Pátek 19. dubna 2024
ikona hodiny28. 11. 2022 18:45

Nový HUB, na 2 000 řidičů a dostatek výdejních míst

PPL CZ je připravena na sezonu

Letošní sezona balíkového přepravce PPL začala prakticky již na konci října, kdy společnost spustila provoz nového vysokokapacitního překladiště v Hradci Králové. Pro nadcházející hektické předvánoční období tak PPL disponuje v rámci své přepravní sítě dostatečnou kapacitou. Úspěšnému zvládnutí zvýšených objemů zásilek pomůže i rozšířená síť PPL Parcelshopů a PPL Parcelboxů, které jsou z pohledu životního prostředí, ale i samotné logistiky ekologičtější variantou oproti doručování jednotlivých zásilek až ke dveřím.

Pavlína Sporková autor

Foto: PP CZ Nové překladiště v Hradci Králové bylo spuštěno do pilotního provozu na konci října Foto: PP CZ

„Poslední roky změnily nákupní chování a také zrychlily pokrok a procesy v logistickém sektoru. A my v PPL jdeme s dobou. Letos jsme přinesli spoustu digitálních a inovačních novinek, špičkových technologií a rozšířili přepravní síť včetně otevření druhého překladiště.  Rozrůstá se i síť našich PPL Parcelshopů a PPL Parcelboxů, díky kterým jsme i pro letošní sezonu schopni odbavit a doručit extrémně vysoké množství zásilek, a přitom nezkracovat úložní dobu výdejních míst,“ říká k zahájení letošní sezony generální ředitel PPL CZ Petr Horák.

V předvánočním období se zvyšují denní objemy zásilek až o 50 % oproti průměru ve zbytku roku, přesto je podle Horáka 25 dep po celé ČR, 2 překladiště, více než 4000 PPL Parcelshopů a PPL Parcelboxů napříč celou ČR, přes 2000 profesionálů z řad řidičů, na 1000 brigádníků a další tisícovka zaměstnanců společnosti připraveno plnit vánoční přání a očekávání všech svých zákazníků.

PPL hlásí dostatečné kapacity i připravenost

PPL v sezoně doručuje i několik set tisíc zásilek denně, proto bude mít v nejvytíženější dny nasazeno až o 60 % více aut. „V sezoně očekáváme největší nápor v období těsně před vánočními svátky s predikcí, že letos můžeme pokořit hranici 500.000 zásilek za den, což by znamenalo 10 procentní nárůst od loňské sezony,“ dodává Petr Horák. Aby společnost tyto obrovské objemy zvládla, stejně jako v minulých letech nabere před Vánoci stovky sezonních řidičů a také manipulačních pracovníků navíc. „Vzhledem k tomu, že v nejsilnějších dnech roku doručíme až dvojnásobek standardních objemů, odpovídá tomu pak i počet aut. Pro letošek se bude podle našich odhadů počet aut před Vánoci pohybovat kolem 2000,“ upřesňuje Petr Horák.

Dodání balíků do Vánoc

Který den je pro odesílání balíkové zásilky s garancí dodání do Štědrého dne pro letošek tím nejzazším? „V PPL doručujeme do 23. prosince včetně. Doručení bude záviset na tom, jestli stihne e-shop balík expedovat. Pokud to bude ve čtvrtek 22. prosince, PPL přes 98 procent takových zásilek v pátek 23. prosince doručí a dárek bude v sobotu pod stromečkem. Samozřejmě platí, že je lepší objednat co nejdříve a nenechávat nákupy na poslední chvíli, ale i o tyto balíky se postaráme,“ vysvětluje Petr Horák

Novinky pro letošní sezonu: moderní technologie, rozšiřování sítě výdejních míst a digitalizace

Zásadní událostí letošního podzimu bylo zahájení pilotního provozu nového, v pořadí již druhého, překladiště v Hradci Králové, které je situované u dálnice D11 a doplňuje doposud jediné centrální překladiště u Prahy v Říčanech – Jažlovicích. Dvě nejmodernější automatizované třídicí linky umožňují vysokorychlostní třídění, kdy za 24 hodin dokáží prostřednictvím více než 1000 třídicích vozíků odbavit až 500 tisíc zásilek a zajistí tak pro zákazníky PPL dostatečné kapacity a rychlejší napojení na přepravní síť PPL s 25 depy napříč celou ČR. Stejně tak umožní zlepšit dosažitelnost a napojení na evropskou síť DHL a další zahraniční trhy. „Očekávaný předvánoční nápor v doručování nám pomůže zvládnout i nově otevřené, strategicky umístěné depo v jihomoravských Hustopečích u Brna a rovněž modernizovaná depa ve Zlíně a Ostravě,“ doplňuje Petr Horák.

