Středa 24. dubna 2024
ikona hodiny7. 12. 2021 09:30

K projektům bydlení musíme přistupovat komplexněji než dosud

V ČR jsme momentálně v situaci, kdy poptávka po bydlení vysoko převyšuje nabídku. Ministerstvo pro místní rozvoj se zavázalo vypracovat do března 2022 koncepci bydlení, která by měla ukázat cestu ven z bytové krize se kterou nyní ČR zápasí.

Marcela Kolářová autor

Foto: DELTA Group Foto: DELTA Group

Mnoho měst sází na formu družstevního bydlení. Zmíněná koncepce se chce také soustředit na zlepšení právního rámce a financování sociálního bydlení. Město Brno již vytipovalo lokality také pro společný projekt bydlení se soukromým investorem, který dokáže dát městu záruku, že bude po dohodnutou dobu držet nájemné v bytech níže, než je jeho tržní hodnota. Tyto projekty dobře fungují ve Vídni, jak potvrzuje Erik Štefanovič, jednatel společnosti DELTA Group, která v roli architekta, projektanta či stavebního manažera doprovází mnohé bytové a rezidenční projekty zejména ve Vídni. Aktuálně je také partnerem pro výstavbu zcela nové městské čtvrti Hagibor v Praze, BIM konzultantem nové pražské čtvrti Smíchov City a jedná o připravovaných projektech na Slovensku.

Erik Štefanovič, jednatel této architektonické kanceláře říká, že je třeba přistupovat k projektům bydlení komplexněji než dosud, a především myslet na kvalitu veřejného prostranství s dostatkem zeleně, která se stává téměř nutností.  Zkušenosti se situací a restrikcemi v době pandemie jen zdůraznily větší silou některé trendy v městském urbanismu a bytových projektech, které se nenápadně rýsovaly již několik let a je třeba na ně reagovat.

Jaký trend byste uvedl na prvním místě?
Pravděpodobně ten, že o úspěchu projektů pro bydlení již nerozhodují dávno jen technické parametry domu, flexibilita využití interiérových ploch k bydlení či zvyšující se požadavek na balkony či terasy, ale skutečně rozhodující je lokalita. Prim hraje dostatek zeleně, rozmanitost veřejného prostranství, kde mohou lidé a jejich rodiny trávit zdravě svůj volný čas, odpočívat, sportovat, relaxovat, bavit se, a přitom nebýt zatíženi prašností města a nadměrným hlukem. Už delší dobu se nenápadně rýsuje trend, který jasně ukazuje, že není důležitá pouze samotná budova, ale hlavně a zejména okolní prostor. Jako architekti a projektanti vnímáme, že u těchto stavebních projektů je třeba již ve fázi plánování začít myslet více holisticky, dokázat komplexněji pohlížet na vybranou lokalitu, kde bytové a rezidenční projekty vznikají.

V rámci realitního trhu je větší zájem o bydlení s terasami či balkonem. Máte projekty, do kterých jste zakomponovali i předzahrádky či jiná prostranství, která nabídnou rodinám podobný komfort?

Návrat zeleně do měst je tématem, které je u nás v centru pozornosti posledních pět možná i deset let. Díky pandemii se ukázalo, jak je důležité mít v blízkosti bydliště dostupný park, který částečně nahradí obyvatelům zahradu nebo výlet do přírody. Samozřejmě předzahrádka, terasa, balkon ideálně s výhledem do zeleně, lokalita se snadnou dopravní dostupností i dostatečnou občanskou vybaveností to jsou trendy, které pociťujeme a zapracováváme do našich projektů bydlení.

Ve Vídni jsme vloni dokončili například krásnou bytovou čtvrť Schichtgründe, která je nabídkou možností k trávení volného času nejen co se týče předzahrádek, ale i rozmanitosti hřišť, různých knihoven, čítáren a tělocvičen. Navíc bytový komplex Schichtgründe je vzdálen cirka jeden kilometr od Vídeňany oblíbené volnočasové oblasti Alte Donau, což je původní rameno Dunaje nyní využívané k cyklistice, vodním sportům apod. Čtvrť Schichtgründe je rozhodně dobrý příklad výběru atraktivní lokality pro bydlení.

Obdobně za zmínku stojí i projekt bytových domů Traviatagasse, který vyniká vynikajícím zázemím pro komunitní aktivity obyvatel těchto domů a snahou města Vídeň dodržet vícegenerační koncept obyvatel v této čtvrti včetně začlenění bytových jednotek pro integraci uprchlíků.

I například bytový dům Althan Park, který jsme předali developerovi v prosinci 2018, má bytové jednotky, které až do třetího patra disponují vlastní předzahrádkou a vyšší patra jsou pro změnu vybaveny díky úžasnému výhledu na město Vídeň skutečně velkorysými venkovními terasami. Myslet na kvalitu veřejného prostranství s dostatkem zeleně se stává nutností, neboť pořád existuje skupina obyvatel, která je převážnou část dne zavřená v kancelářích a bytech a nemá šanci si vyjet přes týden do přírody a na víkend například na hory.

Často se bydlení budoucnosti propojuje s udržitelnou výstavbou? Cítíte zesilující se požadavky na zapracování prvků udržitelnosti také do projektů bytových domů?

V uplynulých letech jsme řídili významné projekty bytové a rezidenční výstavby zejména ve Vídni. Ověřili jsme si, že použití inovativních a ekologických stavebních materiálů, jako jsou dřevo, hlína či konopí, je stejně důležité jako naprostá zdravotní nezávadnost ostatních materiálů, jako jsou například lepidla, které mají vliv na kvalitu vzduchu v interiéru. Pro udržitelnost je však neméně důležitý také faktor flexibility prostoru pro případnou pozdější přestavbu či rozšíření. O všech budovách důkladně přemýšlíme. Za tímto účelem nabízíme investorům ryze princip výstavby DELTA green line, který zohledňuje ekologické prvky výstavby, celý životní cyklus budovy a uplatňuje maximálně princip zelené architektury. Poctivě vždy dbáme na to, aby se staly naše objekty přirozenou součástí jejich okolního prostředí. Inspirativním příkladem v tomto principu může být projekt bytové čtvrti Aspern pod názvem Dům pro život, který je udržitelný nejen ekologicky, ale i sociálně.

Nejnovější články

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...

Trendy
Rozmar moderního člověka, nebo udržitelnější způsob nakupování?

Stále více zákazníků si zvyklo pravidelně nakupovat potraviny...

Prvním z důvodů, proč může být rozvoz potravin šetrnější...

K udržitelnosti celého nákupního procesu velkou měrou přispívají také...

Počet automobilů na 1 000 obyvatel v České republice neustále...

Trendy
Revoluční služba Office as a service

Program je platformou pro pronájem zcela kompletní kanceláře...

V roce 2024 je společnost U1 odhodlána i...

Nejnovější Expertní pohled

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...

Expertní pohled
Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji

V praxi se s využitím různých slev a...

Na první pohled se může zdát, že omezení...

Expertní pohled
Digitalizace v rámci nového stavebního zákona je příležitostí

Celý systém čekají velké změny včetně přechodu na...

S digitalizací systému úzce souvisí zavedení Portálu stavebníka,...