Pátek 26. dubna 2024
ikona hodiny15. 11. 2019 13:26

Řád Vavřínu 2019

Ve čtvrtek 14. listopadu byla na pražském Žofíně předána letošním laureátům ocenění Řád Vavřínu, jímž Hospodářská komora České republiky každoročně vzdává hold za celoživotní dílo vybraným osobnostem z řad podnikatelů, manažerů, vědců, akademiků, umělců i sportovců

Petr Karban Petr Karban autor

šéfredaktor portálu KomoraPlus, měsíčníku Komora a magazínu Be the Best
Dlouhodobě se orientuje na ekonomická a společenská témata, podnikání, personalistiku, komunikaci, reklamu a marketing. V komunikační agentuře COT group působí také jako marketingový stratég a kreativní ředitel.

Foto: Aleš Funke Foto: Aleš Funke

Za účasti více než 500 hostů, podnikatelů, senátorů, poslanců, ministrů a dalších osobností veřejného života letos udělila Hospodářská komora České republiky své nejvyšší vyznamenání a připomenula současně výročí 30 let svobody a svobodného podnikání. Udílení letošních vyznamenání Řád Vavřínu se konalo pod záštitou a za účasti předsedy Senátu Parlamentu České republiky Jaroslava Kubery, předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Radka Vondráčka a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka, záštitu oceněním udělili i pražský primátor Zdeněk Hřib a místostarosta Prahy 1 Petr Hejma.

Mezi letošními oceněnými byl symbolicky in memoriam i Václav Havel, kterému tak podnikatelé vyjádřili poděkování za nabytou svobodu a možnost uplatnit své dovednosti v podnikání. „Václav Havel pomohl otevřít dveře svobodnému podnikání navzdory tomu, že neměl s podnikateli vždy stejný názor. Symbolizuje hodnoty, s nimiž se generace dnešních živnostníků a šéfů firem, kteří se mnohdy sami aktivně podíleli na převratu v naší zemi, ztotožňují. I díky Havlovi mohou dnes předat své celoživotní dílo svým dětem, za to mu přísluší velká úcta,“ poznamenal prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý, který zdůraznil, že i této nástupnické generaci je potřeba připomínat, že bez Václava Havla by nežili v tak otevřené a svobodné zemi, v jaké dnes žijí.

Senátor Jaroslav Kubera na závěr oficiální části večera poznamenal, že se nám Čechům často stává, že tam, kde máme být sebevědomí, jsme zbytečně pokorní a tam, kde máme být pokorní, jsme příliš sebevědomí. „Přeji všem podnikatelům tu správnou míru pokory a sebevědomí. A stát, který nebude ani sám podnikat ani překážet podnikání jiných,“ řekl předseda Senátu.

Řád Vavřínu

Ocenění, jímž podnikatelé jednou ročně vyjadřují uznání a respekt významným osobnostem a podnikatelským subjektům za jejich práci. Zohledňuje manažerské úspěchy, celoživotní dílo, společenský dopad i mezinárodní přesah. Je udělováno také osobnostem, které hrdě reprezentují a významně podporují zemi, či osobnostem, jež vytvářejí nadčasové hodnoty.

Laureáty vybírala porota na základě nominací podnikatelské veřejnosti. Letos se v porotě sešli ředitel Národního divadla Jan Burian, sportovní ředitel Českého olympijského výboru Martin Doktor, ředitel Národního ústavu duševního zdraví Cyril Höschl, statutární ředitel a majitel společnosti JUTA, a. s., Jiří Hlavatý, jednatelka a majitelka společnosti TRUSTAV s. r. o., Jana Nováková, ředitel a majitel Vápenky Vitoul Ladislav Vitoul a rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Řád Vavřínu – Laureáti 2019

Václav Berka, plzeňský sládek již ze třetí generace – za celoživotní přínos v oblasti tradičního českého řemesla

