Středa 24. dubna 2024
ikona hodiny23. 9. 2022 10:52

100 milionů eur pro česko-bavorské projekty

V bavorském městě Furth im Wald proběhlo za účasti veřejnosti a zástupců z Česka, Bavorska a Evropské komise slavnostní zahájení přeshraničního programu INTERREG Bavorsko – Česko 2021–2027. Nový program poskytne na projekty 99,1 mil. eur z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Žádosti o podporu je možné v 1. kole předkládat do 14. prosince 2022.

Veronika Hešíková autor

MMR ČR

Foto: Shutterstock.com Furth im Wald odstartoval novou éru česko-bavorské spolupráce Foto: Shutterstock.com

„Právě jsme spustili nový program spolupráce Čechů a Bavorů. Přejme mu i nadále úspěch, který započal již při jeho přípravě. Jedná se totiž o vůbec první program zaměřený na rozvoj přeshraniční spolupráce, který byl schválen ze strany Evropské komise v tomto programovém období. Spolupráce za skoro třicet let přinesla stovky malých a velkých projektů a nyní je i pevně ukotvena v programovém prohlášení vlády České republiky,“ uvedl náměstek člena vlády Jan Fluxa.

Nejvíc financí půjde na prioritu Kultura a udržitelný cestovní ruch. Považujeme totiž za nezbytné pomoci tomuto klíčovému sektoru po pandemii koronaviru. Česko-bavorské pohraničí je bohaté na kulturní památky a přírodní krásy, které je nutné podpořit rozvojem doprovodné turistické infrastruktury, destinačního managementu a nově také koordinací služeb mobility pro návštěvníky.

V prioritě Přizpůsobení se změně klimatu a ochrana životního prostředí dochází k významnému navýšení financí. Kromě vlastní ochrany životního prostředí a podpory zachování biodiverzity je v novém programovém období možné předkládat i projekty na přizpůsobení se změně klimatu a na zvládání přírodních katastrof, které způsobuje. Více peněz jsme připravili také na prioritu Vzdělávání. Schopnosti lépe porozumět jazyku sousední země a lépe se uplatnit na trhu práce jsou pro nás velmi důležité. Novinkou pak bude podpora neformálního vzdělávání pro dospělé k environmentálním tématům a k získávání společenských a sociokulturních kompetencí.

Žadatelé z obou stran hranice mohou předkládat společné projekty i do priorit Výzkum a přenos znalostí a Lepší správa spolupráce. Ty se soustředí na rozvoj moderních technologií a na výzkum, který je přímo aplikovatelný do praxe. Dále se zaměříme na přenos znalostí a na šíření know-how mezi českými a bavorskými subjekty. V druhé z uvedených priorit bude i nadále možné realizovat projekty zaměřené na spolupráci institucí a obyvatel ze společného pohraničí. Ať už se bude jednat o profesionální a odbornou úroveň, nebo o dobrovolnickou oblast.

Žádosti o podporu se registrují elektronicky prostřednictvím monitorovacího systému Jems a lze je podávat průběžně. Nejzazší termín pro 1. kolo je 14. prosinec 2022. Bližší informace o možnostech a podmínkách podpory získají čeští zájemci v Příručce pro české žadatele. Také jsme připravili poutavá videa, která znázorňují možné aktivity na příkladu úspěšných projektů z období 2014–2020. Veškeré informace a dokumenty jsou pak k dispozici na internetových stránkách programu: www.by-cz.eu/cz/.

Články autora Veronika Hešíková

Nejnovější články

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...

Názory
Čína hromadí zásoby kritických komodit

Zůstaneme-li u mědi, její cena je často využívána...

Zatímco Čína má v rámci celého dodavatelského řetězce...

Cestovní ruch
TIC BRNO boduje na poli cestovního ruchu

„Ze všech cen máme velkou radost. Nejen že...

Velkou cenu cestovního ruchu každoročně vyhlašuje agentura COT...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

„Enrico Letta při psaní zprávy o vnitřním trhu...

„Posouzení dopadů by mělo být zaměřeno na kvalifikované...

Aktuality
Vítězí smysl pro detail a tradice  

„Stejně jako minulý rok, ani letos se v...

Každá realizace byla posuzována porotou, která je složena...

Oblíbená soutěž Pokrývači sobě, kde samotní pokrývači hlasují...

Aktuality
Jak připravit firmu na AI a digitální budoucnost?

Pátý ročník Digital Transformation Summitu proto přinese nejnovější...

Srdcem Digital Transformation Summitu (DTS) budou ukázky konkrétních...

DTS letos otevře Krzysztof Krecikij, Salesforce Regional Director...