Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny9. 2. 2024 07:07

ČNB šlape na plyn a snižuje sazby o 50 bazických bodů

Česká národní banka v souladu s naším očekáváním snížila základní repo sazbu o 50bps na 6,25 %. Pro toto rozhodnutí hlasovalo šest členů bankovní rady, jeden člen preferoval pokles o 75bps. Centrální banka se tak po prosincovém snížení sazeb o 25 bps rozhodla dále postupovat s větší razancí.

Dominik Rusinko Dominik Rusinko autor

analytik ČSOB

Foto: Shutterstock.com ČNB snížila úrokovou sazbu. Klesnou i ceny? Foto: Shutterstock.com

Rozhodnutí bankovní rady se opírá o novou makro prognózu. Ta oproti listopadu počítá s viditelně slabším růstem ekonomiky v tomto roce (+0,6 % vs. 1,2 %) a také v příštím (+2,4 % vs. 2,8 %). Obavy o razantní lednové přecenění se evidentně nenaplnily – podle ČNB činila lednová meziroční inflace 3,0 %. Do konce roku by měla inflace setrvat v horní polovině tolerančního pásma. Výhled na kurz koruny pro tento rok nedoznal žádné změny (24,6 EUR/CZK), v příštím roce došlo k lehké korekci směrem nahoru (24,30 EUR/CZK). S těmito předpoklady je dle prognózy konzistentní strmý pokles sazeb, především v první půli letošního roku. Na jeho konci prognóza očekává 3M PRIBOR na 2,9 %, výrazně níže oproti listopadové prognóze (3,5 %).

Zdroj: ČSOB Zdroj: ČSOB

Guvernér Aleš Michl na tiskové konferenci zopakoval, že i tentokrát očekává bankovní rada, že se úrokové sazby budou nacházet nad úrovněmi, které implikuje nová prognóza. Dle guvernéra bude ČNB nadále postupovat opatrně, neboť i v tomto roce převažují spíše pro-inflační rizika – zejména pomalejší odeznívání vyšších inflačních očekávání nebo vyšší než očekávaná setrvačnost cen služeb. Zároveň však guvernér zdůraznil, že naplnění těchto rizik by sice udrželo inflaci nad 2% cílem, nemělo by však narušit setrvalou desinflační trajektorii jako takovou.

Zdroj: ČSOB Zdroj: ČSOB

V nejbližších měsících se dle nás stane razantnější snižování sazeb o 50 bps novým normálem. Svižné uvolnění měnové politiky by mělo zajistit, aby ČNB nezůstala – v prostředí setrvale nižší inflace – za křivkou, resp. nežádoucím způsobem tlumila ekonomickou aktivitu v momentě, kdy dochází ke křehkému oživení. Na konci letošního roku počítáme s úrokovou sazbou na úrovni 4 %, tržní sázky na pokles ke 3 % nám přijdou nadále přehnané.

Koruna na dnešní rozhodnutí ČNB reaguje oslabením nad úroveň 25,10 EUR/CZK. Předpokládáme, že tuzemská měna zůstane pod tlakem i v nejbližších měsících – zatímco ČNB půjde se sazbami svižně dolů, ECB a Fed začnou cyklus uvolňování měnové politiky až v polovině roku. Následně počítáme se stabilizací úrokového diferenciálu, díky čemuž postupně odezní primární prodejní tlaky a koruna může pomýšlet na návrat k pozvolnému trendovému posilování.

Články autora Dominik Rusinko

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Názory

Názory
Čína hromadí zásoby kritických komodit

Zůstaneme-li u mědi, její cena je často využívána...

Zatímco Čína má v rámci celého dodavatelského řetězce...

Názory
Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Evropa totiž dle Draghiho příliš dlouho (naivně) věřila...

Obecně platí, že Draghiho lékem na zhoršující se...

Názory
Geopolitika opět v centru pozornosti

Trhy jinými slovy věří, že další eskalace do...

A právě podpora Ukrajiny ze strany Spojených států...