Neděle 5. května 2024
ikona hodiny20. 9. 2021 18:18

Retia strategickým partnerem izraelského Rafaela

Česká technologická společnost Retia a izraelská státní společnost Rafael Advanced Defense Systems v sobotu 19. 9. 2021 na letošních Dnech NATO úspěšně dokončily jednání o smlouvě o spolupráci na projektu systémů protivzdušné obrany Spyder pro Armádu ČR. Podpis smlouvy o průmyslové spolupráci proběhne 23. 9. 2021.

Andrej Čírtek autor

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Tato smlouva společně se smlouvou se státním podnikem VTÚ zajistí 30% podíl českého průmyslu na zakázce, soběstačnost ČR při zajištění životního cyklu techniky a výrazný posun schopností českého obranného průmyslu v oblasti protivzdušné obrany (PVO). Retia se stává hlavním českým průmyslovým partnerem izraelského výrobce a bude úzce spolupracovat se stáním podnikem VTÚ, který má na starosti integraci utajované části systému Spyder do AČR.

Gil Shalev, obchodní a marketingový ředitel systémů PVO společnosti Rafael uvádí: „Retia se podpisem smlouvy stane naším strategickým průmyslovým partnerem v ČR.“

„Situace, kdy přední izraelská zbrojovka přenáší citlivé know-how do zahraničního průmyslu, je zcela výjimečná a dokazuje hlubokou důvěru mezi našimi zeměmi,“ uvádí Tomáš Pojar, viceprezident Česko-Izraelské smíšené obchodní komory.

„Dnešní dohoda znamená důležitý milník: Je jím zajištěn jeden z klíčových požadavků českého Ministerstva obrany na 30procentní podíl českého průmyslu na zakázce, je zakotvena garance zajištění servisu po celou dobu životního cyklu v ČR a v neposlední řadě získává společnost Retia a s ní spolupracující další podniky českého obranného průmyslu nové schopnosti v oblasti vývoje a výroby systémů PVO,“ uvedl Michal Satrapa, generální ředitel společnosti Retia.

Retia

Akciová společnost byla založena koncem roku 1993 týmem inženýrů, spolupracovníků z vývoje bývalé pardubické Tesly. RETIA je technologickou společností, která vyvíjí, vyrábí a modernizuje radary, raketové prostředky, systémy velení a řízení, záznamové systémy, UWB lokalizační zařízení a komunikační systémy. Tyto produkty dodává Armádě ČR i armádám spojeneckých států NATO, Severoatlantické alianci a dalším vojenským a civilním zákazníkům v ČR i ve více jak 40 zemích světa. Společnost je od roku 2020 součástí hodlingu CSG a je zařazená do struktury jeho divize CSG Aerospace.

Společnost Retia se již v současnosti podílí na řadě strategických vyzbrojovacích projektů jako specialista na systémovou integraci komplexních systémů pozemní techniky i PVO: Podílela se na vývoji a výrobě velitelských a spojovacích verzí obrněnců Pandur II 8×8 CZ, zajišťuje integraci náročného elektronického vybavení šestikolových obrněnců TITUS na tatrováckém podvozku a vedle toho vyvinula a nabízí na českém i světovém trhu své radary, systémy řízení a velení a inteligentní záznamové systémy.

„Kvůli projektu Spyder a dalším strategickým zakázkám, na kterých pracujeme, nás čeká podstatné rozšíření našich výrobních kapacit. Připravujeme projekt rozšíření našeho areálu a také výstavbu nového R&D centra v Pardubicích. V nejbližším pětiletí nás čeká složitý úkol získat 200 vysoce kvalifikovaných zaměstnanců,“ říká Michal Satrapa.

Přestože má ČR historicky vyspělý obranný průmysl, v oblasti moderní PVO byla Československá armáda vyzbrojována systémy, které byly kompletně vyvinuté a vyrobené v bývalé SSSR (2K11 KRUG, 2K12 KUB, 9K33 OSA, S-125 NĚVA, S-200 VEGA či S-300). Důležité schopnosti v oblasti PVO získal český průmysl až po vzniku samostatné České republiky. Po roce 2000 společnost Retia vyvinula a vyrobila automatizovaný systém velení a řízení pozemní protivzdušné obrany RACCOS, který slouží Armádě ČR dodnes. Dalším projektem byla modernizace radarů SURN, které systém 2K12 KUB používá jako senzory. Oba projekty podstatně zvýšily schopnosti české PVO a prodloužily životnost systémů 2K12 KUB. Dalším úspěšným projektem společnosti Retia je radar krátkého dosahu ReVISOR, který je detekčním prostředkem pro systém PVO velmi krátkého dosahu RBS-70. Nejnovějším produktem vývoje společnosti Retia je 3D radar ReGUARD, který je optimalizován pro nasazení v systémech PVO proti dronům.

Nejnovější články

Analýzy
Výrazná změna v chování hostů

Jak vypadal cestovní ruch v Česku na začátku...

Začátek roku znamenal úbytek českých hostů, ovšem stále...

Data se pochopitelně velmi liší pro jednotlivé kraje....

Velkým tématem byly v posledních letech platby kartou...

Dalším globálním trendem je využívání aplikací a velkých...

HotelTime PMS a další systémy jsou aktuálně používány...

Analýzy
Hypotéky očima experta

Aktuální analýza přináší přehled vývoje v oblasti úrokových...

Březen 2024 byl podle statistických údajů České národní...

Úrokové sazby jsou, přinejmenším pro mě osobně, spíše...

Druhým hlavním důvodem je bezesporu fakt, že čím...

Situace okolo zákona o spotřebitelském úvěru a možnost...

Pojem „nevýkonné úvěry“ označuje laicky řečeno úvěry, u...

V den vydání tohoto dokumentu proběhlo měnověpolitické zasedání...

Další zasedání bankovní rady nás čeká za bezmála...

Advertorial
Panevropská univerzita potvrzuje svou kvalitu

„Jsme nesmírně hrdí na udělení institucionální akreditace, jež...

Panevropská univerzita je první univerzitou vzniklou po novele...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Letadlo Lufthansy v Praze přivítala vodní děla

„Těší mě, že jsme se mohli symbolicky připojit...

„Jsem hrdý na to, že Letiště Praha oslavilo...

Letadlo je jedním ze čtyř strojů nesoucích na...

Aktuality
Virtuální vodárna. K čemu se hodí digitální dvojče úpravny vody?

Partneři oslovili město Železná Ruda, zda by se...

„Digitální dvojče představuje počítačový model, který dokonale kopíruje...

Součástí digitálního dvojčete úpravny vody je i systém...

JUDr. Tomáš Koníček z Mezinárodního bezpečnostního institutu, který se...

Aktuality
Už i slovenské firmy snadněji přejdou na udržitelné podnikání

„Slovensko je kvůli své rozmanitosti a průmyslovému zázemí...

„Náš servis není jen o tom, že za...