Václav Berka je představitelem již třetí generace tradiční rodiny plzeňských sládků. Pivu, a především tradičnímu českému ležáku zasvětil svůj život. Je jedním z mála lidí, který zná a střeží tajemství plzeňského ležáku Pilsner Urquell, které si sládkové předávají z jednoho na druhého. V České republice i po celém světě učí výčepní správnému čepování piva a péči o pivo tak, aby se k milovníkům tohoto zlatého moku dostalo v té nejlepší kvalitě, dobře ošetřené a správně načepované. Chce, aby se z výčepních staly osobnosti, jako tomu bylo kdysi, a aby byli hrdí na svou práci. Václav Berka významně pomáhá budovat a rozvíjet českou pivní kulturu nejen doma, ale i v zahraničí. I díky němu se Pilsner Urquell stal jedním ze symbolů České republiky.

 

Milan Dostalík, generální ředitel společnosti TON – za významné manažerské úspěchy   

Milan Dostalík, dnes většinový majitel společnosti na ohýbaný nábytek TON, začal v této firmě pracovat jako prodejní a marketingový ředitel v roce 1998, kdy firma procházela krizí kvůli úpadku odbytu a k tomu řešila nutnou modernizaci, aby splnila limity na vypouštěné škodlivé látky. Milan Dostalík vsadil nejdříve na český trh, na kterém kvalitní a designové židle tehdy chyběly. Jeho rozhodnutí prosadit globálně vlastní značku se mu vyplatilo a již záhy otevíral prodejny v hlavních městech po celé Evropě. Navázal tak na prodejní koncept původního zakladatele výroby ohýbaného nábytku Michaela Thoneta z roku 1861 – mít obchody po celém světě. Aby se firma TON udržela mezi předními světovými výrobci ohýbaného nábytku, investuje Milan Dostalík jak do designu, tak do kvality a modernizace výroby.

 

Václav Havel (in memoriam), bývalý prezident ČR, dramatik, disident – za celospolečenský přínos České republice a rozvoj občanské společnosti

Václav Havel byl český dramatik, esejista, disident a kritik komunistického režimu a později politik. V době kolem pražského jara se zapojil do politické diskuze a prosazoval zavedení demokratické společnosti. Po násilném potlačení reforem vojenskou invazí států Varšavské smlouvy byl postižen zákazem publikovat. V té době se stal jedním z prominentních disidentů a kritiků tehdejšího normalizačního režimu. Vystupoval na obranu politických vězňů a stal se spoluzakladatelem občanské iniciativy za dodržování lidských práv Charta 77. To sice upevnilo jeho mezinárodní prestiž, ale také mu vyneslo celkem pět let věznění. Po vypuknutí sametové revoluce v listopadu 1989 se stal jedním ze spoluzakladatelů Občanského fóra a jako jeho kandidát byl zvolen prezidentem Československa. Jako prezident vyvedl Československo z Varšavské smlouvy a výrazně přispěl ke vstupu nástupnické České republiky do Severoatlantické aliance (NATO) v roce 1999. Mimoto významně prosazoval přijetí země do Evropské unie. Na Václava Havla vzpomínáme i jako na významného státníka, bez jehož výrazného přispění bychom dnes v České republice neměli svobodné podnikání, a tudíž ani řadu úspěšných podnikatelů či manažerů.

 

Stefan Hoppe, generální ředitel Kaufland Česká republika – za významné manažerské úspěchy

Stefan Hoppe působí ve společnosti Kaufland od roku 2001, nyní jako generální ředitel v České republice, dříve jako člen vedení společnosti Kaufland Německo v Neckarsulmu. Kaufland jako součást německé skupiny Schwarz působí na českém trhu více než 20 let. Provozuje zde 133 prodejen, dvě logistická centra a masozávod. Zaměstnává více než 23 500 lidí a jako atraktivní zaměstnavatel získal ocenění Top Employer 2019. Do výstavby a modernizace v ČR investoval loni 120 milionů eur. Prioritou společnosti je podpora lokálních výrobců, důkazem je nová privátní značka K-Jarmark. Coby lídr trhu si je Kaufland vědom své společenské i environmentální odpovědnosti. Podporuje neziskové organizace a projekty, jako oficiální partner Českého hokeje dbá i na rozvoj sportu a mladých talentů. V rámci REset plastové strategie zavádí opatření k omezení plastů.

