Pondělí 6. května 2024
ikona hodiny28. 5. 2021 13:26

Vláda na některé obory stále zapomíná

Hospodářská komora oceňuje, že vláda vyšla vstříc požadavkům podnikatelů a už od 31. května přistoupila k výraznému rozvolnění covidových opatření. Otevření vnitřních prostorů restaurací, bazénů nebo wellness center je podle Komory vzhledem k ustupující pandemii covidu-19 logickým krokem, který je navíc v souladu s původními plány kabinetu. Přesto stále existují obory, které jsou v nejistotě ohledně svého budoucího provozu. Například kongresy a eventy vyčkávají, zda vláda i jim povolí volnější režim.

Miroslav Beneš Miroslav Beneš autor

Absolvent Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze (obor Žurnalistika) pracoval od roku 2013 ve zpravodajství České televize. Zde se jako redaktor věnoval převážně ekonomickým tématům, burzovnímu zprávám a tvorbě příspěvků pro pořady Ekonomika ČT24, Byznys ČT24 nebo Události. Od roku 2017 pracuje v Hospodářské komoře, kde se podílí na tvorbě mediální komunikace této instituce. Vedle tvorby tiskových zpráv a organizace tiskových konferencí spolupracuje na obsahu časopisu Komora a je autorem týdenních Newsletterů Hospodářské komory.

Foto: Shutterstock.com Restart ekonomiky by neměl znamenat konec kompenzací Foto: Shutterstock.com

Už ve čtvrtek Hospodářská komora apelovala na vládu, aby rozvolnila opatření od nadcházejícího pondělí. „Oceňujeme, že vláda argumenty podnikatelů vzala v potaz a umožnila dřívější návrat do normálního života. Je nicméně třeba zopakovat, že pro stále omezené obory musí stát zachovat kompenzační programy. Jinak riskuje o mnoho pomalejší návrat ekonomiky k normálu,“ říká prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Jedním z oborů, který podle Komory zůstává stále nelogicky omezen, jsou pořadatelé kongresů a eventů, jejichž povolená kapacita je stále podle aktuálního nařízení nižší než kupř. v případě kulturních akcí. „Podle našeho názoru jde o značný nepoměr. Vláda dosud nevysvětlila, v čem je jakýkoliv koncert méně rizikový než třeba firemní kongres. S naším oborem navíc vláda o důvodech přísnějších opatření pro eventy nekomunikuje a naše detailně připravené návrhy dlouhodobě ignoruje. Jsme každopádně připraveni se s reprezentanty státu sejít a o dalším postupu jednat,“ sděluje Vít Rozehnal, předseda České eventové asociace.

Vzhledem k nízké sedmidenní incidenci onemocnění covidem-19 navrhuje Hospodářská komora také ukončit plošné testování ve firmách už v průběhu června. „Ušetřené prostředky by měl stát alokovat pro podzimní období, pokud by se koronavirová nákaza vrátila. V případě, že by byla poslední čtvrtina roku epidemicky horší, budou se ušetřené peníze státu i firem z první poloviny roku hodit, jakkoliv věřím, že k tomu nedojde,“ uvádí předseda Sekce zdravotnictví a sociálních služeb Hospodářské komory Ivo Hlaváč.

I přes výrazně se lepšící pandemickou situaci v ČR Hospodářská komora upozorňuje podnikatele a veřejnost, aby i nadále důsledně dodržovali preventivní opatření. „Je v zájmu nás všech, abychom se vyhnuli další vlně koronavirové pandemie a jakýmkoliv lockdownům. A i když se od pondělí do jisté míry vracíme do běžného života, musíme být obezřetní a chovat se rozumně,“ uzavírá Dlouhý.

Články autora Miroslav Beneš

Nejnovější články

Analýzy
Část firem benefity omezila nebo zrušila

Poskytování benefitů mimo mzdu omezily nejčastěji podniky menších...

Tyto kategorie benefitů, kam spadají například preventivní vyšetření,...

Expertní pohled
Stále lepší překladače znásobily úspěšnost kybernetických útoků

„Revoluce v zásadě nastala před třemi lety, kdy se...

„Kvalita automatických překladačů má dopad nejen na úspěšnost...

Analýzy
Důležité jsou vztahy na pracovišti a firemní kultura

„Podle našich dat jdou očekávání zaměstnanců v pomyslné...

Důležitost firemní kultury je pro image firmy a...

Inovativní firmy se snaží vytvářet inspirativní pracovní prostředí....

Z oblasti benefitů již zaměstnancům nestačí běžná multisportkarta,...

Stejně tak je, zejména pro mladší generaci, dnes...

„Atmoskop.cz poskytuje lidem mimo jiné také takzvaný Company...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...