Pondělí 6. května 2024
ikona hodiny30. 6. 2022 07:06

COOP otevírá v Českém Krumlově největší automatickou prodejnu

České řešení pro trend maloobchodu bez lidí

Síť COOP pokračuje v otevírání automatických prodejen, kde lze nakupovat 24 hodin denně a sedm dní v týdnu. Druhá se otevřela v Českém Krumlově a tentokrát jde o obchod, kde zákazníci mohou nakoupit i maso či třeba si vybírat z široké nabídky ovoce a zeleniny. Pro nakupující tak nebude už problém pořídit si kompletní rodinný nákup v jimi zvoleném čase a bez front

Tomáš Zimmermann autor

Foto: COOP Nákupy kdykoliv, bez obsluhy Foto: COOP

Zatímco historicky první automatická prodejna v České republice otevřená sítí COOP v březnu ve Strakonicích je malým městským obchodem, který využívají zákazníci k menším nákupů, krumlovská prodejna je z pohledu velikosti standardní samoobsluhou. Zákazníci si tak budou moci vybírat z daleko širší nabídky zboží, která zahrnuje více než čtyři tisíce položek.

Podle Lukáše Němčíka, ředitele rozvoje a marketingu sítě COOP, se zákazníci mění a je tedy na čase, aby se obchody začaly jejich potřebám více přizpůsobovat. „Chceme testovat automatický provoz v různých formátech a na různých místech. Naše další automatické prodejny se tak mohou příště objevit například u průmyslových areálů, nebo třeba také na venkově, kde se standardní obchod neuživí,“ doplňuje Lukáš Němčík. Automatické prodejny COOP budou obecně fungovat v hybridním režimu, v praxi tedy v nich bude během standardní otevírací doby vždy k dispozici personál.

Jak probíhá nákup

  • Stáhněte si mobilní aplikaci Contio
  • Zaregistrujte se do aplikace Contio – automatická prodejna COOP Strakonice
  • Pro vstup do obchodu použijte QR kód ve svém mobilním telefonu.
  • Vezměte si košík a nakupujte
  • U pokladny naskenujte zboží
  • Potvrďte nákup a zaplaťte platební kartou/mobilním telefonem
  • Pro odchod z prodejny naskenujte opět QR kód z aplikace

Prodejna v Českém Krumlově je na hranici historického centra a zároveň v blízkosti řady administrativních budov a firem. Pro obyvatele města, zaměstnance firem i tuzemské turisty tak nabídne časově flexibilní a rychlý nákupu bez složitého cestování. „Udržet delší otevírací dobu je s ohledem na mzdové náklady komplikované, zároveň však víme, že části zákazníků standardní otevírací doba nestačí, automatický prodej je řešením celé situace,“ vysvětluje Lukáš Němčík.

Z dosavadních statistik automatického prodeje plyne, že lidé si v něm nejčastěji chodí nakupovat do půlnoci a o volných dnech a oproti běžným nákupům více nakupují alkohol, sladkosti a další pochutiny. V návaznosti na zkušenosti ze Strakonic proto krumlovská prodejna bude nabízet i širší škálu prémiového alkoholu a také specializovanou sekci vín.

Prodejna prošla částečnou rekonstrukcí, v rámci které byly také instalovány technologie snižující energetickou náročnost. Například prodejna je nyní částečně vytápěna díky systému rekuperace teplem z kompresorů a v prodejně jsou též instalovány úsporné chladící vitríny. Celkově prodejna funguje jako centrum služeb, protože jsou u ní instalovány výdejní boxy, bankomat, či třeba automat na kávu.

Jak je prodejna zabezpečena proti krádežím

  • Každý zákazník je jednoznačně identifikován prostřednictvím bankovní identity
  • Prostor automatických prodejen je kompletně pokryt kamerovým systémem
  • Prodejna je napojena na pult centrální ochrany, přičemž při každém vstupu zákazníka do prodejny je systém aktivován

Zákazníci nemají s nákupem bez personálu problém

Automatický prodej je stále ve fázi testování, nicméně první zkušenosti s jeho provozem jsou pozitivní, v strakonickém obchodě již zákazníci uskutečnili tisíce nákupů.  Čísla tak ukazují, že zákazníci si na systém nákupu zvykli velmi rychle.

