Čtvrtek 25. dubna 2024
ikona hodiny16. 2. 2021 09:10

Jak funguje u sousedů podpora pro vídeňské živnostníky a malé firmy

Vídeňská půlmiliardová inspirace

Již čtvrtý podpůrný balíček pro městské hospodářství v celkové výši 23 milionů eur připravil vídeňský magistrát. 19 milionů pomůže živnostníkům a malým podnikům s překonáním krize a udržitelným rozvojem, další 4 miliony získá kongresový turismus. V předchozích třech programech Vídeň zajistila už 450 milionů eur.

Martin Landa autor

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Vídeňská radnice představila v pořadí čtvrtý podpůrný balíček pro podniky zasažené koronavirem. Díky prvním třem programům už město připravilo 450 milionů eur pro zachování pracovních míst, posílení hospodářství, zdravotnictví, sociálních služeb i kultury. Čtvrtý balík ve výši 23 milionů eur cílí na vídeňské podniky a kongresovou turistiku. Ty přitom podle radnice mohou využívat 160 milionů eur z předchozích balíčků. „Nyní je důležité, abychom společně s vídeňskými podnikateli opět rozjeli ekonomiku v našem městě. Vídeň tím dělá další krok z pandemie do budoucnosti,“ vysvětil městský radní pro hospodářství Peter Hanke.

65 000 živnostníků

Čtvrtý vídeňský pomocný balíček doplňuje opatření vyhlášená spolkovou vládou a částečně startuje od 1. března. Vedle radnice se na něm podílí i městská hospodářská agentura a turistická centrála. Jeho největší cílovou skupinou budou malé firmy a drobní živnostníci, podle radnice totiž připadá šest z deseti podniků právě na živnostníky. „Našich 65 000 živnostníků tvoří páteř místní ekonomiky. Ať už řemeslníci, podnikatelé, kreativci nebo osobní trenéři – potřebujeme je všechny, neboť právě díky nim je Vídeň tak dobrým místem k životu,“ uvedl Hanke. Vídeňští živnostníci, kteří byli výrazně zasaženi koronavirem, nebo se věnují nové činnosti, mohou od 1. dubna získat až 7 000 eur. Radnice pro ně vyčlenila celkem 10 milionů eur.

Obchody a služby v každé čtvrti

Dalším pilířem magistrátní pomoci jsou prázdné obchodní prostory ve vídeňských čtvrtích. Právě fungující obchody a služby v místě bydliště přispívají ke kvalitě života a radnice proto od března zjednoduší stávající proces podpory. Zájemci o dlouhodobé i krátkodobé využití komerčních prostor v parterech vídeňských domů nově mohou získat až 25 000 eur, balíček v součtu dosahuje čtyř milionů eur.

Zbylých pět milionů radnice připraví pro kreativce a inovátory, a to podle pravidel programů, které již proběhly v loňském roce. Kreativní odvětví získá za spolupráci s městem od března až milion eur, ve výši až 7 000 eur za projekt. Čtyřmilionový balíček pro inovace odstartuje v dubnu.

Budoucnost kongresové turistiky

Kromě 19 milionů pro menší podniky a živnostníky magistrát připravuje čtyřmilionový paket pro kongresovou turistiku. Ta ročně přináší kolem miliardy eur přidané hodnoty a v dlouhodobém srovnání na ni připadá každé osmé přenocování ve Vídni. Každý kongresový turista utratí v průměru kolem 541 eur, tedy takřka dvojnásobek běžného turisty, a Vídni a Rakousku tak podle propočtů radnice chybí kolem 100 milionů eur měsíčně.

Vídeňská turistická strategie usiluje o posílení pozice rakouského hlavního města jako kongresové metropole, a radnice proto navíc vyčlenila 4 miliony eur pro toto odvětví. Čerpat je mohou vedle pořadatelů velkých kongresů i organizátoři menších firemních akcí. Další podporu radnice slíbila i pro přípravu budoucích kongresů, korporátních akcí a hybridních formátů, a to nejméně do roku 2023. Turistická centrála nyní vyjednává o více než stovce mezinárodních akcí, které se ve Vídni mají uskutečnit od druhé poloviny roku 2021 do roku 2030.

Nejnovější články

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...

Názory
Čína hromadí zásoby kritických komodit

Zůstaneme-li u mědi, její cena je často využívána...

Zatímco Čína má v rámci celého dodavatelského řetězce...

Cestovní ruch
TIC BRNO boduje na poli cestovního ruchu

„Ze všech cen máme velkou radost. Nejen že...

Velkou cenu cestovního ruchu každoročně vyhlašuje agentura COT...

Nejnovější Pohled z praxe

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...

Pohled z praxe
Lasvit oceněn na milánském designweeku

V soutěži, v níž se představilo více než...

Výstava představila také nový koncept designu osvětlení Bois...

Vítězství komentuje zakladatel Lasvitu Leon Jakimič: Nejlepší výstava...

Trendy
Pět příkladů, jak umělá inteligence může efektivně pomáhat

Již dnes v mnoha firmách umělá inteligence pomáhá řešit...

Umělá inteligence dokáže velmi rychle zpracovávat rutinní opakované...

AI umí pomoci například s články, blogy, prezentacemi,...

Umělá inteligence může vytvářet obrázky a grafiku na...

AI může být využita jako virtuální asistent, který...

„Umělou inteligenci lze také efektivně využít k brainstormingu...