Úterý 14. května 2024
ikona hodiny19. 4. 2021 18:34

Obchod s Británií přiškrcují i cla, odklad vyclení se může vymstít

Konec prvního čtvrtletí po brexitu přinesl další pokles česko-britského obchodu. Ten podkopávají i cla na produkty, které nejsou celé vyrobené v EU či Británii. Prohlášení o původu zboží musí exportéři získat od svých dodavatelů do konce letošního roku. Možnost půlročního odkladu vyclení by měli využívat opatrně.

Lukáš Kantor autor

KPMG

Foto: Shutterstock.com Česko a Velká Británie Foto: Shutterstock.com

Obchod České republiky s Británií se letos v porovnání s loňským rokem propadl o 11 procent, upozornil místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk. Podle něj byla Británie předloni pro Česko pátým největším exportním trhem, loni ale sestoupila na sedmé místo a letos může v žebříčku klesnout ještě níž.

Propad vedle koronaviru způsobil i brexit a s ním spojená cla, míní Luděk Procházka, ředitel společnosti Gerlach, která je největším českým poskytovatelem celních služeb. Nulové clo je totiž vyhrazeno pouze pro zboží s preferenčním, tedy unijním nebo britským původem. Obchodníci si proto musí dát pozor na produkty, jejichž jen některé součásti mají preferenční původ.  „Pro ilustraci: česká firma dodává do Británie oblečení, ale látku na něj pořizuje v Asii. Teď musí vypočítat a porovnat, kolik stálo šití v Česku a kolik asijská surovina. Tak se určí, zda oblečení má preferenční původ,“ vysvětlil Procházka.

U různých skupin produktů je povolen jiný podíl prvků s nepreferenčním původem. „Obvykle smí dosahovat 50 procent, u aut a jejich dílů ale jen 45 procent. A někdy ještě méně – u některých textilií 40 procent, u části zemědělské produkce 30 procent a u několika chemických výrobků 20 procent,“ upřesnil Procházka.

Podle něj může vývozce vystavovat prohlášení o původu zboží, i když ještě nedostal prohlášení o původu od všech svých dodavatelů. Veškeré dokumenty ale musí mít nejpozději do konce letošního roku.

Londýn povoluje více možností celního odbavení dovozu a část firem využívá nabídky půlročního odkladu vyclení. „Tato varianta je lákavá, ale nese s sebou i rizika. Není jasné, co nastane, když se případné problémy odhalí se šestiměsíčním zpožděním. Clo platí konečný příjemce, takže chybami mohou čeští vývozci uvalit dodatečné náklady na své britské odběratele a ohrozit tak vzájemné obchodní vztahy,“ upozornil advokát Jakub Honzík, předseda Asociace pro anglické právo.

V únoru 2021 měl český vývoz do Británie hodnotu přibližně 11 miliard korun, zatímco v únoru 2020 dosáhl hodnoty kolem 12,5 miliard a v únoru 2019 necelých 14,9 miliard. Vyplývá to z posledních dat Českého statistického úřadu.

Články autora Lukáš Kantor

Nejnovější články

Expertní pohled
Výhled pro černé zlato a možný dopad na ceny benzínu

Termínové kontrakty na ropu BRENT, WTI si připsaly...

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v úterý podle listu...

Pohled z praxe
Pietro Filipi se vrací na český trh

Značka Pietro Filipi byla založena v roce 1993...

I tento důvod vstupu SPM do Trenýrkárna.cz dokresluje...

Cestovní ruch
Praha zůstává mezi nejžádanějšími kongresovými destinacemi

V mezinárodním srovnání si zároveň Praha zajistila šesté...

Kongresový průmysl v hlavním městě si po vynucené...

Praha si ve svých strategických dokumentech zaměřených na...

Praha je v rámci České republiky dlouhodobě první...

Od roku 2022 můžeme na základě dat sledovat...

Nejnovější Expertní pohled

Expertní pohled
Výhled pro černé zlato a možný dopad na ceny benzínu

Termínové kontrakty na ropu BRENT, WTI si připsaly...

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v úterý podle listu...

Expertní pohled
Jak sebevědomá bude ECB vstříc strnulému Fedu?

Při pohledu do zpětného zrcátka platí, že od...

Není proto překvapením, že příznivější inflační výhled v...

Expertní pohled
Stále lepší překladače znásobily úspěšnost kybernetických útoků

„Revoluce v zásadě nastala před třemi lety, kdy se...

„Kvalita automatických překladačů má dopad nejen na úspěšnost...