Čtvrtek 9. května 2024
ikona hodiny12. 3. 2024 06:35

Národní kolo kybernetické bezpečnosti poprvé v Jihočeském kraji

Spojení odbornosti a inovace v boji proti kybernetickým hrozbám

Ve středu 18. dubna 2024 se areál Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích promění v důležité místo setkávání v oblasti digitální bezpečnosti. Národní finále 8. ročníku soutěže v kybernetické bezpečnosti se zaměřuje hlavně na týmy školních kolektivů, žáky, studenty, učitele a odbornou, ale i laickou veřejnost. Hlavním cílem bude informovanost a ucelený pohled na problematiku kybernetických hrozeb. Osvětově-odborný program slibuje bohatou paletu diskusí, workshopů a prezentací, které nejen informují, ale také inspirují k aktivnímu přístupu ochraně digitálního prostoru.

Veronika Vicková autor

Foto: Shutterstock.com Národní kolo kybernetické bezpečnosti poprvé v Jihočeském kraji Foto: Shutterstock.com

„Konference je pořádána za podpory Jihočeské hospodářské komory, protože téma kybernetické bezpečnosti považujeme za jedno z klíčových pro úspěšné podnikání. S rozvojem umělé inteligence můžeme předpokládat, že útočníci budou mít více možností, než tomu bylo doteď. Proto zveme všechny podnikatele, IT odborníky i širokou veřejnost na tuto významnou akci,“ uvádí Luděk Keist, ředitel Jhk.

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) v roce 2023 evidoval rekordní počet kybernetických incidentů – celkem 262. V porovnání s rokem 2022 došlo k téměř dvojnásobnému nárůstu. Příčinou jsou hlavně opakované vlny DDoS útoků vedené zejména proruskými hacktivistickými skupinami. Aktuální data také jasně dokládají naléhavost podvodných telefonátů – pouze v roce 2023 bylo zaznamenáno téměř 70 tisíc případů napadených klientů, s průměrnou škodou 19 tisíc korun. Je patrné, že počet útoků se meziročně ztrojnásobil, což poukazuje na naléhavou potřebu řešení této problematiky.

V rámci doprovodného programu se bude konat CADA Security konference, zaměřená především na bezpečnostní, provozní a IT komunitu kritické infrastruktury, na podnikatelský, veřejný i soukromý sektor, spolupracující na projektech ochrany kritické informační infrastruktury. Bude klást důraz na novou evropskou a národní legislativu, včetně NIS-2 a nového zákona o kybernetické bezpečnosti, a na povinnosti nových subjektů v této oblasti. Na své si přijdou i učitelé, pro které bude také čekat odborná konference zaměřená na prevenci kybernetických hrozeb a osvěty žáků v této oblasti.

Jihočeská hospodářská komora se stala partnerem této akce, protože je aktuálně klíčovým hráčem v podpoře kybernetické bezpečnosti v Jihočeském kraji. V reakci na rostoucí hrozby v digitálním prostředí Jhk aktivně organizuje osvětové akce a spolupracuje s odborníky, aby zvýšila povědomí o důležitosti ochrany digitálních aktiv pro podniky i veřejnost.

Jhk věnuje pozornost také edukaci mladší generace o bezpečném chování online. Pro tento účel organizuje různé akce a soutěže, jako jsou Kyberpohádky, soutěž Kyberkomiks a DIGI den, které jsou určeny pro děti a mládež. Tyto aktivity nejenom vzdělávají děti zábavnou formou o bezpečném používání internetu, ale také je motivují k uvědomělému chování v online prostředí.

Nejnovější články

Expertní pohled
Jak sebevědomá bude ECB vstříc strnulému Fedu?

Při pohledu do zpětného zrcátka platí, že od...

Není proto překvapením, že příznivější inflační výhled v...

Pohled z praxe
Polyglot Gathering 2024: Poprvé v Praze!

Polyglot Gathering (www.polyglotgathering.com) je neformální každoroční akce, která se...

Průměrně ovládá účastník tohoto setkání šest jazyků. Znalost...

Za zmínku určitě stojí i takzvaná jazyková výzva,...

Aktuality
S kontrolami firmám pomůže aktualizovaná příručka HK ČR

Kontrol ze strany státu vůči podnikatelům přibývá. Podle...

„Základní věc je, že v případě kontroly by...

„Vyrábíme na světové úrovni, ale ani nás neminuly...

Nejnovější Pohled z praxe

Pohled z praxe
Polyglot Gathering 2024: Poprvé v Praze!

Polyglot Gathering (www.polyglotgathering.com) je neformální každoroční akce, která se...

Průměrně ovládá účastník tohoto setkání šest jazyků. Znalost...

Za zmínku určitě stojí i takzvaná jazyková výzva,...

Pohled z praxe
Když má svět dveře dokořán

Poslechněte si první epizodu. Poslechněte si druhou epizodu....

Pohled z praxe
Elektrárny Opatovice modernizují a myslí na ekologii

Elektrárna, kterou firma provozuje, je schopná vysokoúčinné kombinované...

Už od devadesátých let firma pracuje na ekologizaci svého...

V současnosti Elektrárny Opatovice pokračují v obnově svých turbín. Po...

Energie se skrývá nejen v elektrárenských kotlích, ale také...