Sobota 4. května 2024
ikona hodiny13. 6. 2021 20:28

Virtuální realita baví i vzdělává žáky soutěže T-Profi

Soutěž T-Profi Talenty pro firmy, kterou již šestým rokem organizuje Jihočeská hospodářská komora a Jihočeská společnost pro rozvoj lidských zdrojů, se blíží do finále. Letošní ročník díky koronavirové pandemii přinesl nový koncept zadání soutěžních úkolů, technologie i atraktivní prostředí virtuální reality, ve které 17. června 2021 proběhne slavnostní vyhlášení vítězů. Svými hlasy o vítězi může rozhodnout i široká veřejnost.

Dominika Krejčířová autor

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Letošní šestý ročník soutěže T-Profi, kterou pořádá Jihočeská hospodářská komora ve spolupráci s Jihočeskou společností pro rozvoj lidských zdrojů, přináší mnohé novinky. Nejenom v odlišném zadání soutěžních úkolů, ale i ve využití virtuální reality.

„Hlavní výhodou virtuální reality je prožitek. Místo vyprávění, sledování nebo memorování si studenti mohou danou látku zažít, a to je podle mě nejlepší způsob učení. V soutěži T-Profi se tuto technologii snažíme přiblížit i lidem, kteří s ní nemají zkušenosti, aby mohli poznat její výhody,“ přibližuje způsoby využití virtuální reality Andrej Braguca, co-founder společnosti Virtual Lab, která je partnerem soutěže T-Profi.

„S virtuální realitou se mohou žáci, ale i veřejnost setkat také na webových stránkách www.t-profi.eu. Zde najdou návod na instalaci programu, pomocí kterého vstoupí do virtuální reality, v níž uvidí všechna soutěžní videa jednotlivých týmů. Jejich výsledné pořadí mohou ovlivnit skrz hlasování, které bude probíhat až do slavnostního vyhlášení vítězů,“ zmiňuje Barbora Sejková, organizátorka soutěže T-Profi. A právě slavnostní zakončení celého klání, které se letos zaměřilo na téma Cílová stanice: vesmír, bude rovněž zpestřeno o virtuální prostor.

T-Profi

Do soutěže, která má za cíl popularizovat techniku a technické profese u dětí a mládeže, se letos zapojilo 12 týmů – deset jihočeských a dva rakouské. Všichni soutěžící si otestovali nejen svoji zručnost, ale i digitální znalosti, schopnosti komunikace mezi vrstevníky i s dospělými či spolupráci v týmu. Nad soutěží převzal záštitu hejtman Jihočeského kraje MUDr. Martin Kuba a primátor města České Budějovice Ing. Jiří Svoboda.

Soutěž T-Profi se uskutečnila i díky financování z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Programu INTERREG V-A Rakousko-Česká republika.

„Hlavní výhodou vyhlášení ve virtuální realitě bude společné setkání v jednom prostředí. Výrazně se to tím liší od videohovorů. Zajímavé určitě bude, že celé vyhlášení probíhá přímo ve vesmíru, a tím přinášíme úplně jinou atmosféru. Zároveň vítězové dostanou i virtuální trofej,“ láká veřejnost na připravovanou novinku Andrej Braguca.

Soutěžní týmy složené ze tří žáků základních a tří žáků středních škol pod taktovkou kapitánů z jihočeských firem během května vytvořily pestré modely, jejichž kreativitu a různorodost ocenila i odborná porota při online prezentacích jednotlivých týmů. „Mnohé z nich využily lega, ale i 3D tisku či dokonce dronů, aby sestavily funkční zařízení. K rozpohybování rekvizit žáci použili různé grafické programy včetně vizuálních efektů a s pomocí micro:bitu je naprogramovali do animovaných spotů. Videa s podtextem Starwars, Apollo 11 či Malý princ pak žáci odprezentovali odborné porotě, která má rovněž vliv na výsledné pořadí. Do poslední chvíle ale nebude o vítězi jasno, rozhodnout totiž může právě i veřejnost,“ říká Barbora Sejková a zároveň tím vybízí všechny k hlasování a účasti na slavnostním vyhlášení, které proběhne 17. června od 16:00 hod. na www.t-profi.cz.

 

Články autora Dominika Krejčířová

Nejnovější články

Analýzy
Hypotéky očima experta

Aktuální analýza přináší přehled vývoje v oblasti úrokových...

Březen 2024 byl podle statistických údajů České národní...

Úrokové sazby jsou, přinejmenším pro mě osobně, spíše...

Druhým hlavním důvodem je bezesporu fakt, že čím...

Situace okolo zákona o spotřebitelském úvěru a možnost...

Pojem „nevýkonné úvěry“ označuje laicky řečeno úvěry, u...

V den vydání tohoto dokumentu proběhlo měnověpolitické zasedání...

Další zasedání bankovní rady nás čeká za bezmála...

Advertorial
Panevropská univerzita potvrzuje svou kvalitu

„Jsme nesmírně hrdí na udělení institucionální akreditace, jež...

Panevropská univerzita je první univerzitou vzniklou po novele...

Expertní pohled
V budoucnu bude možné pojistit takřka cokoliv

První pojistka se jménem Slavia pojišťovny byla prodána...

Zmínil jste se, že tuto novinku ocení podnikatelé,...

Všichni cizinci pocházející ze zemí mimo EU mají...

Hrdě se hlásíte k partnerství Velké pardubické, která se...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...