Pátek 17. května 2024
ikona hodiny11. 12. 2023 07:01

Firemní turistika v zimě – jedině na Valašsku!

Zamilujte si drsnou krásu valašských Beskyd. V několika horských resortech naleznete vše pro aktivní odpočinek, ale i skvělou nabídku luxusních wellness. Čeká vás tady čerstvý horský vzduch, téměř nedotčená příroda a výtečná gastronomie.

Petr Michalec autor

Foto: CCRVM Východní Morava stojí za návštěvu Foto: CCRVM

Velké Karlovice

Svérázné Valašsko, bodří lidé a nádherné roubenky. V létě malebné pěší trasy a v zimě bohatá nabídka malebná zimní destinace. A k tomu všemu skvělé zázemí v luxusních wellness hotelech.  Tato kombinace čerstvého horského vzduchu, téměř nedotčené přírody, výtečné gastronomie a široké nabídky aktivit dělá z Velkých Karlovic skvělou celoroční turistickou destinaci. Místní hotelové resorty také nabízejí pestrou nabídku originálních firemních programů spojených s Valašskem. Mezi nejoblíbenější patří kurzy přípravy frgálů, borůvkových knedlíků nebo valašských halušek. Z outdoorových programů zase například Po stopách Portášů či Ke kořenům Valašska.

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm

Muzeum, tvořící okouzlující roubená stavení zasazené do kopcovité valašské krajiny, je rozdělené do 3 tematických okruhů – Dřevěné městečko, Valašská dědina a Mlýnská dolina, které seznámí návštěvníka s laskavým, a přitom drsným životem svérázného a zároveň malebného Valašska z přelomu 19. a 20. století. Tento největší a nejstarší skanzen ve střední Evropě, byl založen již v roce 1925 a tvoří jej více než 100 originálních památkově chráněných objektů. Okruhy Valašská dědina a Mlýnská dolina jsou zároveň živým muzeem. Technické vodní stavby, mlýn, pila a hamr jsou v provozu, na políčkách Valašské dědiny se pěstují tradiční plodiny, obyvatelé chovají drůbež a dobytek. Pro potřeby workshopů, konferencí nebo firemních akcí poslouží stylová Janíkova Stodola nebo konferenční sál Sušák.

Soláň

Valašský Olymp a jedno z nejmalebnějších míst na Valašsku již odnepaměti láká umělce ze všech koutů nejen naší domoviny. Však také umělci zdejší krajinu modelují. V posledních letech zde postupně vznikla Naučná stezka Valašská galerie v přírodě, valašská zahrada a valašská krajina na Soláni, která čítá 10 zastavení se sochami od převážně valašských autorů. Stálá expozice místních autorů a pravidelné výstavy sochařů, malířů a dalších umělců, je k vidění ve Zvonici, která funguje jako galerie umění i informační centrum.

Za příznivých sněhových podmínek nabízí Soláň 6 sjezdových tratí různých obtížností a také napojení na jednu z nejikoničtějších běžkařských tratí v České republice – Beskydskou magistrálu.

Informace o Valašsku

Všechno, co potřebujete vědět, najdete na www.vychodni-morava.cz a také na sociálních sítích Instagram (vychodni_morava) a Facebook (vychodnimorava).

Radhošť a Pustevny

Posvátná hora starých Slovanů i dnešních Valachů, která se vypíná v nadmořské výšce 1129 metrů nabízí krásné výhledy na celé Beskydy, Valašsko, Jeseníky a Malou a Velkou Fatru. Na vrcholu se nachází kříž z roku 1805, kaple svatého Cyrila a Metoděje z konce 19. století a také sousoší věrozvěstů, kteří v 9. století při své pouti po Velké Moravě na bájnou horu zavítali. Kaple v byzantském slohu, je zároveň nejvýše položeným chrámem u nás. Radhošť bývá spojován s uctíváním pohanského boha pohostinnosti, plodnosti a úrody Radegasta. Socha této pohanské modli se nachází mezi vrcholem Radhošť a Pustevnami a spojuje tato 2 ikonická místa krásnou procházkou. Podle pověstí nechali Cyril a Metoděj sochu strhnout, ale pohanští kněží Radegasta ukryli a zachránili v podzemí.

Pustevny ukrývají dvě nádherné budovy navržené architektem Dušanem Jurkovičem ve slohu Lidové secese. Libušín a Maměnka poskytují útočiště turistům již od roku 1899 a i přes bouřlivou historii slouží svému účelu dodnes.

Trezor přírody – expozice o přírodě v Horní Lidči

Multimediální expozice poskytuje netradiční pohled na 4 chráněná území Západních Karpat – Beskydy a Bílé Karpaty v Česku a Kysuce a Biele Karpaty na Slovensku. Trezor přírody navozuje iluzi reálné přírody, která se mění v čase. Expozice sleduje aktuální environmentální problémy a reaguje tak na současnou situaci nejen v daných oblastech, ale i ve světě. Zvláště se zaměřuje na spojení člověka s přírodou a jejich vzájemnou interakci.

Nejnovější články

Analýzy
Kyberzločinci zneužívají nové zranitelnosti o 43 % rychleji

Společnost Fortinet, světový lídr v oblasti kybernetické bezpečnosti...

Útoky začaly v průměru 4,76 dní poté, co...

Útoky se týkaly méně než 9 % všech...

Botnety prokázaly neuvěřitelnou odolnost – v průměru trvalo...

Pohled z praxe
Bonami se rozšiřuje poprvé na západ a oslovuje italské zákazníky 

„Itálie je pro nás prvním krokem na západ...

Aktuálně Bonami provozuje své služby v České republice,...

Expertní pohled
Firmy řeší, jak pojmout home office

Výhody plynoucí z možnosti využívání home office jsou...

Videokonferencím se někteří zaměstnanci ještě nedávno vyhýbali. Přinášely...

Do světa spotřební kancelářské elektroniky vstoupily také chytré...

Aktuální meeting roomy by měly být vybavené kvalitní...

Nejnovější Cestovní ruch

Cestovní ruch
České aerolinie najedou na nový obchodní model

Důvodem změny obchodního modelu ČSA je zefektivnění provozu...

Pro klienty ČSA se nic nemění. Značka ČSA...

Cestovní ruch
Praha zůstává mezi nejžádanějšími kongresovými destinacemi

V mezinárodním srovnání si zároveň Praha zajistila šesté...

Kongresový průmysl v hlavním městě si po vynucené...

Praha si ve svých strategických dokumentech zaměřených na...

Praha je v rámci České republiky dlouhodobě první...

Od roku 2022 můžeme na základě dat sledovat...

Cestovní ruch
Delta Air Lines znovu létá z Prahy do New Yorku

„Těší mě, že společnost Delta Air Lines nabízí...

„Jsme nadšení, že na letní sezónu obnovujeme nonstop...