Pondělí 29. dubna 2024
ikona hodiny25. 5. 2020 09:14

Podnikatelé a boj s následky koronaviru

Jak překonat krizi

Pandemie koronaviru a preventivní opatření vlády proti šíření nemoci způsobily problémy celému podnikatelskému sektoru. Od počátku koronakrize proto Hospodářská komora s vládou denně vyjednávala a stále vyjednává co nejlepší podmínky pomoci pro firmy a pravidelně monitoruje přímo u podnikatelů, jaká pomoc je pro ně nejvhodnější.

Miroslav Beneš Miroslav Beneš autor

Absolvent Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze (obor Žurnalistika) pracoval od roku 2013 ve zpravodajství České televize. Zde se jako redaktor věnoval převážně ekonomickým tématům, burzovnímu zprávám a tvorbě příspěvků pro pořady Ekonomika ČT24, Byznys ČT24 nebo Události. Od roku 2017 pracuje v Hospodářské komoře, kde se podílí na tvorbě mediální komunikace této instituce. Vedle tvorby tiskových zpráv a organizace tiskových konferencí spolupracuje na obsahu časopisu Komora a je autorem týdenních Newsletterů Hospodářské komory.

Foto: Jakub Hněvkovský Foto: Jakub Hněvkovský

Pro snadnou orientaci v poněkud nepřehledném prostředí přinášíme dnes přehled stěžejních programů na podporu byznysu.

Základem jsou rychlé peníze

U krize spojené s koronavirem kvůli vládním preventivním opatřením proti šíření COVIDu-19 dvojnásob platí, že firmy očekávají a potřebují finanční podporu co nejdříve. I v květnovém šetření Hospodářské komory se dvě třetiny firem vyslovily pro dočasný odklad sociálního pojištění nebo daní. Je to opatření, které na svém cash flow poznají okamžitě, bez nutnosti o cokoliv žádat nebo vyřizovat složitou byrokracii.

Na možnost odpuštění odvodů Komora upozornila vládu i parlament již v začátcích krize. Nakonec pro podnikatele stát připravil pouhý odsun plateb pojistného na sociální zabezpečení za květen až červenec a stále firmy za odklad plateb penalizoval, byť sníženými pětinovými sankcemi.

Antivirus C – odklad odvodů

Dočasné odpuštění sociálních odvodů přinese až nová verze programu Antivirus, kde vedle možnosti kurzarbeitu by měl fungovat tzv. režim C. Úplně prominout sociální odvody na čtvrt roku stát umožní zaměstnavatelům s méně než 50 zaměstnanci. Podle Hospodářské komory ale pomoc potřebují všechny firmy zasažené opatřeními proti šíření COVIDu-19. Na jednání sněmovny, které se uskutečnilo po uzávěrce tohoto vydání, proto doporučila poslancům rozšíření tohoto opatření také na větší podniky.

Problémem Antivirus C pro firmy je i podmínka, že zaměstnanci zasažených firem musí pobírat alespoň 90 % původní mzdy. Řada podnikatelů ale musela výdělky pracovníkům škrtat mnohem výrazněji, aby dopady krize vůbec přežili. Není proto důvod, aby byli z této pomoci vyloučeni. Limit mzdového poklesu proto Komora před jednáním sněmovny koncem května prosazovala navýšit z 10 na 30 %.

Další podpora a úlevy pro firmy a živnostníky

  • odklad podání daňového přiznání k dani z příjmu až do 1. 7. 2020
  • odklad termínu pro odevzdání přehledu příjmů pro ZP a ČSSZ do 3. 8. 2020
  • zrušení záloh daně z příjmu OSVČ splatných k 15. 6. 2020
  • možnost odkladu plateb DPH (o bezplatný odklad lze zažádat FÚ do 31. 7. 2020)
  • plošný odklad záloh silniční daně do 15. 10. 2020
  • výplata ošetřovného pro OSVČ

Podrobný přehled podpory naleznete na webu www.komora.cz/koronavirus.

Antivirus A a B – kurzarbeit

Firmy, které kvůli preventivním opatřením proti šíření koronaviru přišly o svůj odbyt a nemají využití pro všechny své zaměstnance nebo musely kvůli vládním nařízením uzavřít provozy, mohou využít tzv. kurzarbeit. Stát jim prostřednictvím programu Antivirus proplácí část mezd jejich pracovníků. Stát prodloužil možnost využití kurzarbeitu až do konce srpna.

V režimu A platí, že zaměstnavatel má nárok na proplacení 80 % náhrad mezd zaměstnanců včetně povinných odvodů. Maximální výše příspěvku dosahuje 39 000 Kč. Režim A platí pro firmy s nařízenou karanténou nebo uzavřené provozy.

V případě, že v důsledku preventivních opatření proti koronaviru vznikla překážka na straně zaměstnavatele (např. výpadek odbytu nebo nedostatku potřebných surovin pro produkci), mohou podnikatelé žádat o příspěvek v režimu B. A to až do výše 60 % náhrady mezd (včetně odvodů za sociální a zdravotní pojištění), max. 29 000 Kč měsíčně.

Pětadvacítka a odklad daní

Jako jednou z prvních pomocí, která se podařila Hospodářské komoře u vlády prosadit, byla podpora malých živnostníků a OSVČ. Projekt ministerstva financí s názvem Pětadvacítka nabízí za období od 12. března do 30. dubna kompenzační bonus ve výši 500 Kč denně a plnění v objemu až 25 000 Kč. Z důvodu prodloužení nouzového stavu a tím i pokračujícího uzavření provozoven následně ministerstvo financí připravilo novelu zákona, díky níž mohou poškozené OSVČ i nadále žádat o 500 Kč denně i v prodlouženém období od 1. května do 8. června, tedy až o dalších 19 500 Kč.