Aby zákazníci mohli nakoupit v automatickém režimu musí mít bankovní identitu a staženou speciální aplikaci. Samotná platba pak probíhá prostřednictvím běžné samoobslužné pokladny. Celý prostor prodejny je v návaznosti na zavedení nového konceptu pod kompletním dohledem kamerového sytému napojeného na pult centrální ochrany. Toto napojení umožní řešit případné komplikace i případnou ochranu proti nepoctivým zákazníkům. Zákazníci také mohou využít nouzové tlačítko či se spojit s vzdálenou ostrahou. „Doposud jsme však nezaznamenali žádné technické problémy a dokonce ani případy krádeží či vandalismu. Stejně tak nebylo zatím využito ani připojení prodejny na pult centrální ochrany,“ komentuje zkušenosti Lukáš Němčík. Pod brandem COOP se již chystají k otevření další prodejny tohoto druhu a aktuálně připravuje automatický obchod Konzum v Ústí nad Orlicí.

Bankovní identita spolehlivě identifikuje zákazníka

Bankovní identitu (BankID) ve spolupráci se státem podporuje sdružení největších bank působících na českém trhu. Z pohledu automatických prodejen je důležité, že díky bankovní identitě lze jednoduše a spolehlivě identifikovat zákazníka. Díky této digitální občance se také výrazně zjednodušuje komunikace s úřady či využívání různých digitálních služeb u soukromých společností, kde je třeba prokazovat totožnost. Dnes má bankovní identitu prakticky každý, kdo využívá internetové bankovnictví. V roce 2021 využilo službu více než 700 000 uživatelů.

Automatické obchody díky ní také poznají zákazníky mladší 18 let a těm neumožňují nákup v automatickém režimu, aby si nemohli nakoupit alkohol či tabákové výrobky.

„Na základě zkušeností se sítí COOP nyní chceme bankovní identitu využít k rychlému potvrzení věku zákazníka při prodeji alkoholu nebo cigaret i v běžném provozu. Místo prokazování se občanským průkazem bude do budoucna stačit mobilní telefon. Podle provozovatelů restaurací či obchodníků má řada zákazníků – a částečně právem – problém někomu ukazovat svůj občanský průkaz, kde je mnoho osobních údajů. Bankovní identita může posloužit jako jakási digitální občanka, kdy uživatel nasdílí pouze ty údaje, která jsou v daném případě nezbytné, tedy dosažení věku osmnácti let ,“ vysvětluje Marek Růžička, ředitel společnosti Bankovní identita. Další potenciál má služba i pro on-line nákupy, u kterých lze podobně jako u fyzického nákupu identifikovat nezletilé zákazníky.

Bankovní identita v Česku

  • 5,5 milionu unikátních uživatelů
  • 1,3 milionu unikátních přístupů od spuštění služeb
  • 7 zapojených bank
  • Využívána pro přístup k digitálním službám státu a soukromých firem

Systém automatického nákupu používaný v síti COOP je tuzemský vynález

Za samotným vznikem systému pro automatický nákup stojí firma Knowinstore. Podle jejího výkonného ředitele, Pavla Kozlera, je masivní nástup digitalizace v obchodě jenom otázkou času.

„Ve světě vznikají různé koncepty bezobslužných prodejen, například v takových zemích jako je Jižní Korea, jsou tyto obchody již zcela běžnou věcí. Velký rozvoj lze registrovat také ve skandinávských zemích nebo západní Evropě. Pečlivě sledujeme současné trendy v maloobchodu a ty nejlepší příklady ze zahraničí se snažíme přenášet do České republiky. Aktivně propojujeme dva světy – vývojářské společnosti a tradiční retailové sítě. V tomto případě jsme nasadili vlastní inovativní řešení, které je nejen efektivní, ale také finančně dostupné. Proto je dobře využitelné i v českých podmínkách,“ představuje model automatického prodeje Pavel Kozler.

Nejnovější články

Analýzy
Výrazná změna v chování hostů

Jak vypadal cestovní ruch v Česku na začátku...

Začátek roku znamenal úbytek českých hostů, ovšem stále...

Data se pochopitelně velmi liší pro jednotlivé kraje....

Velkým tématem byly v posledních letech platby kartou...

Dalším globálním trendem je využívání aplikací a velkých...

HotelTime PMS a další systémy jsou aktuálně používány...

Analýzy
Hypotéky očima experta

Aktuální analýza přináší přehled vývoje v oblasti úrokových...

Březen 2024 byl podle statistických údajů České národní...

Úrokové sazby jsou, přinejmenším pro mě osobně, spíše...

Druhým hlavním důvodem je bezesporu fakt, že čím...

Situace okolo zákona o spotřebitelském úvěru a možnost...

Pojem „nevýkonné úvěry“ označuje laicky řečeno úvěry, u...

V den vydání tohoto dokumentu proběhlo měnověpolitické zasedání...

Další zasedání bankovní rady nás čeká za bezmála...

Advertorial
Panevropská univerzita potvrzuje svou kvalitu

„Jsme nesmírně hrdí na udělení institucionální akreditace, jež...

Panevropská univerzita je první univerzitou vzniklou po novele...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...