Neděle 28. dubna 2024
ikona hodiny9. 8. 2021 17:13

Statistici přinesli dobré zprávy

Český statistický úřad dnes zveřejnil detailní data vybraných segmentů ekonomiky za druhé čtvrtletí. Opravňují k mírnému optimismu, nicméně odpovídají očekáváním. I služby se po uvolnění restrikcí odrážejí ode dna.

Tomáš Chrámecký autor

Petr Karban Petr Karban spoluautor

šéfredaktor portálu KomoraPlus, měsíčníku Komora a magazínu Be the Best
Dlouhodobě se orientuje na ekonomická a společenská témata, podnikání, personalistiku, komunikaci, reklamu a marketing. V komunikační agentuře COT group působí také jako marketingový stratég a kreativní ředitel.

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Přes pozitivní zprávy se řada subjektů potýká s problémy, které v mnoha případech mají existenční rozměry. A potvrzují se slova expertů, kteří již před rokem tvrdili, že jedna věc jsou restrikce samotné, ale významnější pro ekonomiku bude ochota lidí vrátit se k někdejším návykům. Pandemie totiž změnila i ty.

Oživení ve službách

Ve 2. čtvrtletí se tržby zvýšily meziročně o 13,8 %, bez očištění o 14,8 %, mezičtvrtletně vzrostly o 3,4 %. Mezičtvrtletně i meziročně rostla všechna odvětví služeb. „Čtvrtletní tržby ve službách vzrostly poprvé od konce roku 2019. Vysoká tempa růstu v odvětvích spojených s cestovním ruchem jsou důsledkem výrazných propadů v loňském roce. Například tržby letecké dopravy vzrostly na více než dvojnásobek loňských hodnot, tržby v ubytování se zvýšily téměř o třetinu. Tržby cestovních kanceláří a agentur byly v porovnání s loňskem více než pětinásobné,“ říká Marie Boušková, ředitelka odboru statistiky obchodu, dopravy, služeb, cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ. Podrobnosti najdete na https://www.czso.cz/csu/czso/cri/sluzby-2-ctvrtleti-2021.

Návštěvnost se odrazila ode dna

Počet přenocování hostů v hromadných ubytovacích zařízeních dosáhl ve 2. čtvrtletí roku 2021 celkem 4,2 milionu nocí, což bylo meziročně o 56,1 % více. Do hromadných ubytovacích zařízení přijelo ve sledovaném období celkem 1,6 milionu hostů, meziročně to představovalo zvýšení o 51,3 %. „Ve 2. čtvrtletí letošního roku se návštěvnost hromadných ubytovacích zařízení dostala do kladných čísel. Stalo se tak po pěti čtvrtletích poklesu kvůli koronavirové krizi. Meziročně se zvýšil počet příjezdů o 51 % a počet přenocování o 56 %. V porovnání s předcovidovým rokem 2019 jsou ale výkony ubytování pouze třetinové,“ komentuje aktuální výsledky Pavel Vančura, vedoucí oddělení statistiky cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ. Další informace na webu https://www.czso.cz/csu/czso/cri/cestovni-ruch-2-ctvrtleti-2021.

Růst výroby masa pokračoval

Výroba masa ve 2. čtvrtletí 2021 dosáhla 116 277 tun, v meziročním srovnání to bylo o 4,3 % více, avšak převážně vlivem nízké srovnávací základny loňského roku. Ceny zemědělských výrobců jatečného skotu se meziročně zvedly o 3,3 % a jatečné drůbeže o 0,9 %. Ceny prasat opět zůstaly pod úrovní srovnatelného období loni (−17,7 %). „Výroba masa se ve 2. čtvrtletí meziročně zvýšila o 4,3 %. Vzhledem k poslednímu srovnatelnému období před koronavirovou pandemií, 2. čtvrtletí roku 2019, vychází výsledek produkce masa vyšší o 2 %. Ceny jatečných prasat se odrazily od svého dna. Zemědělci prodávali jatečná prasata v průměru za 36,25 Kč za kg jatečné hmotnosti,“ říká Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví.

„Přestože výroba masa se v poslední době zvyšuje, zemědělci se potýkají s nepříznivou úrovní cen, za které prodávají jatečná zvířata, navíc ceny vstupů rostou mnohem rychleji. Tento trend se nejvíce projevuje v chovu prasat,“ dodává Markéta Fiedlerová z oddělení statistiky zemědělství a lesnictví. Více najdete na https://www.czso.cz/csu/czso/cri/zivocisna-vyroba-2-ctvrtleti-2021.

 

 

Články autora Tomáš Chrámecký

Nejnovější články

Názory
Česko v pasti NIMBYsmu

Dobrý příkladem je nedávná debata o vysokorychlostní železnici....

To vše ilustruje současné Česko. Chceme být moderní...

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...