Živnostníci mohli zároveň využít odklad platby daňových záloh splatných 15. června letošního roku, a to až o 3 měsíce bez jakýchkoliv sankcí. Od března až do srpna rovněž nemusí OSVČ odvádět povinné zálohy na zdravotní a sociální pojištění.

Jak to je se společníky s. r. o.

Ohroženou skupinou podnikatelů, na kterou stát v první fázi zapomněl, byly malé společnosti s ručením omezeným, které nedosáhly na Pětadvacítku, Antivirus nebo programy COVID. Parlament díky iniciativě Komory a dalších podnikatelských svazů proto schválil také jednorázovou pomoc pro jednatele malých „eseróček“, kteří často podnikají ve stejných oborech jako živnostníci, např. v restauračních provozech nebo poradenství a byli nepochopitelně opomíjeni, ačkoliv se potýkají se stejnými problémy jako ostatní formy byznysu.

Společníci malých s. r. o. postižených krizí budou podle novely zákona o kompenzačním bonusu moci žádat stejně jako OSVČ o příspěvek 500 Kč denně. Čerpat ho mohou i zpětně, a to za období od 12. března do 8. června. Celkem mohou malí podnikatelé získat za uvedené období bonus ve výši 44 500 Kč.

Covid III – klíčový projekt pro likviditu

Zejména firmy, kterým kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru klesly příjmy a likvidita, mohou využít záruční program COVID III. Na jeho finální podobě spolupracovala Hospodářská komora a komerční banky se státem. Základem projektu je zajištění výhodných úvěrů formou garancí u komerčních bank, na které Českomoravská záruční a rozvojová banka vyčlení 150 mld. Kč.

Program je určen pro živnostníky a podniky do 500 zaměstnanců, jejichž ekonomické aktivity jsou omezeny v důsledku výskytu koronavirové infekce a souvisejících preventivních opatření. Úvěr lze mj. využít k úhradě provozních výdajů, jako jsou např. mzdy, nájemné, platby za energie, úhrada dodavatelsko-odběratelských faktur, pořízení zásob, materiálu.

Tyto záruky by měly firmám zajistit potřebnou likviditu na restart jejich podnikání po odeznění pandemie v objemu až 500 mld. Kč. Do projektu se zapojilo celkem 20 komerčních bank a finančních institucí. „Vnitřní regulace komerčních bank by bez garance mohly způsobit zamítnutí běžné firemní žádosti o úvěr malým a středním podnikům. Právě tyto záruky státu zpřístupní stovky miliard korun firmám, které by jinak půjčku kvůli horší ekonomické situaci nedostaly,“ vysvětluje prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

COVID III: Na jakou podporu mají firmy nárok

Podporu v rámci COVID III by mělo získat až 150 tisíc podnikatelů. Živnostníci a podniky do 250 zaměstnanců budou mít nárok na záruku až 90 %, firmy s více pracovníky, maximálně ale 500, pak získají záruku do 80 %. Maximální výše jednoho úvěru bude 50 mil. Kč.

 

Než bude pozdě

Hospodářská komora za přispění partnerů během billboardové a online kampaně Než bude pozdě nabádala v době koronaviru k záchraně podnikání, pracovních míst a k restartu tuzemské ekonomiky. Velkoplošné reklamy i inzeráty v Deníku odkazovaly na webové stránky Hospodářské komory, na kterých podnikatelé nalezli informace v souvislosti s výskytem onemocnění COVID-19 – bezplatnou poradnu renomovaných právních kanceláří, přehled požadavků podnikatelů a jejich plnění ze strany zákonodárců, strukturovaně zpracované kroky vlády, příručky a další pro podnikatele nezbytné zdroje.

Podpořit Komoru v jejím úsilí pomoci podnikatelům a při jejím vyjednávání s vládou o podpoře živnostníků a zaměstnavatelů se rozhodly firmy a podnikatelé z několika odvětví, mezi nimi např. Lubomír Kovařík z České zbrojovky, Radim Jančura z RegioJetu, Tomáš Prouza ze SOCR, investiční skupina PPF, společnost EKO-KOM, právní kanceláře HAVEL & PARTNERS nebo Becker a Poliakoff Consulting a další. Firma BigBoard pak poskytla 120 velkoplošných outdoorových reklamních ploch napříč republikou, zajistila jejich výrobu i montáž.

Děkujeme.

Články autora Miroslav Beneš

Nejnovější články

Analýzy
Každý druhý e-mail na Seznamu je marketingové sdělení

Data za rok 2023 potvrzují, že popularita e-mailingu...

Právě hromadné zprávy tvoří v Seznam schránkách každý...

Seznam rozděluje e-maily do tří složek: Primární, Hromadné...

Nejúspěšnějším měsícem v počtu odeslaných e-mailů byl v...

Cestovní ruch
Praha má přímé letecké spojení s Azorskými ostrovy

Dostat se přímým letem bez přestupů z Prahy...

Linka bude obsluhována letadlem Boeing 737 s kapacitou...

Smartwings nasadí na provoz nadcházející rušné letní sezóny...

Expertní pohled
Aktuální vývoj v Německu nabízí mírný optimismus

Podle nedávno zveřejněného předběžného průzkumu se hospodářský pokles...

Odpověď, z čeho ekonomického oživení v Německu plyne,...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...