Úterý 30. dubna 2024
ikona hodiny3. 2. 2023 13:48

Připravte se na výzvy v oblasti kybernetické bezpečnosti

Řešení české technologické firmy TeskaLabs uspělo i ve světě

Česká republika obsadila 5. příčku v počtu kybernetických útoků v Evropě, na žebříčku méně bezpečných států pak zastává nelichotivou 30. pozici.  Firmy v Česku se potýkají s cca 1 800 útoky týdně, čímž překračují evropský průměr až o 700 útoků. Jen za říjen 2022 byl u nás zaznamenán rekordní počet DDoS útoků – více než za předchozích 9 měsíců. Napadené společnosti musí každoročně řešit nejen obrovské ekonomické ztráty, ale také těžko napravitelné škody na reputaci a s tím související odliv zákazníků.

Mariana Pohlová autor

Foto: Shutterstock.com Kybernetických útoků v Česku přibývá Foto: Shutterstock.com

Náprava škod způsobená těmito útoky je podstatně dražší než prvotní investice do kvalitních nástrojů kyberbezpečnosti. To potvrzuje i Aleš Teska, jeden ze zakladatelů a generální ředitel české technologické firmy TeskaLabs, která má dlouholeté zkušenosti s kyberbezpečností nejen u nás, ale např. i ve Velké Británii.

TeskaLabs

Technologická společnost, která se dlouhodobě zabývá vývojem pokročilých softwarových produktů pro kybernetickou bezpečnost, jako jsou SIEM, Logmanagement a PKI řešení kybernetické bezpečnosti, které pomáhají firmám plnit vysoké bezpečnostní standardy v této oblasti.

Firmu založili Aleš Teska a Vladimíra Tesková v roce 2014. Oba už v tu dobu měli za sebou i další úspěšné společné projekty, mj. systém pro mobilní operátory, který monitoruje kvalitu služeb, nebo online nástroj projektového managementu.

Z původního ostře sledovaného startupu nabízejícího řešení pro zabezpečení mobilních aplikací a bezpečné připojení mobilních zařízení do firemních sítí se postupem času stala renomovaná technologická společnost v oblasti kybernetické bezpečnosti.

Velký podíl na tom mělo nejen přestěhování do Londýna, ale také účast v náročném programu prestižního globálního akcelerátoru TechStars, v němž byl TeskaLabs prvním českým startupem. Díky tomu si TeskaLabs vybrala britská pobočka firmy Cisco do svého programu podpory začínajících technologických firem.

Nejen NIS 2 na pořadu dne

Cílem útoků se může stát kdokoliv. Jednotlivci se nejčastěji setkávají např. s podvodnými telefonáty, dezinformačními kampaněmi nebo phishingovými útoky, kyberkriminalita zaměřená na firmy a kritickou infrastrukturu státu je pak samozřejmě mnohem rafinovanější  – a její důsledky jsou v celospolečenském měřítku závažnější. V poslední době se cílené útoky nevyhnuly ani webům několika ministerstev, ČSÚ či prezidentských kandidátů. Optimismus opravdu není na místě – podobných aktivit bude zcela jistě přibývat.

I díky tomu přišla Evropská unie s iniciativou, která má ve společném prostoru zajistit vyšší odolnost veřejného i komerčního sektoru vůči podobným bezpečnostním rizikům. Výsledkem jsou i předpisy NIS 2 a DORA, které se dotknou tisíců subjektů u nás. Směrnice NIS 2 upravuje oblasti dosud řešené zákonem o kybernetické bezpečnosti (ZoKB), nařízení DORA reguluje požadavky na komplexní digitální odolnost všech firem ve finančním sektoru. Obě regulace kladou zvýšený důraz na systematické procesy řízení rizik, subdodavatelů atd.

Spolu s novelou ZoKB se konkrétní povinnosti sice dotknou subjektů v Česku „až“ ve 2. polovině příštího roku, Aleš Teska ale doporučuje věnovat se otázce kybernetické bezpečnosti systematicky a průběžně a rozhodně nenechávat vše na poslední chvíli. „Stačí si jen uvědomit množství firem a institucí, kterých se nová nařízení týkají,“ upozorňuje.

