Čtvrtek 25. dubna 2024
ikona hodiny18. 7. 2022 14:48

Severní Kypr: Skrytý poklad ve Středomoří

Je to už takový kolorit, že se v zimě otevře téma dovolené. Většinou to bývá: „Chci k moři, za teplem!“ Přání na první pohled snadno splnitelné, že? Jenže při hlubším uvažování se začínají objevovat nejrůznější ALE. Chci k moři, ale někam, kde není na pláži moc lidí. Chci k moři, ale musí být čisté. Chci k moři, ale musí tam být i co vidět. Nebudu přece celou dovolenou trávit jen na pláži…

Jan Doležal autor

Foto: Shutterstock.com Zlatá pláž I. Foto: Shutterstock.com

Každý z nás hledá něco trochu jiného. Ať už jsou ale vaše tužby jakékoliv, většinu z nich dokáže splnit Severní Kypr. V čem je jeho skrytý potenciál?

Relax u vody, která je nejčistší

Moře, které Severní Kypr obklopuje, je považováno za jedno z nejčistších vůbec. Říkají to turističtí průvodcové a souhlasí s tím i Evropská agentura pro životní prostředí. Ta v roce 2020 kvalitu vody testovala a došla k závěru, že nejčistší voda v Evropě je právě na Kypru. Tak si ji užijte. Většina hotelových komplexů nabízí soukromou pláž s pozvolným přístupem do moře. A během pár minut se dá dojet také k některé z veřejných pláží. Třeba ke známé Zlaté pláži na východě území, kterou mnoho průvodců označuje za jednu z nejkrásnějších na celém Kypru. Ochladit se ale můžete také v bazénech různých tvarů v klidných hotelových resortech. Ty nejznámější jsou v letovisku Bafra, které bylo vybudováno poměrně nedávno. Něco do sebe ale mají prakticky všechny hotelové komplexy – kromě přímého přístupu do moře třeba i řadu bazénů a aquaparků s tobogány, které si užijí malí i velcí.

Severní Kypr je destinací stále ještě masami neobjevenou. Proto zde stále najdete kilometry a kilometry nádherných opuštěných pláží s malými dřevěnými bary, kde bez problémů zapomenete na okolní hektický svět. Je to zároveň destinace, která svými hotely, službami a čistotou moře uspokojí ty nejnáročnější klienty. Ubytování určitě doporučuji v jihovýchodní oblasti Bafra, kde najdete komplexy tří luxusních hotelů s udržovanými zahradami, čistými plážemi a moly s plážovými Relax zónami. Hotel Concorde Luxury Resort má velký aquapark oddělený od hlavní části, výskající děti jezdící na skluzavkách tedy nikoho neruší, má také nejlepší dětský klub a cestovní kancelář Blue Style zde organizuje animační programy zdarma. Vedlejší hotel Kaya Artemis Resort je ztělesněním řecké mytologie a kultury, plážová pohoda je zde doplněna absolutně kulturním prostředím. Resort Noah’s Arch Deluxe hotel & spa je vyhlášen nádherným bazénem s barem a naprosto úžasnou zahradou, v níž jsou rozeseta křesla a zavěšeny houpačky.

Ilona Topolová, Senior PR & Communication Manager CK Blue Style

A co lidé, kteří dávají na dovolené přednost spíše poznávání místních lokalit a pamětihodností? I ti si přijdou na Severním Kypru na své. Turecká část ostrova je památek a zajímavých míst plná. Nespornou výhodou navíc je, že tyto památky můžete navštívit během několika dní prakticky všechny. Severní Kypr je totiž stejně velký jako například Karlovarský kraj. Kam tedy zamířit?

Karpaz

Neopakovatelný zážitek zajistí třeba výlet za divokými oslíky na poloostrově Karpaz. Cesta k nim je sice trochu trnitá (je obklopena rostoucími bodláky a místní silničky vyžadují trpělivost), ale stojí za to! Místní vláda se snaží – i kvůli oslíkům a mořským želvám – tuto oblast co nejvíce uchránit od dopadů masového turismu. Proto zde téměř chybí ubytovací i stravovací zařízení a cestičky se opravy také jen tak nedočkají. Je to schválně. Pokud se sem ale stejně vydáte, čeká vás odměna – památky, ze kterých dýchá historie. Jednou z nich je například klášter Apostolos Andreas nacházející se v nejvýchodnějším cípu ostrova.

