Čtvrtek 18. dubna 2024
ikona hodiny1. 3. 2023 07:52

Spousta firem stále podceňuje kybernetická rizika

Páteří digitální bezpečnosti je efektivní log management

Tisíce subjektů v České republice musí nejpozději do druhé poloviny příštího roku zavést opatření, která budou v souladu s požadavky nové evropské směrnice o kybernetické bezpečnosti NIS 2. Ačkoliv se nový zákon o kybernetické bezpečnosti teprve připravuje, otálet se rozhodně nevyplatí.

Mariana Pohlová autor

Foto: TeskaLabs Efektivní log je základ kybernetické bezpečnosti Foto: TeskaLabs

Spousta firem a institucí otázku kyberbezpečnosti dosud příliš neřešila nebo se k ní stavěla velmi laxně. Podle průzkumů více než 50 % českých manažerů neabsolvovalo žádné školení v této oblasti.

„Ve spojení s kritickým nedostatkem odborníků v oblasti IT a kyberbezpečnosti z toho může vzniknout třaskavá směs, která s sebou přináší nejen ohrožení firemních dat a citlivých informací, ale také značné finanční sankce a osobní odpovědnost konkrétních osob v případě nesplnění požadavků, které z NIS 2 a ZoKB vyplývají,“ říká Aleš Teska, spoluzakladatel a CEO české technologické společnosti TeskaLabs, a dodává, že základním prvkem k zajištění kyberbezpečnosti je kvalitní log management.

NIS2

Evropský parlament na svém jednání 10. listopadu 2022 a Rada Evropské unie na jednání 28. listopadu 2022 přijaly znění nové směrnice o opatřeních k zajištění vysoké společné úrovně kybernetické bezpečnosti v EU, tzv. směrnice NIS 2. V platnost vstoupila 20. dnem po tomto zveřejnění. Členské státy EU pak mají 21 měsíců od vstupu směrnice v platnost na to, aby její ustanovení začlenily do svého vnitrostátního práva.

Směrnice NIS2 nově rozšiřuje okruh povinných osob v oblasti kybernetické bezpečnosti, zpřísňuje požadavky na hlášení bezpečnostních incidentů, zavádí osobní odpovědnost managementu a zásadně zvyšuje sankce za nedodržení povinností.

NIS 2 dělí organizace do dvou skupin – na subjekty zásadního významu a subjekty důležité. Opatření se tak budou týkat více než 6000 firem a institucí v České republice – od energetiky, zdravotnictví, potravinářství nebo chemický průmysl přes dopravu, bankovnictví, vodárenství, výrobu potravin či digitální infrastrukturu po poštovní a kurýrní služby, nakládání s odpady, veřejnou správu a mnoho dalších odvětví. Kromě oboru působnosti je jedním z kritérií pro zařazení pod NIS 2 také roční obrat a počet zaměstnanců. Spadat pod ni bude tedy většina komerčních subjektů.

Co je log management

Log management se využívá k centralizovanému sběru, ukládání, analýze a vizualizaci logů z různých zdrojů. Může jít o aplikace, síťová zařízení, operační systémy, cloudová úložiště apod. Logové záznamy zpracovávají události, které se odehrály v IT systému, ať už jde o chyby, výjimky, úspěšná i neúspěšná přihlášení nebo přístupy k datům.

Díky efektivnímu log managementu je možné:

  • Včas odhalit problémy v systému (chyby, výpadky, útoky),
  • zlepšit bezpečnost díky informacím o akcích provedených v IT systému,
  • optimalizovat výkon systému,
  • splnit požadavky na compliance – např. NIS 2.

TeskaLabs

Technologická společnost, která se dlouhodobě zabývá vývojem pokročilých softwarových produktů pro kybernetickou bezpečnost, jako jsou SIEM, Logmanagement a PKI řešení kybernetické bezpečnosti, které pomáhají firmám plnit vysoké bezpečnostní standardy v této oblasti.

Firmu založili Aleš Teska a Vladimíra Tesková v roce 2014. Oba už v tu dobu měli za sebou i další úspěšné společné projekty, mj. systém pro mobilní operátory, který monitoruje kvalitu služeb, nebo online nástroj projektového managementu.

Z původního ostře sledovaného startupu nabízejícího řešení pro zabezpečení mobilních aplikací a bezpečné připojení mobilních zařízení do firemních sítí se postupem času stala renomovaná technologická společnost v oblasti kybernetické bezpečnosti.

Velký podíl na tom mělo nejen přestěhování do Londýna, ale také účast v náročném programu prestižního globálního akcelerátoru TechStars, v němž byl TeskaLabs prvním českým startupem. Díky tomu si TeskaLabs vybrala britská pobočka firmy Cisco do svého programu podpory začínajících technologických firem.