Firewall a antivir už nestačí

V rámci splnění podmínek současného ZoKB a požadavků vyplývajících z nové směrnice NIS 2 nabízí TeskaLabs několik pokročilých produktů. Vlajkovou lodí je LogMan.io – sofistikovaný nástroj pro sběr, analýzu a archivaci logů. LogMan.io přináší mj. úplný přehled o datech, včasné odhalení kybernetických hrozeb i přehledné uživatelské prostředí. Produkt je možné rozšířit na plnohodnotný TeskaLabs SIEM, který umožňuje v reálném čase automaticky monitorovat, korelovat a vyhodnocovat bezpečnostní události a vytvářet reporty.

V čem spočívá konkurenční výhoda řešení od TeskaLabs? „Na rozdíl od mnoha jiných společností na trhu nabízíme jasný argument v podobě vlastního vývojového centra i rozsáhlý profesionální tým bezpečnostních expertů, který je zákazníkům k dispozici od první konzultace. Díky tomu můžeme poskytnout řešení skutečně na míru a v případě potřeby zasáhnout prakticky okamžitě. A to nemluvím o našich zahraničních zkušenostech,“ doplňuje Aleš Teska.

Co plánuje TeskaLabs v roce 2023? „Kromě školení firemních zaměstnanců chystáme letos také pravidelné tematické webináře a zúčastníme se i několika významných konferencí po celé republice i v zahraničí. Doporučuji sledovat naše webové stránky www.teskalabs.com a www.logman.io nebo sociální sítě, kde budeme informovat o termínech akcí a dalších aktualitách z naší společnosti,“ uzavírá Aleš Teska.

Články autora Mariana Pohlová

Nejnovější články

Analýzy
Developeři v Česku si oblíbili strategii Shell & Core

Ke konci 1. čtvrtletí 2024 bylo v tomto...

Model Shell & Core se sice v omezeném...

S dokončením Shell & Core projektů developeři obvykle...

Vzhledem k aktuální situaci na trhu a trvale...

Trendy
Jedenáctý ročník Laboratoře Nadace Vodafone je v plném proudu

„Každý rok se těšíme, jaké zajímavé projekty v...

Do jedenáctého ročníku Laboratoře Nadace Vodafone se probojovaly...

Digitální logoped Vyslovuj v průběhu akceleračního programu spustil...

„Pokroky čtveřice projektů nás motivují pokračovat v našem...

Aktuality
Virtuální vodárna. K čemu se hodí digitální dvojče úpravny vody?

Partneři oslovili město Železná Ruda, zda by se...

„Digitální dvojče představuje počítačový model, který dokonale kopíruje...

Součástí digitálního dvojčete úpravny vody je i systém...

JUDr. Tomáš Koníček z Mezinárodního bezpečnostního institutu, který se...

Nejnovější Analýzy

Analýzy
Developeři v Česku si oblíbili strategii Shell & Core

Ke konci 1. čtvrtletí 2024 bylo v tomto...

Model Shell & Core se sice v omezeném...

S dokončením Shell & Core projektů developeři obvykle...

Vzhledem k aktuální situaci na trhu a trvale...

Analýzy
Každý druhý e-mail na Seznamu je marketingové sdělení

Data za rok 2023 potvrzují, že popularita e-mailingu...

Právě hromadné zprávy tvoří v Seznam schránkách každý...

Seznam rozděluje e-maily do tří složek: Primární, Hromadné...

Nejúspěšnějším měsícem v počtu odeslaných e-mailů byl v...

Analýzy
Podpoří stavební zákon digitalizaci nebo naopak?

Dosavadní verze stavebního zákona často vedla ke zbytečně dlouhým...

A její ředitel, Michal Vacek říká, že: „Nástup...

Zástupce stavební firmy, obchodní ředitel společnosti Subterra, Jiří...