Nikósie

Hlavní město Kypru je světovým unikátem. Je rozděleno na řeckou a tureckou část, a je tak jediným rozděleným hlavním městem na světě. Obě části jsou odděleny demilitarizovanou zónou spravovanou OSN. Přecházet z jedné části do druhé lze pouze na dvou místech a musíte při tom projít pasovou kontrolou. Při návštěvě města rozhodně stojí za to navštívit obě části a objevit na první pohled viditelné rozdíly. Nejznámější stavbou Nikósie je tzv. Benátská zeď, která tvoří hradby starého města. Dalším místem k zastavení se pak může stát Selimova mešita. Tato původně gotická katedrála, jejíž stavba začala na začátku 13. století, nebyla nikdy dokončena. Osmané ji pak po dobytí města v druhé polovině 16. století přeměnili na mešitu. Nedaleko od ní se nachází i Büyük Han, nejstarší ze starých tureckých hanů (hostinců se čtvercovým nádvořím). Dnes se v něm nachází restaurace, menší galerie a kavárna. Chcete ochutnat některou z kyperských specialit jako například halloumi? Pak je tento hostinec tou pravou zastávkou.

Famagusta

Na východním pobřeží Severního Kypru leží město Famagusta s bohatou minulostí. Ve starém přístavu se nachází významná pevnost zvaná Othellova věž. Svůj název získala díky anglickému dramatikovi Williamovi Shakespearovi, který právě sem umístil děj svého slavného díla Othello. I v tomto městě naleznete překrásnou mešitu – Laly Mustafa Pashi. Tím nejzajímavějším místem ve Famagustě je ale bez debat letovisko Varoša. Dříve šlo o přepychovou čtvrť, která se pyšnila krásnými plážemi, luxusními hotely a obchody. Letovisko v minulosti navštívily i takové osobnosti jako Brigitte Bardot, Elizabeth Taylor s Richardem Burtonem nebo skupina ABBA. Od turecké invaze v roce 1972 ovšem zůstává čtvrť zcela opuštěná a dnes je z ní tak trochu „město duchů“.

Salamis

Asi osm kilometrů od Famagusty je k vidění také antické město Salamis, které vzniklo už v 8. století před naším letopočtem. Dříve obchodní a kulturní centrum ostrova je dnes významnou archeologickou lokalitou. Po velkém zemětřesení, které do města zaneslo bahno, zůstává opuštěné. Od 70. let minulého století zde díky tomu probíhají archeologické práce, které objevují stále další a další části města. Obdivovat tak můžete pozůstatky veřejných lázní, sportoviště zvaného gymnasion nebo římského divadla, které mělo v dobách největší slávy kapacitu 15 000 diváků.

Kyrenia

Kouzelným místem pro výlet je i Kyrenia, která se nachází 23 kilometrů hlavního města. Je totiž plná historických a církevních památek. Mezi ty nejvýraznější patří velký starý hrad a přístav. Ten je lemovaný úzkými uličkami s restauracemi a obchůdky. Ve srovnání s ostatními severokyperskými městy je Kyrenia tím rušnějším. Místní obchodníci se totiž mohou přetrhnout, aby vaše kroky vedly právě do jejich obchůdků a restaurací. I tady si ale užijete chvilku klidu – stačí jen zamířit na zříceninu gotického opatství Bellapais, které leží na úpatí kopců. Díky tomu je odtud překrásný výhled na celé město. Opatství vybudované premonstráty dnes slouží jako kulturní místo s muzeem, restaurací a kavárnou. Tak dejte odpočinout nohám vychutnejte si některý z koncertů, které se tady na začátku léta konají.

Nejnovější články

Trendy
Belgický příklad pro Česko

„Lidé by nemuseli shromažďovat a odvážet nesešlápnuté lahve...

Při zavedení digitálního zálohového systému by v Česku...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...

Pohled z praxe
Vinařský ráj vstupuje na rakouský trh

„České vinohrady představují pouze 0,54 % z celkového...

Pro Vinařský ráj se jedná již o historicky...

„Ve Vinařském ráji vidíme mnoho příležitostí, jak trh...

Nejnovější Advertorial

Cestovní ruch
Firemní cestování s Leo Express: Efektivní a pohodlná volba

Mladý a dynamicky se rozvíjející dopravce Leo Express...

Věrnostní program určený pro podnikatelské subjekty umožňující nákup...

Chcete svým zaměstnancům nabídnout benefit pro jejich soukromé...

Nabídka korporátního cestování od Leo Express má řadu...

Business Class Potřebujete v klidu pracovat a chcete...

Cestovní ruch
Slovanský dům: Elegán s dobrou karmou

Na toho, kdo se ocitne uvnitř, dýchne okázalý...

Nad různými architektonickými úpravami paláce nakonec převážila ta...

Slovanský dům spojuje historii a současnost v jedinečný...

Management Slovanského domu má ambice, aby tenhle palác...

Současný Slovanský dům je v první řadě multifunkční...

Cestovní ruch
Jízdenky na Leo Express: V předstihu a výhodněji

S vlaky Leo Express můžete cestovat z Prahy...

Vaše dovolená začne již na palubě vlakových spojů....

S podzimem Leo Express obměňuje také menu ve...

Díky věrnostnímu programu Smile Club můžete čerpat mnoho...