Čtvrtek 18. dubna 2024
ikona hodiny27. 10. 2020 12:12

Boj o zelené miliardy hrozí energetickou chudobou

Poslední jednání Platformy Modernizačního fondu silně znepokojilo nejen velké hráče na energetickém trhu, ale i představitele Hospodářské komory. Některé signály napovídají, že prostředky fondu z prodeje emisních povolenek, které mají být primárně směřovány do modernizace energetických soustav, náhrady uhelných zdrojů tepla, rozvoje obnovitelných zdrojů a zvyšování energetické účinnosti, budou neefektivně rozpuštěny v oblastech jiných.

Petr Karban Petr Karban autor

šéfredaktor portálu KomoraPlus, měsíčníku Komora a magazínu Be the Best
Dlouhodobě se orientuje na ekonomická a společenská témata, podnikání, personalistiku, komunikaci, reklamu a marketing. V komunikační agentuře COT group působí také jako marketingový stratég a kreativní ředitel.

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Snahy nejrůznějších ekologických hnutí a iniciativ dostat se k finančním zdrojům na podporu zelené energie jsou možná pochopitelné, v tomto případě ovšem nesystémové, protože do celé soustavy podpory moderních energií vnášejí chaos. Těmto aktivitám je primárně určena jiná podpora, ze specifických evropských i českých programů. Prostředky Modernizačního fondu měly být podle původních dohod totiž z převažující části určeny k zajištění páteřní funkce české energetiky a na podporu velkých zdrojů. „Důvod je jediný, bez zajištění jejich přímé dekarbonizace hrozí kolaps plynoucí ze zániku řady zdrojů, které nebudou schopny v souladu s požadavky evropských směrnic snižovat emise skleníkových plynů způsobem efektivním a ekonomicky účinným,“ říká Lenka Janáková, tajemnice Sekce energetiky a Sekce životního prostředí Hospodářské komory a dodává, že tyto zdroje poskytují téměř 100 % dodávek elektřiny a majoritní podíl tepla české ekonomice. Ve hře je tedy nejen masivní snížení emisí, ale i energetická bezpečnost a soběstačnost, tedy téma, na něž je Česko nesmírně citlivé.

Hospodářská komora nepovažuje přitom současné tendence, které se na jednáních Platformy Modernizačního fondu projevují, za malicherné. Svědčí o tom i dopis, který ve čtvrtek 22. října zaslal prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý ministru Karlu Havlíčkovi, do jehož gesce Modernizační fond spadá. „Modernizační fond schválily instituce Evropské unie jako hlavní podpůrný mechanismus, který měl v méně ekonomicky rozvinutých členských zemích, včetně ČR, umožnit co nejméně bolestivou transformaci ekonomik tak, aby byly schopny plnit cíle dané závaznou směrnicí o systému obchodování s emisemi a snižovat emise skleníkových plynů k roku 2030, s výhledem do roku 2050. Se záměrem vytvořit dostatečně robustní fond, který jako jediný umožňuje v souladu s unijními pravidly pro poskytování veřejné podpory podporovat i přímou dekarbonizaci v podnicích zahrnutých do systému EU ETS, byl kapitál v tomto fondu novelou zákona č. 383/2012 Sb. navýšen téměř pětinásobně oproti původnímu objemu. Současně tato novela jasně stanovila, aby cca 65 % prostředků bylo vyhrazeno pro stávající výrobce elektřiny a tepla. S touto premisou pracovali provozovatelé elektráren a tepláren, kteří již téměř dva roky připravují projekty na dekarbonizaci svých zařízení přechodem z uhlí na méně emisně náročná paliva nebo výstavbou nových kapacit nespalovacích obnovitelných zdrojů energie,“ poukazuje ve svém dopise prezident Hospodářské komory na jasná a dříve přijatá zákonná pravidla.

Je zřejmé, že pokud by pod vlivem zmíněných tendencí došlo k rozdrobení a přesměrování prostředků určených pro páteřní energetiku na jiné aktivity, mělo by to výrazně negativní dopad na nutnou energetickou transformaci. „Ohroženy by byly mnohé oblasti, vedle zajištění energetické soběstačnosti ČR a plnění klimatických cílů ČR včetně cílů v oblasti zlepšování ovzduší také stabilita zdrojů pro energeticky náročný průmysl či transformace regionů postižených odklonem uhlí,“ varuje před energetickou chudobou země se všemi ekonomickými, sociálními a environmentálními projevy Vladimír Dlouhý místopředsedu vlády a požaduje pevné garance původního dělení zdrojů Modernizačního fondu tak, aby 65 % prostředků bylo přednostně k dispozici pro projekty stávajících výrobců elektřiny a tepla, tedy primárně v dnes navržených programech Modernizace soustav zásobování tepelnou energií a Nové zdroje v energetice.

Články autora Petr Karban

Nejnovější články

Trendy
Timber Praha – první udržitelná dřevostavba bytových domů v Praze

Domy komorního charakteru Timber Praha obsahují 62 jednotek...

Arcus City – v blízkosti přírody, na dosah...

Expertní pohled
Fulfillment: Revoluce v logistice

Fulfillment není jen proces doručování zboží, je to...

Majitelé e‑shopu se nemusejí starat o kapacitu skladových...

Nicméně vize značky LOG4U sahá daleko za pouhé...

Společnost Geek+ přinese špičkové mobilní roboty pro přepravu...

Trendy
Perfektní klima pro elektrické vozy

Všude tam, kde jsou kladeny vysoké požadavky na výkon,...

HVH topení přeměňuje stejnosměrný elektrický proud na teplo...

Pokud máte benzinové nebo naftové auto, je pro...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Největší logistický kongres v ČR se blíží

Logistika a doprava patří mezi nejdůležitější pracovní úkony mezi...

Všechny zmíněné faktory představují příležitost pro spojení s loajální...

Velký kongres EASTLOG, který se bude konat 30....

Analýzy
České nábytkářství oslabuje, ale ne dramaticky

„Již několik let panují v globální ekonomice jisté propady,...

„Pokles na 51,45 mld. Kč je stále velmi...

Špatná podle Tomáše Lukeše není ani spotřeba nábytku...

Suma za import nábytku v roce 2023 dosáhla 28,18...

Za vyloženě pozitivní trend AČN považuje růst podílu...

Český nábytek podle Čudky vyniká invencí i kvalitou....

Aktuality
Ocenění Nábytek roku 2024 ovládla kancelářská soustava

Vítězná kolekce je dílem designerů Aleše Bartáka, Michaela...

Ocenění Nábytek roku uděluje Asociace českých nábytkářů (AČN)...