Pátek 17. května 2024
ikona hodiny9. 1. 2024 08:39

Východní Morava – zima nejen na sněhu

Turistická sezóna se zpravidla pojí s obdobím od jara do podzimu. Ale i v zimě se dají objevovat krásy Česka. Východní Morava je příkladem, že to nemusí být jen turistika na lyžích.

Petr Michalec autor

Foto: CCRVM Zvonice na Soláni Foto: CCRVM

Pojďme si představit místa, která stojí za návštěvu právě i v zimě.

Slovácké muzeum 

Jedno z nejznámějších národopisných muzeí u nás sídlí v Uherském Hradišti a zaměřuje se na uchování jedinečného bohatství lidové kultury, tvořené po staletí lidmi zdejšího kraje. Poznejte život a lidové tradice na Slovácku prostřednictvím stálé multimediální národopisné expozice Slovácko ve Slováckém muzeu.  

Samozřejmostí jsou také další expozice, které se věnují etnografii, historii, archeologii a dalším odvětvím spojených se Slováckem. Během roku probíhají také putovní a pravidelně se měnící výstavy. Kromě hlavní budovy muzea v Uherském Hradišti patří pod Slovácké muzeum také několik dalších objektů. Celoročně přístupné jsou Galerie Slováckého muzea, která seznamuje s výtvarným uměním jihovýchodní Moravy a Památník Velké Moravy ve Starém Městě, který se prezentuje Cyrilometodějským centrem.

Ve třech volně přístupných archeologických lokalitách v Uherském Hradišti, Starém Městě a Modré u Velehradu, které jsou vyhlášeny národními kulturními památkami, je možno prohlédnout si rekonstruované základy velkomoravských chrámových staveb.

Živá voda Modrá 

Expozice nabízí jedinečnou možnost poznat život a ekosystém typický pro řeku Moravu z bezprostřední blízkosti. Díky unikátní konstrukci podvodního tunelu uvidíte život pod vodní hladinou.

V prostorách sladkovodního a botanického areálu se seznámíte s vodními živočichy, ale i rostlinami typickými pro zdejší řeky, rybníky, potoky i tůně. Vnitřní expozice nabízí kromě podvodního tunelu také zajímavé poznatky z vodního světa. Ve venkovním areálu se nachází typické moravské biotopy s jejich charakteristickými bylinami a dřevinami. A tak zavítáte například na chřibské prameniště, bylinkovou zahrádku nebo na moravní lužní les. V areálu je také výběh s pratury, které můžete pozorovat z dřevěné lávky. V bezprostřední blízkosti se také nachází Archeoskanzen Modrá a je tak nasnadě navštívit oba tyto populární turistické cíle.

Expozice Princip Baťa 

Expozice Princip Baťa v Muzeu jihovýchodní Moravy je jedinečnou ukázkou baťova impéria, které ovlivnilo život celého regionu. Expozice mapuje dějiny firmy Baťa, která je rozdělena do jednotlivých částí od výroby obuvi a dalších produktů, budování zahraničních společností přes prodej, reklamu, dopravu až po sociální politiku firmy.

Uvidíte zde sbírky Muzea obuvi od maličkých botiček japonských gejš až po obří boty hvězdného basketbalisty Shaquilla O´Neala. Poznáte baťovskou výrobu, dobovou reklamu i práci filmových ateliérů, nahlédnete do dobrodružných světů, které procestovali cestovatelé Zikmund a Hanzelka. To celé v budově, kde se kdysi Baťovy boty přímo vyráběly.

Více informací

www.vychodni-morava.cz

Instagram: vychodni_morava

FB: vychodnimorava

Valašský Olymp 

Valašský Olymp a jedno z nejmalebnějších míst na Valašsku již odnepaměti láká umělce ze všech koutů nejen naší domoviny. Však také umělci zdejší krajinu modelují.

V posledních letech zde postupně vznikla Naučná stezka Valašská galerie v přírodě, valašská zahrada a valašská krajina na Soláni, která čítá 10 zastavení se sochami od převážně valašských autorů. Stálá expozice místních autorů a pravidelné výstavy sochařů, malířů a dalších umělců, je k vidění ve Zvonici, která funguje jako galerie umění i informační centrum.

Za příznivých sněhových podmínek nabízí Soláň 6 sjezdových tratí různých obtížností a také napojení na jednu z nejikoničtějších běžkařských tratí v České republice – Beskydskou magistrálu.

Poutní místo Hostýn 

Každý poutník by měl alespoň jednou za život vystoupat na kopec Hostýn a navštívit poutní Baziliku nanebevzetí Panny Marie, kam vede dálková poutní Cyrilometodějská stezka.

Na vrchol vedou 3 trasy – z Bystřice pod Hostýnem, Rusavy a Chvalčova. Každá z tras je něčím zajímavá, ale nejkrásnější je ta z Rusavy, která je zároveň nejdelší. Každý, kdo tento kopec zdolá, je odměněn pozitivní energií, která tímto místem proudí. Hostýn je složen ze 2 vrcholů. Jižní
a zároveň nižší vrchol ukrývá kromě baziliky také Jurkovičův sál, kde sídlí Svatohostýnské muzeum. Na severním vrcholu v nadmořské výšce 735 metrů se tyčí kamenná rozhledna s impozantním výhledem do okolní krajiny. Mezi oběma vrcholy vede cenná Jurkovičova křížová cesta s Kohlerovými mozaikami. Zajímavostí je bezpochyby Bazilika nanebevzetí Panny Marie, která se dokonce pyšní titulem Basilica Minor – což je čestný titul, který určitým významným kostelům propůjčuje papež.

Nejnovější články

Analýzy
Kyberzločinci zneužívají nové zranitelnosti o 43 % rychleji

Společnost Fortinet, světový lídr v oblasti kybernetické bezpečnosti...

Útoky začaly v průměru 4,76 dní poté, co...

Útoky se týkaly méně než 9 % všech...

Botnety prokázaly neuvěřitelnou odolnost – v průměru trvalo...

Pohled z praxe
Bonami se rozšiřuje poprvé na západ a oslovuje italské zákazníky 

„Itálie je pro nás prvním krokem na západ...

Aktuálně Bonami provozuje své služby v České republice,...

Expertní pohled
Firmy řeší, jak pojmout home office

Výhody plynoucí z možnosti využívání home office jsou...

Videokonferencím se někteří zaměstnanci ještě nedávno vyhýbali. Přinášely...

Do světa spotřební kancelářské elektroniky vstoupily také chytré...

Aktuální meeting roomy by měly být vybavené kvalitní...

Nejnovější Cestovní ruch

Cestovní ruch
České aerolinie najedou na nový obchodní model

Důvodem změny obchodního modelu ČSA je zefektivnění provozu...

Pro klienty ČSA se nic nemění. Značka ČSA...

Cestovní ruch
Praha zůstává mezi nejžádanějšími kongresovými destinacemi

V mezinárodním srovnání si zároveň Praha zajistila šesté...

Kongresový průmysl v hlavním městě si po vynucené...

Praha si ve svých strategických dokumentech zaměřených na...

Praha je v rámci České republiky dlouhodobě první...

Od roku 2022 můžeme na základě dat sledovat...

Cestovní ruch
Delta Air Lines znovu létá z Prahy do New Yorku

„Těší mě, že společnost Delta Air Lines nabízí...

„Jsme nadšení, že na letní sezónu obnovujeme nonstop...