě růst. Ve spolupráci s ERP systémem Solitea Byznys přinášíme tři tipy. Tři body, které byste měli znát, než se do automatizace pustíte.

Jakub Molnár autor

Foto: Shutterstock.com Nastartujte digitalizaci Foto: Shutterstock.com

Digitalizace není nic nového, mluví se o ní řadu let. Inovativnější firmy si už dnes užívají všechny výhody s tím spojené. A ty ostatní? Onemocnění covid-19 je pro ně „nakopávačem“, který tlačí na efektivitu a digitální transformaci výrazně zrychluje.

Přínosy automatizace jsou přitom nezpochybnitelné. Šetříte čas, snížíte chybovost, zvládáte více zakázek, zrychlíte procesy, získáte okamžitý přehled o dění ve firmě. Zkrátka firma funguje daleko efektivněji, což v konečném důsledku přináší žádaný finanční efekt.

Kterých firemních procesů se automatizace týká? Stručně řečeno všech. Účetnictví, mzdy, sklad, logistika, obchod, reporting, výroba, projektové řízení… Solitea Byznys nabízí tři jednoduchá doporučení.

Solitea Byznys

 

ERP systém s označením Byznys vznikl v roce 1991 v Příbrami pod hlavičkou firmy J.K.R. Z tehdy garážové firmy postupně vyrostl jeden z největších dodavatelů podnikových informačních systémů v České republice s obratem přes 100 milionů korun. V roce 2016 se firma stala součástí holdingu Solitea. Krátce poté se přejmenovala z J.K.R. na Byznys software. K dalšímu milníku došlo v červenci 2020, kdy holding Solitea sfúzoval svých 30 českých a slovenských firem do jednoho celku. Vznikl tak doširoka rozkročený softwarový velikán, který pomáhá živnostníkům, malým i středním firmám, velkým korporacím a také veřejným institucím.

Mějte jedno řídící místo

Jeden systém, ze kterého spravujete všechny firemní procesy, ze kterého řídíte celou firmu. Dostupný každému zaměstnanci, na každé pobočce. Všichni tak vidí jednu verzi pravdy, stejná data. To je základ automatizace. Svěřte hlavní roli jednomu systému.

„Komplexnost je největším benefitem ERP systému. Najdete v něm veškerou firemní agendu. Z jednoho místa tak řídíte celou firmu. Navíc už dávno neplatí, že přístup na data máte jen v kanceláři. Náš Byznys mají uživatelé k dispozici i přes webovou aplikaci. Je to moderní a mocný pomocník pro každou firmu,“ popisuje Roman Vinš, šéf českého ERP systému Solitea Byznys.

Foto: Solitea Roman Vinš Foto: Solitea

Nejdůležitější jsou pořád lidé

„Má to dva úhly pohledu. Zaprvé ERP systém není samospasitelný. Pokud nedostane správná data, nic vám zpátky nevrátí. A k tomu potřebujete lidi. Druhý pohled na věc je ten, že potřebujete zkušeného partnera, který vám poradí, předá know-how z jiných firem, pomůže nastartovat digitalizaci a je vám k ruce, kdykoliv potřebujete. V našem případě tuto roli plní konzultanti, kteří se o uživatele starají i dlouho po zavedení systému do provozu,“ vysvětluje Roman Vinš za informační systém Solitea Byznys. Ještě předtím, než se vrhnete na automatizaci ve vaší firmě, nezapomeňte proto zvážit výběr vhodného dodavatele – partnera, se kterým budete spolupracovat.

Zapomeňte na zvyky

„Ale my to tak děláme už dvacet let…“ Jednou provždy zkuste tuhle větu dostat z hlavy. Prostě ji vymazat. Je to často ten největší blok, který firmám brání v modernizaci. „Pustit se do digitalizace chce odvahu. Jde o častý důvod, proč se o digitální transformaci většinou jen mluví. Firma musí opustit procesy, kterých se držela často od svého založení. Roky to přece dělají takto a fungovalo to, tak proč by měli měnit? Logika je jednoduchá, když děláme věci stejně, těžko můžeme čekat jiný výsledek. Je zkrátka potřeba si uvědomit, že změna procesů přinese efektivnější fungování firmy. A tomu musí věřit všichni ve firmě,“ dodává k třetímu doporučení Roman Vinš.

Nejnovější články

Analýzy
Každý druhý e-mail na Seznamu je marketingové sdělení

Data za rok 2023 potvrzují, že popularita e-mailingu...

Právě hromadné zprávy tvoří v Seznam schránkách každý...

Seznam rozděluje e-maily do tří složek: Primární, Hromadné...

Nejúspěšnějším měsícem v počtu odeslaných e-mailů byl v...

Cestovní ruch
Praha má přímé letecké spojení s Azorskými ostrovy

Dostat se přímým letem bez přestupů z Prahy...

Linka bude obsluhována letadlem Boeing 737 s kapacitou...

Smartwings nasadí na provoz nadcházející rušné letní sezóny...

Expertní pohled
Aktuální vývoj v Německu nabízí mírný optimismus

Podle nedávno zveřejněného předběžného průzkumu se hospodářský pokles...

Odpověď, z čeho ekonomického oživení v Německu plyne,...

Nejnovější Expertní pohled

Expertní pohled
Aktuální vývoj v Německu nabízí mírný optimismus

Podle nedávno zveřejněného předběžného průzkumu se hospodářský pokles...

Odpověď, z čeho ekonomického oživení v Německu plyne,...

Expertní pohled
Trhy v korekci, co bude dál

Akcie a dluhové cenné papíry jsou velmi citlivé...

Pokud se podíváme na historické zkušenosti s propady na...

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...