Čtvrtek 2. května 2024
ikona hodiny12. 6. 2023 09:27

Technologie 5G zvýší bezpečnost v ulicích Bíliny

Čeští technologičtí specialisté vedou projekt využívající 5G připojení ke zlepšení bezpečnostních a sledovacích systémů v Bílině. Projekt s názvem Rozvoj městského bezpečnostního a situačního managementu v Bílině s podporou technologie sítí 5G vzešel ze soutěže 5G pro 5 měst, kde Bílina vyhrála společně s Jeseníkem, Karlovými Vary, Plzní a Ústím nad Labem. Vítězové soutěže získají přednostní testování nové technologie 5G a každému městu jsou poskytnuty služby v hodnotě více než 2 miliony korun, včetně metodické, personální a marketingové podpory.

Kateřina Fričová autor

Foto: Shutterstock.com V Bílině posílí bezpečnost v ulicích 5G sítě Foto: Shutterstock.com

Projekt Rozvoj městského bezpečnostního a situačního managementu, který realizuje tým českých výzkumníků včetně společností VDT Technology, Certicon a M2C, bude prováděn prostřednictvím minimálně 15 bodů městského kamerového, bezpečnostního a dohledového systému nově připojených skrz 5G síť k dohledovému centru Městské policie Bílina. Kompletní řešení zahrnuje pořízení potřebné technologie, vytvoření provozního prostředí a propojení všech komponent do funkčního celku, který bude zvyšovat bezpečnost občanů města.

Cílem projektu je zvýšení bezpečnosti občanů a návštěvníků Bíliny a bude zahrnovat online i offline analýzy pro situační prevenci kriminality a rovněž analýzu zvyšující bezpečnost silničního provozu.

Nová technologie bude využita pro online a offline analýzy, které napomáhají detekci kriminality a situační prevenci, zvyšování bezpečnosti silničního provozu a dalších aktivit směřujících ke zvýšení bezpečnosti občanů v Bílině na veřejných prostranstvích i uvnitř veřejných budov.

„Těší nás, že spolupracujeme s Mark2 Corporation a CertiConem na vysoce moderním bezpečnostním řešení. Obecně lze říct, že 5G konektivita nabízí mnoho příležitostí pro zlepšení přenosu dat, což vede k lepší bezpečnosti a ochraně,“ uvedl Ing. Erik Feldman ze společnosti VDT Technology a pokračoval: „Tento inovativní systém je navržen tak, aby významnou měrou přispěl k celkovému posílení bezpečnosti, neboť čím rychleji a přesněji budou dohledové systémy poskytovat informace Policii ČR a dalším orgánům, tím rychleji a účinněji budou moci tyto orgány jednat k odstranění rizik.“

„Certicon vyvíjí technologická řešení a prostřednictvím strategických řešení je uvádí na trh. Zaměřuje se na inovativní řešení s přidanou hodnotou pro koncové uživatele,“ uvedl Vladimír Mařík, ředitel divize Business Solution v Certicon.

Prvním krokem projektu je vypracování studie proveditelnosti, včetně návrhu koncepce analýzy dopravy s využitím kamerového systému jako zdroje dat. Pro využití nové technologie Městská policie Bílina identifikuje hot spoty s častým výskytem přestupků nebo rizikových zón. Ve druhé fázi projektu bude vyvinuta a implementována nová datová a komunikační infrastruktura.

Technologie 5G umožňuje sdílet větší množství dat s mnohem vyšší přenosovou rychlostí, než je tomu v současnosti u sítí 4G. Využití chytrých aplikací v dohledovém systému města Bílina umožní Městské policii Bílina rozpoznávat osoby, objekty a vozidla a mapovat jejich pohyb v reálném čase, a to prostřednictvím vysoce kvalitních snímků, a možnost přehrávání záznamů. Partnerem města Bílina a poskytovatelem sítě je společnost O2 Czech Republic.

Město Bílina se zaměřuje na bezpečnost při využití grantu v rámci programu Národní plán obnovy, nicméně podobný software, který také využívá 5G sítě, by mohl rovněž poskytovat informace o obsazenosti parkovišť, plynulosti dopravy, návštěvnosti veřejných akcí a dalších oblastech.

5G je pátá generace bezdrátové telekomunikační sítě, která v mnoha oblastech překonává stávající standardy poskytované 4G připojením. 5G je výkonnější, rychlejší a nákladově efektivnější. Stávající sítě 4G se kvůli moderním technologiím ocitly na hranici své kapacity a nemají prostor pro další modernizaci.

„Projekt, spolufinancovaný z Evropské unie prostřednictvím Národního plánu obnovy, posouvá město Bílina na špičku technologického rozvoje českých měst,“ uvedla Zuzana Schwarz Bařtipánová, starostka města Bílina a dodala: „Díky této perspektivní iniciativě lze vyvinout a zavést nová řešení, která přispějí k bezpečnosti obyvatel a návštěvníků města. Jsme nadšeni, že můžeme ve spolupráci s partnery projektu přinést do města výhody plnohodnotných sítí 5G.“

Nejnovější články

Expertní pohled
Eviden monitoruje na dark webu ukradená data

Nová služba je vhodná pro větší firmy, které...

Monitoring v rámci služby LUMINAR probíhá formou kontinuální...

Zákazník ze soukromého i veřejného sektoru může službu...

Cestovní ruch
Emirates představují řešení pro neurodivergentní cestovatele

Seznamovací akce zahrnovala simulaci procesů odbavení i samotný...

Přes 29 000 členů palubního personálu Emirates je...

DPNA je kód využívaný leteckými společnostmi pro speciální...

Aktuality
Letadlo Lufthansy v Praze přivítala vodní děla

„Těší mě, že jsme se mohli symbolicky připojit...

„Jsem hrdý na to, že Letiště Praha oslavilo...

Letadlo je jedním ze čtyř strojů nesoucích na...

Nejnovější Trendy

Trendy
Jedenáctý ročník Laboratoře Nadace Vodafone je v plném proudu

„Každý rok se těšíme, jaké zajímavé projekty v...

Do jedenáctého ročníku Laboratoře Nadace Vodafone se probojovaly...

Digitální logoped Vyslovuj v průběhu akceleračního programu spustil...

„Pokroky čtveřice projektů nás motivují pokračovat v našem...

Aktuality
Virtuální vodárna. K čemu se hodí digitální dvojče úpravny vody?

Partneři oslovili město Železná Ruda, zda by se...

„Digitální dvojče představuje počítačový model, který dokonale kopíruje...

Součástí digitálního dvojčete úpravny vody je i systém...

JUDr. Tomáš Koníček z Mezinárodního bezpečnostního institutu, který se...

Aktuality
Už i slovenské firmy snadněji přejdou na udržitelné podnikání

„Slovensko je kvůli své rozmanitosti a průmyslovému zázemí...

„Náš servis není jen o tom, že za...