Sobota 20. dubna 2024
ikona hodiny27. 9. 2022 08:09

Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně

Veletrh představí inovativní technologie a stovky firem z 24 zemí světa

Lucie Janíková autor

Foto: MSV Brněnský strojírenský veletrh představí 1 200 firem Foto: MSV

Letošní 63. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu (MSV), který se koná od 4. do 7. října na výstavišti v Brně, představí inovativní průmyslové technologie. Hlavním tématem je Průmysl 4.0 a digitální továrna, tedy digitalizace výroby. Česká národní expozice se otevře v úterý 4. října v 10.30 hodin v pavilonu P za přítomnosti ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely a ředitele společnosti Veletrhy Brno Tomáše Moravce. Celkem se na strojírenském veletrhu budou prezentovat stovky firem z 24 zemí světa.

„I letos obohatí Českou národní expozici, která se ponese v duchu českého předsednictví v Radě Evropské unie, řada inspirativních exponátů. Z novinek nebude chybět oblast letectví, digitalizace, automatizace či rozšířené reality. Návštěvníci se tak budou moci proletět v simulátoru letounu F-16,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: „Připravený máme i bohatý program, kdy se mohou návštěvnici setkat se zástupci státních institucí z oblasti podpory exportu, podpory podnikání a inovací, kteří se letošního veletrhu zúčastní. Představeny budou i programy, které pomohou firmám s řešením jejich energetické situace.“ Resorty zastoupí Ministerstvo průmyslu a obchodu, Ministerstvo zahraničních věcí a Ministerstvo obrany. Podporu podnikatelům poskytnou agentury CzechTrade, CzechInvest a Agentura pro podnikání a investice. Expozici dále doplní Technologická agentura ČR, Strojírenský zkušební ústav a Úřad průmyslového vlastnictví. Finanční služby nabídnou Česká exportní banka, EGAP a Národní rozvojová banka.

Česká národní expozice nabídne mimo jiné i BringAuto, které spojilo automatizaci, robotiku a automobil v jeden produkt. Samořízený stroj s pokročilým systémem navigace navíc může jezdit v areálu výstaviště zcela bezpečně. Návštěvníci si na expozici budou moci prohlédnout i mobilní laser scanner od společnosti Intellmaps. Tento scanner vytvořil digitální dvojče pavilonu F na brněnském výstavišti a z něj se pavilon zhmotnil pomocí 3D tisku do materiální podoby. Model ožije v boxu pomocí speciálních efektů a ukáže, proč se vyplatí používat technologie digitálního dvojčete v praxi průmyslových podniků.

„Na veletrhu chci i v rámci Sněmu Svazu průmyslu a dopravy prezentovat kroky vlády a nástroje MPO, kterými pomáháme a do budoucna dále budeme pomáhat českým firmám zvládnout současné náročné období. V tomto ohledu chci zdůraznit, že Česká republika je aktivní na poli společného evropského řešení,“ říká ministr Síkela a dodává: „Máme výhodu, že patříme do evropského společenství, které představuje jeden z největších světových ekonomických celků. I proto jsem si jistý, že současné období zvládneme, zbavíme se závislosti na nespolehlivých partnerech, jakým je Rusko, a z této zkušenosti vyjdeme silnější a s lepšími vyhlídkami dalšího ekonomického rozvoje.“

Na veletrhu bude připraven i doprovodný program od Agentury pro podnikání a investice, která zaměří pozornost na nové dotační programy z pera MPO pro úsporná opatření a obnovitelné zdroje energie. Na České národní expozici Technologická agentura ČR ve spolupráci s Národní rozvojovou bankou dále návštěvníkům představí, jak může být společenskovědní výzkum pomocníkem v expanzi jejich průmyslu. Semináře nabídne i Česká exportní banka a také EGAP k exportnímu financování.

Příležitost pro konzultace o nových exportních destinacích budou mít podnikatelé ve čtvrtek 6. října na Meeting Point CzechTrade. Konzultovat bude 22 ředitelů zahraničních kanceláří CzechTrade, kteří na akci přijedou z různých koutů světa, i konzultanti Design Centra CzechTrade a Klientského centra pro export.

I letos se představí řada prezentujících jak z řad MPO, tak zejména ze soukromého sektoru s uvedením inovací využívajících vodík i s ukázkou výrobků s vodíkovými technologiemi. V rámci představení exportních příležitostí v teritoriích proběhne přednáška o možnostech exportu do USA, Kanady a jižní Indie. Ukázkou digitální transformace průmyslu v rámci České národní expozice je propojení s Digitální továrnou 2.0 v pavilonu F brněnského výstaviště. Návštěvníkům odborníci odprezentují řešení v oblasti digitalizace a automatizace výroby. Cílem bude ukázat změnu paradigmatu průmyslové výroby s využitím umělé inteligence a dalších digitálních technologií s možností využití 5G sítí.

Další informace k MSV jsou k dispozici na https://www.bvv.cz/msv/.

Články autora Lucie Janíková

Nejnovější články

Analýzy
Lidé míří za gastro zážitky, i když stojí víc

Souhrnné tržby gastro podniků dosáhly za první kvartál...

Restaurace svými tržbami odpovídají průměru celého gastra. Ovšem...

Zatímco v roce 2019 tvořily prodeje hlavních jídel během...

Průměrná obědová útrata v restauraci je nyní 224...

Podíváme-li se pouze na období posledních týdnů, je...

„Velikonoce letos opravdu zafungovaly dokonale. Moje rada provozovatelům...

V úvodu jara se nejvíc dařilo podnikům ve Středočeském...

V podstatě to ilustruje vývoj v celém prvním čtvrtletí, kde...

„Důvody, proč tomu tak bylo, můžeme jen odhadovat....

Analýzy
Češi nechtějí odejít za prací do zahraničí

Důležitou roli při rozhodování ale hraje rodina –...

Lidé jsou nejvíce otevřeni přestěhovat se za prací...

V Česku a Severním Makedonii je téměř polovina...

Důležitým faktorem při zvažování konkrétní nabídky není jen...

„První tři země v Evropě, do kterých to...

Ve střední Evropě, na Balkáně a v regionech...

Naopak největší překážkou práce v zahraničí je dlouhodobé...

Poskytovatel náborových služeb Alma Career uskutečnil průzkum ve...

Expertní pohled
Digitalizace v rámci nového stavebního zákona je příležitostí

Celý systém čekají velké změny včetně přechodu na...

S digitalizací systému úzce souvisí zavedení Portálu stavebníka,...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Jak připravit firmu na AI a digitální budoucnost?

Pátý ročník Digital Transformation Summitu proto přinese nejnovější...

Srdcem Digital Transformation Summitu (DTS) budou ukázky konkrétních...

DTS letos otevře Krzysztof Krecikij, Salesforce Regional Director...

Aktuality
Komora pomůže podnikatelům s elektronickým daňovým přiznáním

Hospodářská komora proto spustila na webové stránce www.komora.cz/dane/ návody,...

„Digitalizace musí být k uživateli přátelská a přinášet...

Aktuality
Největší logistický kongres v ČR se blíží

Logistika a doprava patří mezi nejdůležitější pracovní úkony mezi...

Všechny zmíněné faktory představují příležitost pro spojení s loajální...

Velký kongres EASTLOG, který se bude konat 30....