Její služby a bezpečnostní řešení využívají firmy a instituce napříč odvětvími – například O2, IKEM, Fakultní nemocnice Plzeň, TV Nova, TV Prima, Linet, AXA, Heureka, MPSV, Jablotron, Innogy, Axenta a další.

LogMan.io od TeskaLabs – efektivní řešení log managementu

Mezi signature produkty TeskaLabs patří LogMan.io, vysoce sofistikovaný nástroj log managementu pro sběr, analýzu a archivaci logů. Produkt je připraven k okamžitému a jednoduchému nasazení v jakémkoliv IT prostředí a umožňuje snadnou rozšiřitelnost na plnohodnotný TeskaLabs SIEM.

„LogMan.io nepřetržitě monitoruje provoz IT infrastruktury, podporuje rychlé řešení incidentů a zajišťuje auditní stopu. Díky včasné a přehledné detekci problémů ochrání důležitá a citlivá data ve všech typech organizací,“ doplňuje Aleš Teska.

Ke klíčovým vlastnostem nástroje patří např. unikátní řešení HA (vysoká dostupnost), snadná rozšiřitelnost na další zdroje logů a událostí bez nutnosti programování, vysoká propustnost (100 000 EPS a více), proudové zpracování dat v reálném čase aj. Rozsáhlé možnosti využití pak LogMan.io nabízí pro Business Inteligence, Big Data a Machine Learning.

Samozřejmostí je splnění požadavků ZoKB, GDPR a ČSN ISO 27001:2013, stejně jako nároků vyplývajících z nové evropské směrnice o kybernetické bezpečnosti NIS 2.

TeskaLabs nabízí několik možností nasazení produktu, a to formou dodání společně s hardwarem, ve virtualizované prostředí, prostřednictvím softwarové licence nebo jako komplexní servis.

Více informací na www.teskalabs.com, logman.io, na FCB, Twitteru nebo LinkedIn.

Log management se nevyplatí podceňovat

Absence kvalitního log managementu může vést k řadě problémů, na jejímž konci stojí negativní dopady na bezpečnost, ekonomiku, výkon i reputaci firmy. Patří k nim mj. zvýšené riziko bezpečnostních hrozeb, zpoždění detekce problémů, omezená schopnost analýzy dat nebo obtížné opravy problémů.

Řešení těchto problémů je často velmi nákladné a časově náročné. Věnovat dlouhodobou a hlavně systematickou pozornost log managementu se rozhodně vyplatí.

Články autora Mariana Pohlová

Nejnovější články

Trendy
Timber Praha – první udržitelná dřevostavba bytových domů v Praze

Domy komorního charakteru Timber Praha obsahují 62 jednotek...

Arcus City – v blízkosti přírody, na dosah...

Expertní pohled
Fulfillment: Revoluce v logistice

Fulfillment není jen proces doručování zboží, je to...

Majitelé e‑shopu se nemusejí starat o kapacitu skladových...

Nicméně vize značky LOG4U sahá daleko za pouhé...

Společnost Geek+ přinese špičkové mobilní roboty pro přepravu...

Trendy
Perfektní klima pro elektrické vozy

Všude tam, kde jsou kladeny vysoké požadavky na výkon,...

HVH topení přeměňuje stejnosměrný elektrický proud na teplo...

Pokud máte benzinové nebo naftové auto, je pro...

Nejnovější Expertní pohled

Expertní pohled
Fulfillment: Revoluce v logistice

Fulfillment není jen proces doručování zboží, je to...

Majitelé e‑shopu se nemusejí starat o kapacitu skladových...

Nicméně vize značky LOG4U sahá daleko za pouhé...

Společnost Geek+ přinese špičkové mobilní roboty pro přepravu...

Analýzy
Vědí, ale nepřipravují se

„Výsledky průzkumu nás překvapily. Odhalily, že připravenost na...

Ale právě v tom je ta šance. „ESG je...

A jak tedy průzkum zrealizovaný BDO Hungary dopadl? Naprostá...

„Důvodem je také více peněz na investice a také...

Ačkoli si firmy jsou vědomy potřeby udržitelného fungování,...

Expertní pohled
Pět největších trendů v oblasti SASE pro rok 2024

Vedle toho se IT bezpečnostní týmy musí vypořádat...

Mít produkty od více dodavatelů téměř vždy vede...

SASE umožňuje přijetí zero-trust technologie. Princip zero-trust spočívá...

„Integrovaná řešení SASE musí být vybavena umělou inteligencí...

Dá se očekávat, že SASE bude plně flexibilní...

Monitorování digitálních zkušeností (DEM) je dnes často považováno...