 

Richard Horký, jednatel společnosti TTS energo – za významné podnikatelské úspěchy

Richard Horký je majitel firmy TTS energo, s. r. o., která působí na trhu od roku 1995 a od počátku podniká v oboru tepelného hospodářství. V Třebíči v současné době najdeme tři velké biomasové teplárny, přičemž ve všech se spaluje dřevní štěpka, ve dvou z nich pak navíc i sláma – biomasa se na výrobu tepla v Třebíči používá ve více než v 90 %, zbytek připadá na kogeneraci, tedy společnou výrobu tepla a elektřiny. Výhodou spalování biomasy je skutečnost, že se tak oproti spalování fosilních paliv nejen šetří životní prostředí, ale také se podporuje lokální ekonomika, protože štěpku i slámu firma TTS energo, s. r. o., odebírá od lokálních dodavatelů. Kromě tepelného hospodářství se angažuje i v developmentu – v Třebíči díky němu vznikla celá čtvrť rodinných domů, a zejména díky jeho vizím se také mění zdejší areál bývalé obuvnické továrny na rezidenční čtvrť se službami a drobnou výrobou.

 

Jiří Ježek, paralympijský vítěz a mistr světa v cyklistice – za výjimečné úspěchy v oblasti sportu

Jiří Ježek je bývalý český profesionální handicapovaný cyklista. Ziskem šesti zlatých, čtyř stříbrných a jedné bronzové medaile je nejúspěšnějším cyklistou paralympijské historie. Kromě toho se Jiří Ježek stal šestinásobným mistrem světa, mistrem Evropy a čtyřnásobným celkovým vítězem světového poháru. Během své bohaté kariéry pravidelně závodil se zdravými cyklisty. V roce 2013 mu byl dokonce umožněn start v časovce na slavné Tour de France. Po ukončení kariéry se věnuje motivačním přednáškám, moderování, práci v médiích a sportovnímu poradenství. Svůj životní příběh popsal v autobiografické knize FRAJER.

 

Oldřich Jirsák, vědec a průkopník v oblasti nanotechnologií a jejich průmyslové výroby – za celoživotní přínos v oblasti vědy a výzkumu      

Oldřich Jirsák v roce 1979 nastoupil jako vědecký pracovník na Vysokou školu strojní a textilní v Liberci a později – již na Technické univerzitě v Liberci – se stal vedoucím katedry netkaných textilií. V letech 2003–2008 působil jako prorektor TUL pro zahraniční styky, vědu a výzkum. Je autorem více než padesáti patentů v oborech vlákna a netkané textilie, podle kterých byly instalovány výrobní linky v USA, Velké Británii, Austrálii, Malajsii, Venezuele a Číně. V letech 2002–2004 pracovní tým katedry netkaných textilií pod jeho vedením vyvinul jako první na světě technologii umožňující průmyslovou výrobu nanovlákenné textilie. Název Nanospider obletěl svět. Dostal se i mezi sto národních unikátů, které reprezentovaly Česko v zahraničí u příležitosti stého výročí vzniku Československa. Profesor Jirsák obdržel za svou práci řadu významných ocenění.

 

Blanka Kalcsová, prezidentka společnosti MEDIS Group – za významné podnikatelské úspěchy           

Blanka Kalcsová je prezidentkou ryze českého koncernu MEDIS. Po vystudování práv působila jako podniková právnička. Poté se stala spoluzakladatelkou soukromé akciové společnosti podnikající v oboru stavebnictví. V 90. letech stála pak u zrodu dalších společností, které vytvořily základ koncernu MEDIS. V současnosti tento koncern sdružuje řadu společností s různorodým portfoliem činností, z nichž stěžejní tvoří dopravní stavitelství včetně výroby stavebních hmot a materiálů, projektování a zkušebnictví. Dále se profiluje v oblasti komplexních dodávek investičních celků v oborech chemického, plynárenského, strojírenského a zpracovatelského průmyslu, vědy a výzkumu, autorizovaného prodeje a servisu osobních a užitkových vozů. Základní filozofie, z nichž vychází aktivity celé skupiny, je založena na české tradici, profesionalitě a kvalitě.

