Čtvrtek 25. dubna 2024
ikona hodiny24. 4. 2021 12:07

Opatření vlády likvidují podnikatele a jdou nad zákonný rámec

Vládě hrozí desítky soudních sporů kvůli covidu

Žaloby na stát, respektive Ministerstvo zdravotnictví, v posledních dnech podalo několik členů České komory fitness, když její zástupci se předžalobními výzvami snažili s Ministerstvem zdravotnictví neúspěšně navázat smysluplný dialog. O ten se snažili i zástupci dalších asociací, například  Unie horských povolání a Asociace lanové dopravy.

Petr Karban Petr Karban autor

šéfredaktor portálu KomoraPlus, měsíčníku Komora a magazínu Be the Best
Dlouhodobě se orientuje na ekonomická a společenská témata, podnikání, personalistiku, komunikaci, reklamu a marketing. V komunikační agentuře COT group působí také jako marketingový stratég a kreativní ředitel.

Foto: Shutterstock.com Vláda čelí riziku desítek želob Foto: Shutterstock.com

„Už nevidíme světlo na konci tunelu,“ napsali 10. dubna ve své předžalobní výzvě ministru zdravotnictví Petru Arenbergerovi Ladislav Janků, předseda Unie horských povolání a Jakub Juračka, prezident Asociace lanové dopravy. Argumentují i tím, že připravili vlastní metodické materiály i bezpečnostně hygienické standardy pro provozovatele i návštěvníky hor, které byly opakovaně nabízeny Ministerstvu zdravotnictví, žádná komunikace však nenastala. „Situace je opravdu kritická a už se v tuto chvíli nebavíme o tom, že sektor horských povolání bojuje o přežití – mnoho organizací v důsledku plošných zákazů svoji činnost již ukončilo. Nezbývá, než se svých práv a spravedlnosti domáhat u soudu,“ konstatoval tehdy prezident Asociace lanové dopravy ČR Jakub Juračka.

Nyní je zřejmé, že k podobným krokům se odhodlávají i členové Asociace hotelů a restaurací České republiky. Její zástupci konstatují, že po opakovaných změnách ministrů zdravotnictví nedochází k žádnému zlepšení komunikace s veřejností, jak bylo slibováno, ale právě naopak. Opatření, která následně vláda přijímá jsou připravována bez diskuse se zástupci dotčených oborů a bez ohledu na další dramatické dopady na jednotlivé podnikatele. To vše v situaci, kdy až třetina podnikatelů již čelí existenčním potížím, a to bez jasného odůvodnění konkrétních kroků a jejich posloupnosti.

Opatření přijatá 6.4. 2021 a také na mimořádném jednání vlády 22. 4. 2021 mohou být považována za překračující rámec zákona, a to jednak z hlediska nenaplnění podmínky § 69 odst. 1 písm. b) zákona o ochraně veřejného zdraví o tom, že stále existuje riziko kontaktu nakažených a nenakažených, dále s tím souvisejícího hlediska příliš širokého rozsahu zákazu čerpání služeb vzhledem k aktuální situaci. Zákonu více vyhovující by bylo umožnit v hotelech a restauracích pobyt některým skupinám osob z řad veřejnosti, a to osobám očkovaným, s negativním testem na COVID nebo po nedávno prodělaném onemocnění.

Václav Stárek, prezident AHR ČR k tomu dodává: „Jsme názoru, že otevření restauračních zahrádek je možné uskutečnit ihned, při dodržování pravidel bezpečného provozu. Vnitřní prostory restaurací pak následně, za předpokladu, že bude zajištěn vstup osob, které potvrdí, že jsou očkovány nebo se prokáží výsledkem negativního testu, případně nedávno prodělaného onemocnění Covid 19. Ubytovací služby, jsou-li dodržena základní bezpečnostní opatření v kombinaci s negativními testy, nejsou rizikem a není důvod je omezovat maximálně 25% kapacity. Vláda těmito kroky jen dále poškozuje podnikatele, a navíc pravděpodobně překračuje rámec zákona.“

AHR ČR upozorňuje, že i ona je připravena zahájit právní kroky, které ji umožňuje zákon a bránit podnikatele, kteří se díky těmto netransparentním rozhodnutím a bez jakékoliv diskuse se zástupci jednotlivých profesí, dostávají do situace, kdy je jejich podnikatelská činnost již prakticky likvidována. Celou situaci ještě podle informací mnoha majitelů hotelů a restaurací komplikuje skutečnost, že zatímco kompenzace z Ministerstva průmyslu a obchodu se k žadatelům dostávají v relativně krátké době od podání žádosti, Ministerstvo pro místní rozvoj svou práci nestíhá a mnozí podnikatelé tak stále čekají na kompenzace za říjen loňského roku.

Články autora Petr Karban

Nejnovější články

Trendy
Belgický příklad pro Česko

„Lidé by nemuseli shromažďovat a odvážet nesešlápnuté lahve...

Při zavedení digitálního zálohového systému by v Česku...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...

Pohled z praxe
Vinařský ráj vstupuje na rakouský trh

„České vinohrady představují pouze 0,54 % z celkového...

Pro Vinařský ráj se jedná již o historicky...

„Ve Vinařském ráji vidíme mnoho příležitostí, jak trh...

Nejnovější Pohled z praxe

Pohled z praxe
Vinařský ráj vstupuje na rakouský trh

„České vinohrady představují pouze 0,54 % z celkového...

Pro Vinařský ráj se jedná již o historicky...

„Ve Vinařském ráji vidíme mnoho příležitostí, jak trh...

Pohled z praxe
Holcim míří k uhlíkové neutralitě

Nejnovější krok směrem k udržitelnosti a ochraně životného prostředí...

„Díky těmto úpravám dojde ke snížení celkového množství...

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...