Čtvrtek 2. května 2024
ikona hodiny5. 2. 2024 11:59

Nový Těptín: Jak bude vypadat bydlení budoucnosti?

Slovenská společnost NUTUM vstupuje na český realitní trh. Pro svůj první rezidenční projekt v Česku si vybrala středočeskou obec Kamenici, část Těptín. Lokalita v dojezdové vzdálenosti od hlavního města se nachází v srdci Ladova kraje nedaleko golfového hřiště a barokního zámku Štiřín.

Roman Hrůza Roman Hrůza autor

Roman Hrůza, zakladatel a jednatel komunikační agentury RHA. V oboru PR a marketingu působí více než 15 let. Jeho specializací je strategická komunikace v oblastech energetiky, investic, zdravotnictví, technologií či potravinářství. Zabývá se i Public Affairs a vytvářením B2B vztahů. Je zároveň vydavatelem oborového časopisu Pivo Bier Ale, působí v několika neziskových organizacích.

Foto: NUTUM Nový Těptín – udržitelné bydlení v zeleni s veškerou občanskou vybaveností Foto: NUTUM

Developer představil své plány na udržitelné bydlení v zeleni s veškerou občanskou vybaveností. Vyrůst by zde mělo v první etapě třicet až padesát rodinných nízkoenergetických domů. „Náš zájem o možnosti nové výstavby v okolí středočeské Kamenice se zrodil z diskusí, které jsme vedli o mimořádně zajímavém projektu udržitelného bydlení docenta Mariána Vertaľa,“ vysvětluje Ján Horný, spolumajitel developerské společnosti NUTUM. Ta působí na slovenském trhu od roku 2007, věnuje se rezidenčním projektům zaměřených na udržitelnost, ekologii a respekt ke krajině i místním komunitám.

Rozšíření aktivit do České republiky bylo plánováno dlouhodobě. O volbě lokality Těptín pro bydlení budoucnosti podle autorů rozhodlo i to, že zdejší rozvojové území má zajímavou kombinaci vhodných krajinných dispozic a vyřešené majetkoprávní záležitosti.

Moderní trend zeleného urbanismu

Marián Vertaľ patří k průkopníkům takzvaného zeleného urbanismu. „Ve své práci se snažím včlenit nový organismus do stávajícího tak, aby tam koncepčně zapadl. Aby nikomu nevadil, aby splynul. Aby nevzal zelené plochy, naopak, aby je rozšířil,“ řekl Marián Vertaľ, habilitovaný docent v oboru pozemních staveb na Technické univerzitě v Košicích. Ten je společně s týmem architekta Branislava Bojčíka spoluautorem funkčního a komplexního konceptu udržitelné rezidenční výstavby.

Zeleň má hlavní slovo v projektu. Koncept obytného souboru počítá se zelení jako moderním stavebním i estetickým prvkem pro ozelenění a zlepšení klimatu v okolí staveb. Zahrnuje vegetační střechy, vegetační stěny, vertikální zahrady či střešní mokřady. Přímo v zadlážděné ploše budou speciální prokořenitelné buňky, takzvané zelené dlaždice. V srdci souboru je navržen vnitřní lesopark, který poslouží k relaxaci a odpočinku.

Další informace o projektu

Naleznete je na webových adresách www.novyteptin.cz a www.nutum.sk.

Životadárná voda pro zeleň i člověka

Důležitým estetickým i funkčním prvkem v obytném souboru Nový Těptín je voda. Ve veřejném prostranství nebudou chybět jezírka, rybníčky, mokřady či dešťové zahrady. Přímo v domech se počítá s využitím šedé i dešťové vody. Zároveň budou použity stavební materiály ohleduplné k životnímu prostředí. Domy budou mít alternativní a obnovitelné zdroje energie.

O finální podobě projektu se povede ještě diskuse  

Realizace Nového Těptína se odehraje v několika fázích. Úvodní zahrnuje vedle přípravných prací širokou diskusi s místní komunitou, jejíž připomínky napomohou novou výstavbu začlenit do krajiny i stávající tvářnosti obce.  Za pět let by se pak Těptín měl rozrůst o nižší desítky domků, předpokládaný objem investice do rozvojového území je v řádu stovek milionů korun.

„Klíčovými rysy konceptu je úcta ke krajině, do které vstupuje, postupná a důsledná komunikace s místními komunitami ve všech fázích přípravy a výstavby projektu Nový Těptín,“ dodal závěrem Marián Vertaľ.

Nejnovější články

Expertní pohled
Eviden monitoruje na dark webu ukradená data

Nová služba je vhodná pro větší firmy, které...

Monitoring v rámci služby LUMINAR probíhá formou kontinuální...

Zákazník ze soukromého i veřejného sektoru může službu...

Cestovní ruch
Emirates představují řešení pro neurodivergentní cestovatele

Seznamovací akce zahrnovala simulaci procesů odbavení i samotný...

Přes 29 000 členů palubního personálu Emirates je...

DPNA je kód využívaný leteckými společnostmi pro speciální...

Aktuality
Letadlo Lufthansy v Praze přivítala vodní děla

„Těší mě, že jsme se mohli symbolicky připojit...

„Jsem hrdý na to, že Letiště Praha oslavilo...

Letadlo je jedním ze čtyř strojů nesoucích na...

Nejnovější Trendy

Trendy
Jedenáctý ročník Laboratoře Nadace Vodafone je v plném proudu

„Každý rok se těšíme, jaké zajímavé projekty v...

Do jedenáctého ročníku Laboratoře Nadace Vodafone se probojovaly...

Digitální logoped Vyslovuj v průběhu akceleračního programu spustil...

„Pokroky čtveřice projektů nás motivují pokračovat v našem...

Aktuality
Virtuální vodárna. K čemu se hodí digitální dvojče úpravny vody?

Partneři oslovili město Železná Ruda, zda by se...

„Digitální dvojče představuje počítačový model, který dokonale kopíruje...

Součástí digitálního dvojčete úpravny vody je i systém...

JUDr. Tomáš Koníček z Mezinárodního bezpečnostního institutu, který se...

Aktuality
Už i slovenské firmy snadněji přejdou na udržitelné podnikání

„Slovensko je kvůli své rozmanitosti a průmyslovému zázemí...

„Náš servis není jen o tom, že za...