 

Libor Knap, jednatel společnosti PROTECO – za významné podnikatelské úspěchy         

Libor Knap společně s Pěvou Holancovou zahájili své podnikání na začátku 90. let minulého století. Od začátku se věnoval distribuci nářadí a nástrojů, vytvořil obchodní síť pro většinu nejen českých výrobců, ale i pro světoznámé značky v oboru nářadí. Následně v roce 2004 vytvořil vlastní obchodní značku PROTECO, pod kterou nabízí dnes více než 4 000 položek, které dodává do 7 zemí EU. V roce 2015 otevřel pobočku v Bratislavě. Dnes je značka PROTECO vnímána jako lídr českého a slovenského trhu.

 

Lubomír Kovařík, předseda představenstva a prezident společnosti Česká zbrojovka GROUP SE – za významné manažerské úspěchy   

Lubomír Kovařík – absolvent Vysoké vojenské letecké školy – začínal v armádě jako nadzvukový pilot. V armádním dopravním letectvu dosáhl hodnosti nadporučíka. Svoji civilní kariéru odstartoval v roce 1995 jako manažer společnosti Aulis. Po roce nastoupil jako výrobní ředitel do Škody Praha, kde se vypracoval až na pozici generálního ředitele. Později působil ve společnostech Eltodo EG a Mavel. V roce 2006 přišel do vedení uherskobrodské České zbrojovky. Pod jeho taktovkou firma kompletně obměnila výrobkové portfolio a vrátila se tak na trh ozbrojených složek, díky čemuž momentálně patří k pěti největším firmám vyrábějícím ruční palné zbraně na světě. Dnes je Česká zbrojovka součástí širšího holdingu Česká zbrojovka Partners SE, kde Lubomír Kovařík působí jako prezident a předseda představenstva.

 

Marta Kubišová, zpěvačka a herečka – za celoživotní dílo v oblasti kultury 

Marta Kubišová je česká zpěvačka, herečka a také signatářka Charty 77. Během své umělecké kariéry se stala trojnásobnou vítězkou čtenářské ankety časopisu Mladý svět – Zlatý slavík. Do paměti národa se vryla nejen nespočtem nádherných písní, ale také svými veřejně proklamovanými postoji k dění po okupaci v roce 1968, což však postupně vedlo k úplnému zákazu její umělecké činnosti. Její píseň Modlitba pro Martu se stala po okupaci vojsky Varšavské smlouvy symbolem národního odporu. V roce 1977 podepsala Chartu 77. Následující léta pro ni byla velmi složitá, neboť ji jakožto chartistku často vyslýchala Státní bezpečnost. Teprve listopadová revoluce v roce 1989 vynesla Martu Kubišovou zpět na výsluní pozornosti národa. Dříve zakázaná zpěvačka se stala jedním ze symbolů tzv. sametové revoluce.

 

Petra Kvitová, tenistka, vítězka Wimbledonu – za výjimečné úspěchy v oblasti sportu

Petra Kvitová je česká tenistka, která do profesionálního tenisu vstoupila v roce 2006. Na okruhu WTA vyhrála sedmadvacet turnajů ve dvouhře žen. Je dvojnásobnou wimbledonskou vítězkou z let 2011 a 2014. V roce 2011 zvítězila na Turnaji mistryň a Ženská tenisová asociace WTA ji na konci sezony vyhlásila hráčkou roku. Na XXXI. letních olympijských hrách v Riu de Janeiru získala bronzovou medaili v ženské dvouhře. Petra Kvitová byla rovněž členkou vítězného fedcupového týmu z let 2011, 2012, 2014, 2015, 2016 a 2018. S Tomášem Berdychem zvítězila v Hopmanově poháru 2012. Na žebříčku WTA byla nejvýše klasifikována v roce 2011 na 2. místě.