 

V letošním roce společnost také pokračuje v rozšiřování své sítě PPL Parcelshopů a PPL Parcelboxů, které nabízejí spotřebitelům další alternativu při vyzvedávání a posílání zásilek. Kromě doručení řidičem na adresu mají zákazníci PPL aktuálně k dispozici přes 4000 PPL výdejních míst v České republice. „Díky PPL Parcelboxům jsme našim zákazníkům a příjemcům blíže a k dispozici 24/7. Mohou si do nich nechat doručit, přesměrovat nebo z nich poslat zásilky dle svých časových možností, a to mimo jiné snižuje počet neúspěšně doručených zásilek. Naši řidiči pak v důsledku ušetří najeté kilometry i čas a jsou schopni doručit v průběhu dne více zásilek, což nám umožňuje zákazníkům a e-shopům nabízet vedle doručení přímo na adresu také ekonomicky výhodnější doručení do výdejních míst s cenou začínající na 58 korunách,“ říká Petr Horák, podle kterého právě možnost vyzvednout si nebo podat zásilku dle svých časových možností lidé v předvánočním čase opravdu ocení.

Podobně digitalizace a inovace dostávají v PPL stále nový směr a jsou další metou do budoucna. Novinkou letošního podzimu je nová služba odeslání zásilky bez nutnosti tisku etikety, což je ideální například pro posílání balíků zpět e-shopům nebo zásilek mezi občany. Zákazníci PPL teď obdrží pouze QR kód a 6místný SmartPIN, kterým se stačí prokázat u obsluhy PPL Parcelshopu, naskenovat u PPL Parcelboxu nebo ukázat řidiči při vyzvednutí zásilky.

Nejnovější články

Analýzy
Lidé míří za gastro zážitky, i když stojí víc

Souhrnné tržby gastro podniků dosáhly za první kvartál...

Restaurace svými tržbami odpovídají průměru celého gastra. Ovšem...

Zatímco v roce 2019 tvořily prodeje hlavních jídel během...

Průměrná obědová útrata v restauraci je nyní 224...

Podíváme-li se pouze na období posledních týdnů, je...

„Velikonoce letos opravdu zafungovaly dokonale. Moje rada provozovatelům...

V úvodu jara se nejvíc dařilo podnikům ve Středočeském...

V podstatě to ilustruje vývoj v celém prvním čtvrtletí, kde...

„Důvody, proč tomu tak bylo, můžeme jen odhadovat....

Analýzy
Češi nechtějí odejít za prací do zahraničí

Důležitou roli při rozhodování ale hraje rodina –...

Lidé jsou nejvíce otevřeni přestěhovat se za prací...

V Česku a Severním Makedonii je téměř polovina...

Důležitým faktorem při zvažování konkrétní nabídky není jen...

„První tři země v Evropě, do kterých to...

Ve střední Evropě, na Balkáně a v regionech...

Naopak největší překážkou práce v zahraničí je dlouhodobé...

Poskytovatel náborových služeb Alma Career uskutečnil průzkum ve...

Expertní pohled
Digitalizace v rámci nového stavebního zákona je příležitostí

Celý systém čekají velké změny včetně přechodu na...

S digitalizací systému úzce souvisí zavedení Portálu stavebníka,...

Nejnovější Pohled z praxe

Trendy
Pět příkladů, jak umělá inteligence může efektivně pomáhat

Již dnes v mnoha firmách umělá inteligence pomáhá řešit...

Umělá inteligence dokáže velmi rychle zpracovávat rutinní opakované...

AI umí pomoci například s články, blogy, prezentacemi,...

Umělá inteligence může vytvářet obrázky a grafiku na...

AI může být využita jako virtuální asistent, který...

„Umělou inteligenci lze také efektivně využít k brainstormingu...

Pohled z praxe
HOLIDAY WORLD 2024 navštívilo přes 26 tisíc milovníků cestování

Expozice 302 vystavovatelů z 24 zemí světa, na hrubé...

Veletrh HOLIDAY WORLD & REGION WORLD tradičně věnuje...

Návštěvníci z řad široké veřejnosti vyhrávali v rámci HOLIDAY WORLD...

HOLIDAY WORLD & REGION WORLD se konal v...

Pohled z praxe
O krok blíž k výrobě zelené ropy

Pokud by totiž výklad zákona o odpadech a...

V Green Future se nám podařilo jako prvním...

Abych ukázal absurditu, která u nás legislativně panovala,...

To samozřejmě není jediný zádrhel, na který jsme...

To Česko překvapivě staví do úplně jiného světla...

Dělat v současné době nějaké závěry, jak přetahování...