Pondělí 6. května 2024
ikona hodiny26. 4. 2024 14:01

Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

V plzeňském hotelu Courtyard by Marriott byly ve čtvrtek 25. dubna předány další modré pyramidy nejúspěšnějším českým firmám, tentokrát z krajů Plzeňského a Jihočeského. Druhou regionální zastávkou tak pokračoval třetí ročník žebříčku, který si klade za cíl odměňovat ekonomicky úspěšné a stabilní firmy ve všech čtrnácti regionech České republiky.  

Petr Karban Petr Karban autor

šéfredaktor portálu KomoraPlus, měsíčníku Komora a magazínu Be the Best
Dlouhodobě se orientuje na ekonomická a společenská témata, podnikání, personalistiku, komunikaci, reklamu a marketing. V komunikační agentuře COT group působí také jako marketingový stratég a kreativní ředitel.

Foto: Tomáš Čihák Úvodní debata – (zleva) David Fogad, Iveta Boskov, Miroslav Michna a Jan Bürger Foto: Tomáš Čihák

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou soutěže – o pořadí firem rozhoduje Diamantový index, který na základě objektivních ekonomických ukazatelů, jimiž jsou Nárůst tržeb, Nárůst aktiv, ROE a Běžná likvidita, vyčísluje společnost Dun & Bradstreet. Hodnotí se poslední tři roky (v letošním ročníku tedy léta 2020-2022), každý samostatně a každý jinou vahou.

Stáhněte si kompletní výsledky

DIAMANTY 2024_PLZEN_KOMPLETNI VYSLEDKY

Zobrazit

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v České republice, které splňují obrat 100 mil. Kč až 5 mld. Kč, mají veřejně dostupné účetní závěrky za poslední tři roky a jejich konečný vlastník je minimálně z 49 % český. Kvalitativním kritériem je schopnost firem dostát závazkům, což znamená, že hodnocená společnost nesmí být v likvidaci či insolvenčním řízení a současně nesmí být evidována jako nespolehlivý plátce/osoba s pohledávkami státu či dalším subjektům. Vyloučeny jsou také firmy působící ve specifických oborech podnikání – finanční instituce, výrobci zbraní, výrobci a distributoři pohonných hmot a paliv, sázkové kanceláře a organizátoři hazardu.

Diamanty českého byznysu – partnerství

Generálními partnery žebříčku Diamanty českého byznysu 2024 jsou společnosti Renomia a Alukov, záštitu letošnímu ročníku udělila Hospodářská komora České republiky a České vysoké učení technické v Praze.

Hlavními partnery jsou ADAX Fond firemního nástupnictví, One family office, Zdravé stravování, Nobless czech, Unicredit Bank a Studio Lhotský, partnery pak Havel & Partners, Maserati Praha, Fenix group, Moore Czech Republic, Stasto Automation, Trustav, Inten group, Lom Praha, vinařství Vajbar a Fosfa / FeelEco.

Mediálními partnery jsou magazíny Be the Best, Komora, Estate a publicistický portál Komora plus.

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská Síň slávy. „Chtěli jsme vedle ekonomických výsledků ocenit i společenskou odpovědnost, tedy nejrůznější nefinanční aspekty podnikání. Dlouhodobě se věnujeme českému podnikatelskému prostředí a vidíme, co média často opomíjejí – totiž že ty úspěšné české firmy a jejich majitelé si velmi dobře uvědomují, že nežijí ve vakuu. Starají se o udržení hodnot v čase, někteří podporují tradiční obory, jiní inovují, vychovávají mladé mistry svého oboru, kladou důraz na ochranu přírody a vlastně všechny část svého úspěchu věnují na rozvoj regionů i celou řadu aktivit, na které se ze státní pokladny peněz zákonitě nedostává. Jsme zkrátka přesvědčeni, že i toto zasluhuje ocenění a uznání,“ představuje letošní novinku spoluzakladatelka a jednatelka pořádající komunikační agentury COT group Eva Frindtová.

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy oceněné v Diamantovém žebříčku získávají originální modrou pyramidu, kterou pro letošní ročník navrhl Zdeněk Lhotský a vyrobilo ji jeho Studio tavené skleněné plastiky v Pelechově. A ti, kdo byli v Plzni uvedeni do Síně slávy, si odvezli portrét Tomáše Bati, signovaný jeho autorem, uměleckým fotografem Jadranem Šetlíkem.

Seriál Diamanty českého byznysu bude pokračovat 28. května v Ústí nad Labem, 25. června v Pardubicích, 24. září v Olomouci a zakončen bude 22. října v Praze.

Články autora Petr Karban

Nejnovější články

Analýzy
Část firem benefity omezila nebo zrušila

Poskytování benefitů mimo mzdu omezily nejčastěji podniky menších...

Tyto kategorie benefitů, kam spadají například preventivní vyšetření,...

Expertní pohled
Stále lepší překladače znásobily úspěšnost kybernetických útoků

„Revoluce v zásadě nastala před třemi lety, kdy se...

„Kvalita automatických překladačů má dopad nejen na úspěšnost...

Analýzy
Důležité jsou vztahy na pracovišti a firemní kultura

„Podle našich dat jdou očekávání zaměstnanců v pomyslné...

Důležitost firemní kultury je pro image firmy a...

Inovativní firmy se snaží vytvářet inspirativní pracovní prostředí....

Z oblasti benefitů již zaměstnancům nestačí běžná multisportkarta,...

Stejně tak je, zejména pro mladší generaci, dnes...

„Atmoskop.cz poskytuje lidem mimo jiné také takzvaný Company...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Cheb chystá strategický podnikatelský park

Memorandum o přípravě plochy na strategický podnikatelský park uzavřely...

SIRS v následujících měsících zpracuje studii proveditelnosti realizace parku....

Aktuality
Letadlo Lufthansy v Praze přivítala vodní děla

„Těší mě, že jsme se mohli symbolicky připojit...

„Jsem hrdý na to, že Letiště Praha oslavilo...

Letadlo je jedním ze čtyř strojů nesoucích na...

Aktuality
Virtuální vodárna. K čemu se hodí digitální dvojče úpravny vody?

Partneři oslovili město Železná Ruda, zda by se...

„Digitální dvojče představuje počítačový model, který dokonale kopíruje...

Součástí digitálního dvojčete úpravny vody je i systém...

JUDr. Tomáš Koníček z Mezinárodního bezpečnostního institutu, který se...