 

Alessandro Pasquale, předseda správní rady společnosti Karlovarské minerální vody – za významné podnikatelské úspěchy

Alessandro Pasquale je generálním ředitelem a vedoucí osobností Mattoni 1873. Pod jeho vedením došlo k významnému mezinárodnímu rozvoji firmy. Předloni zařadila do portfolia bulharskou společnost Quandrant Beverages, loni získala licenci a aktiva společnosti PepsiCo pro Česko, Slovensko a Maďarsko a letos převzala srbského nápojáře Knjaz Miloš. Toto spojení z ní udělalo lídra středoevropského trhu. Lídra, jenž ale stále žije rodinnými hodnotami firmy, ze které vzešel, a zasazuje se o udržitelnost nejen svého byznysu, ale celého odvětví. Z jedné stáčírny minerální vody s roční produkcí 50 milionů lahví tak postupně vyrostl nejvýznamnější středoevropský výrobce nealkoholických nápojů vyrábějící bezmála dvě miliardy lahví. V portfoliu má nejen minerální a pramenité vody, ale také džusy, nealkoholické nápoje a snacky. Do skupiny Mattoni 1873 patří 11 výrobních závodů a 3 200 zaměstnanců v 8 zemích.

 

Miloslava Procházková, zakladatelka firmy Avanti – za významné podnikatelské úspěchy

Miloslava Procházková v roce 1993 založila se svým manželem Jiřím Vackem firmu Avanti se zaměřením na dovoz a prodej podlahových krytin. Jedná se o rodinnou firmu, kde pracuje manžel, oba synové, snachy a vnuk. Firma se za 26 let svého působení dostala mezi největší firmy v oboru. Od ledna 2019 se firma transformovala z fyzické osoby na AVANTI FLOORS, s. r. o., Společnost Avanti je jedním z nejvýznamnějších dovozců podlahových krytin v České republice. Ve svém volném čase se Miloslava Procházková věnuje charitě a práci ve veřejné správě.

 

Eva Štěpánková, zakladatelka a předsedkyně představenstva společnosti Ryor – za významné podnikatelské úspěchy

Eva Štěpánková je zakladatelkou a majitelkou české kosmetické firmy Ryor, kterou založila v roce 1991. Začínala od nuly, první krémy značky RYOR vyráběla u sebe doma. První přípravky byly určeny profesionálním kosmetičkám, postupně firma začala s výrobou produktů pro domácí ošetření. Dnes značka RYOR nabízí unikátní kosmetické přípravky založené na přírodních extraktech až v 16 zemích světa. Velmi hrdá je na vývojové oddělení firmy, kdy mnoho aktivních látek dováží ze světových veletrhů jako první do České republiky. Za své inovativní výrobky získala mnohá ocenění. Přestože je majitelkou firmy, v srdci se stále cítí být vývojářem.

 

Poděkování partnerům

Hlavními partnery galavečera jsou Česká pojišťovna, Korus, Prague Catering, Párty nábytek, Deluvis, Agentura NKL Zámek Zbiroh a Národní turistický úřad Dominikánské republiky. Hlavním mediálním partnerem je Česká televize.

Partnery akce se stali LASKI, Crowe Advartis Accounting, TESLA, VÁPENKA VITOUL, Česko-Moravský zemědělský fond, Léčebné lázně Mariánské Lázně, Prague Safe Deposit, Přerost a Švorc Auto, FENIX GROUP, EAST BOHEMIAN AIRPORT, HOKAMI CZ, TRUSTAV a ALUKOV.

Články autora Petr Karban

Nejnovější články

Trendy
Belgický příklad pro Česko

„Lidé by nemuseli shromažďovat a odvážet nesešlápnuté lahve...

Při zavedení digitálního zálohového systému by v Česku...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...

Pohled z praxe
Vinařský ráj vstupuje na rakouský trh

„České vinohrady představují pouze 0,54 % z celkového...

Pro Vinařský ráj se jedná již o historicky...

„Ve Vinařském ráji vidíme mnoho příležitostí, jak trh...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...